Кућа Добрих Вести

Login

Форум младих научника у Нишу

Оцените овај чланак
(1 Глас)

forummladihahahah6767Организација “Нађи Раула” у сарадњи са радном групом за социјална питања и хуманитарне активности Канцеларије за младе, а уз подршку Конзулата Казахстана у Београду организује конференцију “Форум младих научника – подржи будућност”.

 

Конференција се одржава у петак, 15. Марта 2019. Године у великој Сали Универзитета у Нишу. Међу панелистима се и ове године очекују млади таленти, научници, представници образовних институција, Амбасаде и Конзулата Казахстана, али и представници Града.

 

Овогодишња држава домаћин форума је Казахстан, а досадашње државе домаћини биле су: Индија, Немачка, Израел и Мексико. Идеја о одржавању форума потекла је од Јована Милића, некадашњег ученика Машинско техничке школе „15.мај“ (сада Средња стручна школа).

 

„Од првог дана наше организације форума основна идеја је била да се млади таленти промовишу и да се млади таленти споје са људима који им могу помоћи приликом такмичења и даљег развоја. Од прве године, па сада до пете доста тога се променило. Сада сам апсолвент на Машинском факултету, нисам више ученик средње школе и сам концепт форума се променио, али није одступио од своје иницијалне идеје, а то је промоција младих талената, будућих научника“ – изјавио је Јован Милић, идејни творац форума.

 

У склопу форума у холу Универзитета истог дана биће одржан и мини сајам „Љубав Казахстана“, где ће се представити занимљиви предмети из Казахстана, такође, присутни ће моћи да се упознају и са књижевним стваралаштвом Казахстана.

 

„Ове године смо желели да присутнима прикажемо државу домаћин, а то је Казахстан. Захваљујући конзулату и почасној конзулки Казахстана у Београду, набавили смо пуно предмета који ће дочарати културу Казахстана и ето, тај дан ће Ниш први пут осетити дух ове далеке, али за нас пријатељске земље“ – каже Марија Рашић, координаторка радне групе за социјална питања Канцеларије за младе.

 

Овогодишњи назив панела јесте: „Млади таленти. Богатство два народа. Ко су идоли деци у Србији?“ Организатори се надају да ће конференција имати неке ефекте, па нека су ти ефекти везани и за то да присутни у Сали увиде да постоје млади људи, који нису експонирани на телевизији, али постижу изванредне резултате.

 

Циљ овогодишње конференције је промоција младих талената, будућих научника, али и указивање на програме путем којих могу да се усаврше у Републици Казахстан, а да касније стечено знање примене у својој држави.

 

„Сваке године одређена држава представља свој образовни систем и врло је занимљиво да упоредимо образовне системе других држава, да видимо како се можемо поправити. Ове године земља домаћин форума је Казахстан. Морамо да се похвалимо одличном сарадњом са Амбасадом Казахстана и Почасном Конзулком. Они су били одушевљени идејом и радо су прихватили да буду домаћини. За све присутне у оквиру свечаног отварања смо припремили и разноврстан програм, наравно, програм се везује за Казахстан и Србију“- каже Милић, идејни творац форума.

 

Иначе, Казахстан је девета држава по површини у свету, међутим, насељеност је таква да је Казахстан шездесет друга држава по броју становника.

 

У склопу форума биће представљен и филм „Богатство два народа“, у склопу кога ће се представити достигнућа троје најбољих младих лидера из Србије и из Казахстана, по слободном избору организатора. Организатори посебно истичу причу Иссака Мустопола из Казахстана, кога су описали у кратком филму:

 

„Исаак Мустопуло, је петнаестогодишњи ученик из Тараза, Казахстан. Иссак је херој своје генерације, иако има церебралну парализу, победио је на Националном СТЕМ такмичењу, а пре пар година упознао је и свог идола – сада покојног Професора Хањкинга. Да га болест не може зауставити, показује и сталним радом у часопису ОYЛА, који представља Казахстански научни часопис за младе људе. Он је само један од шесторо младих који ће бити представљени у кратком филму“ – поручују организатори.

 

На форуму ће поред представника Амбасаде Казахстана, чије је матично седиште у Будимпешти, Почасне конзулке Казахстана у Београду и представника града, говорити и Ђорђе Огризовић, најбољи млади научник-иноватор на свету, који је и прошле године изазвао велико интересовање, Јелена Томашевић, најбоља ученица Гимназије „Креативно перо“ из Београда, професорка Ана Живковић, овогодишња добитница Светосавске награде, Вук Бибић студент два факултета, Катарина Јовановић са Машинског факултета. Најмлађи говорник биће Вељко Ђурић из Основне школе „Ћеле кула“. У склопу форума наступиће Војни Оркестар из Ниша и Женски академски хор СКЦ-а под диригентском палицом Иване Мировић.

 

„Велику захвалност дугујемо Генералу Симовићу, Војном оркестру, али и директорки СКЦ-а, као и академском хору. Захваљујући њима, читав догађај ће добити сасвим другачију, свечанију димензију. Ипак, пет година није мали јубилеј за данашње време“ – закључује Марија Рашић.

 

Овогодишњи форум младих научника, одржава се у петак, 15. марта 2019. од 11х у Великој Сали Универзитета у Нишу. Улаз на догађај је слободан, а организатори позивају грађане да посете овај догађај и подрже младе таленте.

 

Извор: Кућа добрих вести/svetnauke.org


Последњи пут измењено четвртак, 07 март 2019 15:34

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија