Кућа Добрих Вести

Login

Адлигат на изложби у Паризу

Оцените овај чланак
(3 гласова)

novcanicaМузеј књиге и путовања (Удружења Адлигат,  у чијем саставу се налази и Музеј српске књижевности) примио је званичну молбу да позајми седам драгоцених експоната у Паризу како би били изложени током важне изложбе коју организује француски Војни музеј (Musée de l'Armée) у Паризу.

 

Изложба се организује поводом стогодишњице од завршетка Првог светског рата, а на њеном отварању ће присуствовати интелектуалци и државници из целог света. Молбу овом српском удружењу упутио је генерал Александар Анок де Сериеж, директор музеја.

 

У фонду овог београдског музеја налази се драгоцена збирка филателије и нумизматике, а Удружење Адлигат поседује и фонд од преко милион књига. За изложбу „1917-1923: На истоку, рат без краја?“ Французи желе да позајме неколико ретких поштанских марака и новчаницу коју је штампао генерал Врангел, зарад бољег илустровања ратног периода у Југославији и Русији.

 

                            para

 

Војни музеј у Паризу, један од највећих и најзначајнијих војних музеја у свету. Налази се у Палати инвалида, која има једну од најимпресивнијих купола у светској архитектури, испод које се налази Наполеонов саркофаг.

 

„Данас смо послали у Париз неопходну документацију, фотографије за каталог и скенирани материјал за изложбу. Велика је привилегија сарађивати са музејем тог реномеа”, каже Виктор Лазић, председик Адлигата. – Наше је да сакупимо што више планетарног блага, а са задовољством ћемо га излагати широм света. Ово није прва наша изложба у иностранству – наше експонате приказивали смо до сада у Лондону, Амстердаму, Владивостоку, Тверу... Може се рећи да се за наше збирке више зна у иностранству, него у Србији.

 

                    nebeska biblioteka

 

Сарадња између Адлигата и Војног музеја договорена је пре неколико месеци, када је делегација француског музеја посетила Музеј књиге и путовања како би се упознала са експонатима који се налазе у његовим фондовима.

 

У фебруару Адлигат су посетили представници Војног музеја из Париза

 

Адлигат и његове музеје у фебруару ове године посетила је делегација Војног музеја из Париза, једног од највећих музеја ове врсте на свету, у чијем окриљу се налази и гроб Наполеона I Бонапарте.

 

У посети овој нашој све значајнијој институцији културе били су Карин Лашевре, начелница историјског сектора Шарла де Гола и Емануел Ранвојси, конзерватор.

 

                     vojni muzej

 

Адлигат су Французи посетили изненада, у потрази за ретким експонатима за изложбу коју организују крајем 2018. године поводом стогодишњице од завршетка Првог светског рата.

 

Французи су схватили оно што је свакоме ко се иоле разуме у историју очигледно - Први светски рат се није завршио 1918. године. У Русији тек је 1922. година донела релативан мир, док су у многим другим државама и даље тињали немири, преврати и сукоби. Изложба коју припремају управо је том „послератном, а ратном“ периоду посвећена.

 

Оригиналних и занимљивих експоната нема много, зато се овај двојац упутио у крстарење Европом тражећи, од земље до земље, најзанимљивије начине да прикаже овај период на великој изложби која ће бити одржана у овом престижном музеју у Паризу.

 

Том приликом председник Адлигата Виктор Лазић им је показао део фонда којим располажу у музејима, а тадашње уверење челних људи ове институције - ,,да су оставили добар утисак и да је успешна сарадња на помолу", управо се овим позивом показао као тачан. 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 25 јул 2018 19:22

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија