Кућа Добрих Вести

Login

Округли сто „Употреба и сигурност отворених података”

Оцените овај чланак
(1 Глас)

otovernie444444БЕОГРАД – У Привредној комори Србије, 29. марта са почетком у 11 часова одржаће се округли сто „Употреба и сигурност отворених података“.

 

На округлом столу ће говорити:

 

Представник Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Републике Србије

Др Саша Стојановић, Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије

Владан Којанић, Министарство заштите животне средине Републике Србије

Љиљана Јакшић-Шкембаревић, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре

Слободан Марковић, УНДП

 

Према једној од дефиниција, отворени подаци су они који су слободно доступни, приступачни, машински читљиви и доступни у отвореним форматима:

 

Слободно доступни – подаци морају бити у јавном власништву или доступни под условима који не спречавају поновну употребу података. Поновна употреба односи се на могућност умножавања, дистрибуције, стављања података на располагање трећим лицима, прилагођавање, повезивање са другим подацима, интегрисање у пословне процесе, производе и услуге, као и друге употребе у сврхе другачије од оне за коју су подаци иницијално прикупљени и обрађени.

 

Приступачни – подаци морају бити доступни бесплатно путем Интернета.

 

Машински читљиви – подаци морају бити у облику који је погодан за рачунарску обраду, односно облику који омогућава лак приступ и манипулацију подацима помоћу рачунарских програма.

 

Доступни у отвореним форматима – подаци морају бити доступни у форматима записа чија је употреба могућа без плаћања накнаде или других ограничења, као и за чију обраду је доступан најмање један алат слободног софтвера.

 

Осим наведеног, отворени подаци подразумевају изворност (објављивање података у облику у коме су прикупљени, без накнадних трансформација), комплетност (постојање описа структуре података, пратећих шифарника и сл.) и ажурност (која се постиже директним преузимањем података из базе у којој се изворно обрађују).

 

Јавне институције

 

Јавне институције сакупљају и производе велику количину различитих података, а обезбеђивањем њихове доступности у форми отворених података (без угрожавања поверљивости или приватности) они се чине доступним ширем кругу корисника.

Институције тиме не само да обезбеђују виши ниво јавности рада, већ пружају грађанима и привреди нове могућности да од података створе неку нову вредност – било да се ради о некој новој апликацији, пословном моделу, визуелизацији, мапи, истраживачком пројекту итд.

Кроз отварање података, држава подстиче развој креативног бизниса и економије знања, али и добија драгоцене повратне информације, које могу да се искористе за побољшање квалитета података, боље разумевање потреба корисника, квалитетније формулисање и спровођење јавних политика.

 

Извор: Кућа добрих вести/ПКС


Последњи пут измењено недеља, 25 март 2018 22:47

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија