Кућа Добрих Вести

Login

Царство легата у Адлигату

Оцените овај чланак
(4 гласова)

legatvukМузеј српске књижевности у оквиру Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу “Адлигат“ у својој ризници има сада већ више од 40 легата, а ових дана богатији је још за два.

 

Ових дана добио је на поклон велики део архиве Павла Вуисића.

 

Ове године се навршава тридесет година од смрти овог великана, па је удовица, Мирјана Вуисић, одлучила да, пред годишњицом, буде нарочито даровита према удружењу чији је оснивач, члан Управног одбора, одан и делатан пријатељ.

 

У Адлигату је пре три године отворен легат Павла и Мирјане Вуисић, који је овом донацијом чак петоструко увећан! Вољом удовице великог глумца, претежан део заоставштине сада је пресељен из њиховог стана у центру Београда у просторије удружења Адлигат на Бањици. Штавише, и тај стан је Мирјана Вуисић завештала Адлигату.

 

„Интересовање Павла Вуисића за књижевност било је дубоко и озбиљно“, каже Мирјана.

 

„Поред права, студирао је неко време и светску књижевност и посвећено писао, али је знао да ће га његов оштар језик више спутавати у писању и објављивању него у глуми... Често је цепао и уништавао оно што напише, а ја сам његова дела, од њега самог, спасавала колико сам могла”, каже она.

 

Необјављене рукописе, личну и породичну документацију, албуме са мноштвом фотографија, као и занимљиве личне предмете попут колекције лула, данас је у Адлигат пренео потпредседник Бранислав Лазић, а онда је Горица Лазић, потпредседница, радосно прихватила обавезу да испрегледа и сортира примљене дарове.

 

“Уживам прегледајући рукописе, документе, фотографије и драге предмете великог Павла Вуисића. Као да, листајући папире и слажући коцкице мозаика његовог живота, стичем блиског пријатеља, иако га нисам познавала”, каже Горица Лазић.

pesmepavlavuisica                                                      

„Ту су пасоши, возачка дозвола, дозвола за управљање чамцем, његова духовита молба за стан упућена Удружењу драмских уметника... Листам, листам, и искрсне уверење о учешћу осамнаестогодишњег Павла Вуисића на Сремском фронту, после којег се младић прегањао са државом, зато што га је терала да служи војску упркос ратној пракси! Сва та документација је сада код нас. Ту је и један његов аутопортрет... Већ је у легату постојао један, али је и овај веома важан, Павле је имао и ликовни дар, заправо био је обасут Божијим даровима. Наишла сам и на пројекте за чамце и бродиће које је градио, те скице и писма из Калифорније поводом градње. Уживао је, очито, у радости стварања. Открила сам и да је био члан Веслачког клуба „Графичар“. Ту су и наочаре, луле, упаљачи, чешаљ, огледало... Но, за Музеј српске књижевности су најважније његове руком писане песме, али и низ прекуцаних, потом једна прича, два филмска сценарија... Много тога је необјављено. Гледаћемо да Адлигат приреди једно издање писане заоставштине овог великана. Част нам је да је таква људска и уметничка громада са нама”, истиче она.

 

Легат Вука Крњевића

 

Легат Вука Крњевића (1935–2018) налазиће се у Музеју српске књижевности удружења Адлигат, у оквиру којег је такође отворен Музеј књиге и путовања. Поред библиотеке и архиве, у легату ће бити приказан и део намештаја из Крњевићевог стана, који је син Дамјан Крњевић управо предао Музеју српске књижевности – Крњевићев писаћи сто, полице на којима је држао литературу и документацију за свакодневни рад, а међу дарованим предметима налази се и његова омиљена ташна и многи други предмети.

 

Песник, књижевни критичар, уредник чувених серија „Отписани“ и „Салаш у малом риту“, Крњевић је и значајан српски есејиста, као и сценариста бројних играних и документарних филмова. Аутор је тридесетак књига и добитник значајних награда, између осталих Змајеве, награде САНУ из фонда „Бранко Ћопић“, награда „Милан Ракић“ и „Кочићево перо“, те Повеље за животно дело Удружења књижевника Србије. Скоро три деценије уређивао је Просветин часопис Књижевност.

 

Председник Адлигата, Виктор Лазић, каже: „Заправо, сам Вук нам је, инспирисан чудесима која је видео у нашим музејима, донео књиге са потписима и неколико личних свари, а Дамјан је наставио где је отац стао. Намештај смо већ преузели, а ускоро ће нам стићи и књиге са посветама знаменитих људи које је Крњевић добијао на поклон, чему се нарочито радујемо“.

 

                        krnjevicccccc

Удружење Адлигат и музеји у његовом саставу настоје да сачувају што већи број заоставштина значајних срспких прегалаца. У музеју се већ могу видети легати више од четрдесет великана, који често садрже велики број личних предмета и намештаја из станова легатара. Између осталих, у Адлигату се могу видети легати Миодрага Павловића, Петра Пајића, Паје Вујисића, Милована Данојлића, Пере Зубца, Петера Урбана, Николе Кусовца, Бранке и Млађе Веселиновић, породице Леко, породице Бешевић.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 08 август 2018 12:54

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија