Кућа Добрих Вести

Login

Необична збирка Индонезије у Београду

Оцените овај чланак
(1 Глас)

watsapИз Индонезије су у Адлигат стигле вредне слике, предмети и рукописи за Збирку Индонезије које ово удружење формира у сарадњи са неколико угледних институција највеће муслиманске државе на свету.

 

Славни индонежански књижевник, почасни члан Адлигата Сено Гумира Ађарма, послао је за Београд рукопис свог дневника о путвању по Борнео, необјављен и написан пре више деценија, који је, заједно са њим, преживео бродолом и пливао по Јаванском мору.

 

Индонежански интелектуалци су, захваљујући амбасадорки Адлигата у Индонезији, највећем српском експерту за овај део света, госпођи Христини Николић, постали изузетно заинтересовани за културне активности овог српског удружења. Тако су почасни чланови Адлигата управо постали и један од најзачајнијих живих песника Индонезије Сепарди Ђоко Дамоно, који је Музеју књиге и путовања поклонио више својих потписаних дела и најавио донирање својих рукописа и Путу Виђаја угледни балинежански драматург, писац и позоришни режисер.

                                                        neobicnaybirka

Најзначајнији индонежански писци управо су послали за Београд тридесетак својих потписаних дела, а на путу је и више од пола тоне књига и предмета за најважнију збирку Индонезије у овом делу света. Као посебан куриозитет у музеју посетиоци могу пробати и копи лувак кафу, направљену од зрна кафе извађених из измета једне мале животиње.

 

У Адлигат су недавно већ стигли важни егозотични експонати из удаљених племена острва Сулавеси, која је, после пропутавања овим острвом у Београд донео Виктор Лазић. Међу експонатима који се већ могу видети у сталној поставци Музеја књиге и путовања налазе се ратничке кациге, огрлице и маске доморадаца, те оригиналне надгробне тау-тау лутке, мачете и одело од костију воденог бифола народа Торађа. Лазић је већину експоната добио на поклон пошто је учествовао у необичним ритуалима овог племена, укључујући вађење мртвих из гробова.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 11 децембар 2018 15:01

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија