Кућа Добрих Вести

Login

Дан социјалне правде

Оцените овај чланак
(3 гласова)

justiceeeeeeГенерална скупштина Уједињених нација је 2007. године прогласила 20. фебруар за Светски дан социјалне правде.

 

Социјална правда као предуслов остваривања једнаких шанси за све појединце у друштву могућа је једино кроз поштовање и остваривање људских права и слобода саопштио је поводом 20. фебруара, Светског дана социјалне правде, Заштитник грађана Зоран Пашалић.

 

Kако се наводи у саопштењу, Пашалић је поручио да је социјална правда могућа само кроз уважавање људског достојанства и међусобних различитости и нарочито кроз искорењивање неједнакости, сиромаштва, незапослености и насиља.

 

Према последњим подацима Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Србије, линија апсолутног сиромаштва износи 12.045 динара месечно по потрошачкој јединици, а потрошњу нижу од тог износа имало је 7,2 одсто становника Србије, што значи да око пола милиона људи није у стању да задовољи минималне егзистенцијалне потребе, додаје се у саопштењу.

 

Kако се наводи, ови подаци упозоравају да сиромашних у Србији и даље има, да су ризику од сиромаштва највише изложени млађи од 18 година, а то потврђују и налази Савета за права детета, који је недавно указао на то да у нашем друштву још има деце која нису у образовном систему, која су изложена тешком физичком послу и деце која живе или раде на улици.

 

Највишу стопу ризика од сиромаштва имала су лица у домаћинствима која чине две одрасле особе с троје или више издржаване деце, као и незапослени, истиче Пашалић у саопштењу.

 

Због тога је, упозорава Заштитник грађана, упркос захтевима штедње, обавеза државе и јавне власти да настави да развија и улаже у услуге подршке за децу, младе и старе, да ојачава и шири права из области социјалне и здравствене заштите, да у буџету увећава издвајања за најсиромашније, како би развијајући узајамну подршку, партнерство и сарадњу свих чланова у заједници утемељила друштво засновано на солидарности, праведности, слободи и једнакости, закључио је заштитник грађана.

 

„Једино такво друштво може допринети развоју емпатије међу грађанима такође неопходној у превладавању изазова социјалне неправде и смањењу јаза између различитих друштвених слојева“, наводи Заштитник грађана.

 

Светски дан социјалне правде обележава се, како би на посебан начин били истакнути глобални проблеми сиромаштва, социјалне и економске искључености и незапослености на нивоу светске популације.

 

Препознато је да су друштвени развој и социјална правда предуслови остваривања мира и безбедности унутар и између држава.

 

Препознато је да глобализација, повезаност тржишта и уклањање препрека у кретању инвестиција могу да подстичу развој економија и технологије и допринесу побољшању животног стандарда људи широм света. То је, међутим, могуће остварити само ако се људска права, родна равноправност и достојанство поставе у основу развоја. Подсећање на ову нужност на данашњи дан је први корак у правцу достизања жељеног циља.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 19 фебруар 2019 22:02

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија