Кућа Добрих Вести

Login

Свечано отворен Међународни београдски сајам књига

Оцените овај чланак
(3 гласова)

matijadfdfdfdПред препуним изложбеним простором овогодишњег почасног госта 63. Међународног београдског сајма књига, Краљевине Мароко, синоћ је свечано отворена највећа културна манифестација у региону под слоганом „Радост читања“.

 

У име земље почасног госта Сајма књига, присутнима се обратио марокански историчар Абдулах Бусуф и изразио захвалност Републици Србији што је одабрала Мароко као прву арапску земљу почасног госта Сајма књига и нагласио да „то представља без сумње, велику подршку за развој културних веза и комуникација између Марока и Србије и јачања цивилизацијских односа између два народа“. „Реч добродошлице, коју традиционално дају организатори сајма једном писцу, садржи у себи укорењену традицију једног отвореног друштва према другоме. Те две карактеристике, отвореност и прихватање другог, су несумњиво две особине које српско и мароканско друштво деле током њихове историје“, истакао је Абдулах Бусуф и закључио да „нема сумње да ће овај Сајам Књига бити прилика да се упознамо са неким аспектима овог наслеђа и, надамо се, да ће такође бити допринос у изградњи сарадње између писаца и културних радника у обе земље и приближавање наша два народа.“

 

Марокански историчар Абдулах Бусуф

 

Част да отвори овогодишњи Београдски сајам књига припала је писцу и академику Матији Бећковићу, који је нагласио да је Међународни београдски сајам књига „највољенији сајам књига на свету“ и да представља „свенародни празник и црвено слово у календару српске културе“. Он је рекао да „има старијих, чувенијих и богатијих сајмова књига, али нема ниједан на којем бисте, ма откуд дошли, били добродошлији. На другима ћете срести славније писце, веће издаваче, моћније пословне људе, али нема ниједног на коме ћете видети више читалачког народа“, и додао да је „Сајам књига без читалаца, црква без верника“. Он је истакао да Сајам књига представља духовну својину читалачког народа и да „упркос тријумфу технологије књига опстаје. Књига је била на почетку па ће бити и на крају“ рекао је Матија Бећковић.

 

„На другима ћете срести славније писце, веће издаваче, моћније пословне људе, али нема ниједног на коме ћете видети више читалачког народа. Сајам без читалаца је црква без верника. Чини се да код нас нема читаоца који не учествује у овој светковини. Као што знају кад им је крсна слава, знају и кад је Сајам књига. И у ове дане, из најзабаченијих крајева, камених гора и сувих долова, крећу колоне ка Београду, да одрже ову традицију. Нико не брине ни како ће доћи, а још мање како ће се вратити“, казао је Бећковић.

 

Зна се да само Срби имају крсну славу, али Сајам књига је слава и оних који славе и оних који не славе, али славе светост књиге, рекао је Бећковић, и додао:“Не верујем да се још негде овако огроман простор греје на читаоце. Под бетонском куполом топло је од братства људи, од њиховог броја, од прокључале добре воље, љубави према књизи и вере у смисао живота. Под хладним сводом врело је од неразјашњене енергије коју исијавају слова и језици, књиге и читаоци. На концертима опимињу да се искључе мобилни телефони. На Сајму књига се не искључују, сваки звук и свака вибрација су добродошли”.

 

Као духовна својина читалачког народа, Сајам се указује и као једно од ретких преосталих места без покондирености и лажног елитизма, нагласио је Бећковић, и додао “Годинама књигу са свих страна проглашавају анахронизмом и замењују је новим модернијим оружјима. У време фасцинације технологијом, и многи читаоци су се пресели на екране, а књига на друге медије. Упркос тријумфу технологије, књига опстаје. И да не заборавимо да то поновимо и на овом месту: књига је била на почетку, па ће бити и на крају”.

 

Отварању 63. Међународног београдског сајма књига, између осталих, присуствовали су и Владан Вукосављевић, министар културе и информисања Србије, Мохамед Ел Араж, марокански министар кулутуре и комуникација, Владимир Медински, министар културе Руске федерације, Иван Карл, сектретар у Секретаријату за културу Града Београда, Данка Селић, генерални директор Београдског сајма, представници дипломатског кора земаља почасног госта, представници Скупштине града, издавачи и бројни посетиоци Сајма.

 

У оквиру свечаног отварања, наступила је и првакиња опере Народног позоришта у Београду, Јасмина Трумбеташ Петровић, која је отпевала песме „Дицитенцелло Вуие“ и „Сви путеви воде на море“, уз клавирску пратњу Зарифе Ализаде.

 

Најмасовнија културна манифестација у Србији и највећи сајам књига у региону биће отворен свакога дана, све до недеље 28. октобра.

 

Извор: Кућа добрих вести/Београдски сајам


Последњи пут измењено понедељак, 22 октобар 2018 11:13

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија