Кућа Добрих Вести

Login

Адлигат: Отворено одељење за дигитализацију

Оцените овај чланак
(2 гласова)

ADLIGATTTTT333Одељење за дигитализацију Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат које је суфинансирало Министарство културе и информисања отворено је ове седмице.

 

Новоформирани огранак Адлигата отворили су Дејан Масликовић, помоћник за развој дигиталне истраживачке инфраструктуре у области културе и уметности и књижевник Милош Јанковић, председник управног одбора Народне библиотеке Србије и заменик председника Удружења књижевника Србије који је свој легат поверио овом удружењу.

 

У Удружењу Адлигат налази се изузетно значајан део српске и светске архивске грађе. Између осталог, у плану за дигитализацију су личне архиве и документација Уроша Предића, Саве Шумановића, Михаила Петровића Аласа, Милоша Црњанског, Јоце Вујића, Милована Данојлића, Борислава Пекића, Миодрага Павловића и многих других великих имена наше културе.

 

Начелник Одељења за дигитализацију Момир Алвировић каже: „До сада смо и за потребе најједноставније дигитализације били приморани да ангажујемо друге институције. За пројекат са Британском библиотеком у наше просторије су доношени скенери Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“, а за дигитализацију експоната за изложбу у Војном музеју у Паризу дигитализацију је бесплатно урадила фирма Wirless Media. Сада ћемо коначно бити своји на своме.“

                     

С обзиром на то да ће један од првих пројеката бити дигитализација грађе из легата проф. др Илеане Чуре, славне професорке англистике, познате по многобројним активностима у феминистичком покрету у Југославији, као и збирке докумената значајних српских књижевница као што су писма Исидоре Секулић, отварању Одељења за дигитализацију присуствовала је и Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности.

 

Председник Удружења, Виктор Лазић, каже: „Веома смо захвални Министарство за културу и информисање, без чије помоћи Адлигат у скорије време не би био у могућности да покрене сопствени пројекат дигитализације. Сигуран сам да ће нам свима служити на част доступност грађе од националног значаја која се налази у нашем фонду.“

                    img013DFFDFDF 

Први дигитализовани материјали су из архиве Уроша Предића разгледнице Бете Вукановић упућене Предићу као и материјали из легата књижевника Милоша Јанковића, тачније писмо и предложак за дело „Савети младом писцу“ Данила Киша и Јанковићева преписка са Милованом Данојлићем.

 

Свечаном отварању присуствовали су чланови управног одбора Адлигата Љубивоје Ршумовић и Мирјана Вуисић као и Вук Мирчетић, представник општине Вождовац која је обезбедила магацинске просторије за део Адлигатовог фонда и Јасмина Нинков, директорка највеће јавне библиотеке у Србији, Библиотеке Града Београда која са Удружењем Адлигат већ годинама успешно сарађује на основу протокола о сарадњи.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 14 фебруар 2019 14:47

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија