Кућа Добрих Вести

Login

Светски дан књиге

Оцените овај чланак
(1 Глас)

knjiiggjdkjgkdjkdjk5656565Низом догађаја данас ће у Србији бити обележен Светски дан књиге и ауторских права, који је установљен на Генералној конференцији УНЕСКО-а 1995. године у Паризу.

 

У Народној библиотеци Србије организује се округли сто на тему ауторских права у Србији, а у разговору учествоваће Младен Весковић, виши саветник у Министарству културе и информисања, Марко Деспотовић, самостални саветник у Министарству за културу и информисање, Мирко Демић, директор Народне библиотеке "Вук Караџић" у Крагујевцу, др Милош Константиновић, књижевни преводилац, и Душан Мијатовић, адвокат и књижевник.

 

На трибини ће бити речи о ауторским правима у књижевности, биће дат осврт на то како је ауторско право регулисано у Србији, региону и свету, поставиће се питање сродних права, а посебно аспеката закона о ауторским правима, који највише утичу на библиотеке, као и на процес рада у коме учествују библиотекари.

 

Библиотека града Београда припремила је програм "Попустом до учлањења, квизом до награде" у оквиру кога ће сваки посетилац моћи да се учлани са попустом од 50 посто и тиме стећи право учешћа у квизу и могућност добијања награда.

 

У Позајмном одељењу биће отворена изложба "Књиге о деци и за децу - стара и ретка српска издања за децу од 1889 -1944", чији је аутор Срђан Стојанчев, а у излозима и Позајмном одељењу биће и поставка "50 пишем, 202 памтим" поводом 50 година од оснивања Радија 202.

 

Градска библиотека у Новом Саду традиционално организује дружење са познатим личностима, у циљу популарисања библиотечке делатности, књиге и читања.

 

Овогодишњи гост биће Слободан Владушић, писац и есејиста, доцент на Одсеку за српску књижевност на Филозофском факултету у Новом Саду и он ће се дружити са суграђанима који ће моћи да бирају књиге према кратком садржају или занимљивом цитату у које ће књиге бити умотане.

 

Идеја ове креативне акције јесте промовисање књига према садржају уместо према дизајну корица.

 

У холу Градске библиотеке у Новом Саду биће постављена изложба о двојици великана светске књижевности, Виљему Шекспиру (1564-1616) и Мигелу де Сервантесу (1517-1616), који су преминули 23. априла, а библиотека је обезбедила и попуст на учлањење од 50 посто.

 

Светски дан књиге на сајту Вулкан издаваштва

 

У славу једног од највећих човекових изума – писане речи, Вулкан издаваштво традиционално обележава Светски дан књиге.

 

Само у уторак, 23. априла на сајту Издаваштва www.vulkani.rs припремили смо специјални попуст од додатних 30% на целокупан асортиман, који се додаје на већ постојећи попуст.

 

Овај симболичан датум у светској књижевности, обележен смрћу великана Мигела де Сервантеса и Вилијама Шекспира, прилика је да се подсетимо значаја који књиге као отелотворење људске креативности и жеље за дељењем знања имају у нашем животу. Историја писане речи је уједно и историја човечанства, а књиге играју велику улогу не само у личном испуњењу већ и кад је реч о друштвеним променама. Осим што су извори информација, знања и идеја, представљају спону путем које се преносе поруке кроз простор и време и на тај начин повезују генерације широм света.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 23 април 2019 22:33

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија