Кућа Добрих Вести

Login

Премијера документарног филма „Светлости тиха“

Оцените овај чланак
(1 Глас)

sddefaultsddfdfdfdПремијера документарног филма „Светлости тиха“ одржаће се 27. марта у биоскопу Синеплекс Ушће са почетком од 19. часова.

 

Идејни творац овог филма је Мати Анастасија Новић, која иза себе има документарни филм Голгота за Незаборав о битци на Мачковом камену. Највећу подршку добио је од Подворја Руске Цркве и оца Виталија Тарасјева, старешине Московског патријахата, који су заједно реализовали овај пројекат.

 

Филма говори о Старом Руском гробљу у Београду, једном од највећих некропоља ван територије Русије, Иверској капели и доласку првих емиграната после Октобарске револуције.

 

Идејни творац и редитељ овог пројекта је Мати Анастасија, настојатељица манастира Добрић која иза себе има више документарих пројеката, од којих се издваја филм Голгота за незаборав - Кота 937 о битци на Мачковом камену.

 

По речима мати Анастасије, мотив за снимање овог филма је прича о једном народу који на територији друге државе има своје гробље, што значи да је тај народ оставио велики печат и уткао се у све аспекте живота народа на чијем је тлу. Јесте Србија дала уточиште руским избеглицама, али су они своје огромно знање, културу и богатство поклонили српском народу, појавише Београду.

 

Неке од најзначајнијих грађевина попут комплекса на Опленцу, зграде Владе, Зејтлник..... пројектовао је чувени руски архитекта Николај Краснов и оставио Београду и Србији. На старом руском гробљу почивају велика имена руске културе и науке, па чак и сам Митрополит Антоније Храповицки.

 

Концепција филма је у личним сведочанствима као и у филмског записа на самом гробљу, Иверској капели и спомен костурници руским војницима из Првог светског рата на Новом гробљу у Београду.

 

Филм “Светлости тиха“ снимљен је уз Благослов његовог Преосвештенства Владике Шабачког Лаврентија и старешине Подворја Руске цркве у Београду оца Виталија Тарасјева.

 

Продуцент и дистирбутер филма је Делиус филм.

 

Трајање филма је 80 минута.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 14 март 2019 15:02

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија