Кућа Добрих Вести

Login

"Женама је место у ИТ-у"

Оцените овај чланак
(3 гласова)

yeneneatitittitБЕОГРАД – Microsoft и Microsoft Развојни центар у Србији организовали су пету годину за редом „Женске приче о ИТ-у“, са циљем да подстакну девојке и младе жене да развијају каријеру у области информационо-комуникационих технологија.

 

Догађај је био организован за студенткиње техничких, рачунарских и математичких факултета у Србији, а ове године се за учешће пријавило скоро 300 студенткиња.Студенткиње су дочекали Драган Томић, директор Microsoft развојног центра у Србији, и Karen Djoury, Software Engineering Director у Мајкрософту.

 


„Овај догађај је леп и добар пример да Србија не само да је у току са глобалним трендовима, већ и поставља примере добре праксе, међу којима је и наша иницијатива Женске приче о ИТ-у, која је започета пре више од 5 година, када ова тема није изазивала толико пажње као данас. Ми одрживу будућност Србије видимо у ИТ сфери, а она се не може догодити ако се из њеног креирања искључи пола популације. Природа ове индустрије захтева динамичност, креативност и непрестане иновације због чега морамо имати све стручне гласове и идеје подједнако заступљене“ рекао је Драган Томић, директор microsoft развојног Центра у Србији.„Женске приче о ИТ-у“ је и ове године била добра прилика да студенткињеразговарају са запосленима, присуствују делу свакодневне атмосфере у развојном центру једне од највећих глобалних технолошких компанија, и упознају се са неким од решења на којима се у Центру ради. Током целодневног програма гошће су кроз интерактивне радионице сазнале више о могућностима које нуди каријера у ИТ сфери, а кроз личне примере запослених у Развојном центру добиле су и одговоре на питања шта је потребно да се пријаве за праксу или посао у интернационалној компанији, чак и током студија. Посебан део програма био је намењен и детаљнијем упознавању са пројектима на којима се ради у microsoft развојном центру у Србији.Мина Шекуларац, студенткиња прве године Електротехничког факултета на одсеку софтверско инжењерство истакла је да су догађаји попут овог прилика да девојке стекну самопоуздање и подстакну се да истрају у својим професионалним жељама и плановима. Она је такође подсетила да не смемо да заборавимо да је први програмер у историји била жена, Ејда Ловлејс, још у 19. веку.

                                       gagi

Једно од последњих истраживања компаније Microsoft показује да многе девојчице постају заинтересоване за предмете из области науке, технологије, инжењерства и математике у узрасту око 11.5 година, али да већ око 15. године њихово интересовање за ове тзв. „СТЕМ“ дисциплине драстично опада. Када се овакав резултат стави у контекст све веће потребе за квалитетним, стручним, кадром у ИТ индустрији, јасно је да се девојчице заинтересоване за науку и ИТ морају интезивније подржавати и подстицати, како би се касније лакше определиле за школовање и професионалну каријеру у овим областима.Развојни центар Microsoftа у Србији у свом тиму има велики број жена које заједно са својим колегама раде на развоју светски признатих пројеката. Током претходнихпет дружења, „Женске приче о ИТ-у“,угостиле су више од 500 студенткиња, а неке од учесница претходних дружења наставиле су каријеру управо у развојном центру, где су добиле прилику да креирају технологије будућности.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 10 март 2018 18:20

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија