Кућа Добрих Вести

Login

Пет савета који ће помоћи да боље управљате временом

Оцените овај чланак
(0 гласова)

biylfiledfdfdffПратећи ових пет савета можете научити да боље управљате својим временом без обзира на то колико сте неорганизовани.

 

Процените како проводите своје време

 

Понекад вам се чини као да немате довољно сати у дану да бисте стигли да завршите све своје обавезе, одрадите посао у задатом року или само да бисте уживали у стварима које вас опуштају?

 

Разлог зашто нисте успешни у управљању својим временом може бити ваш начин живота. На пример, ако радите 12 сати дневно требало би да утврдите зашто. Ако преузимате превише задатака почните да део прослеђујете другима. Можда радите 12 сати дневно због тога што сте на сваких пет минута на мобилном телефону, зато пробајте да искључите телефон и на тај начин ћете одрадити више у краћем временском периоду. Први корак у управљању временом је процена како проводите ваше време свакодневно. Почните да користите апликације за праћење времена или узмите папир и оловку и забележите шта сте радили, када и колико дуго.

 

Паметно организујте своје време

 

Управљање временом је заиста тешко, зато уколико желите то успешно да радите можете да користите планер. Од велике је важности да имате календар како бисте што боље распоредили време, као и да бисте се подсетили на неке важне догађаје или задатке од велике важности. У своје планере записујте листу свакодневних активности попут састанака, рокова пројеката, друштвених догађаја и слично. Немојте планирати активност за сваки сат у дану јер то може бити фрустрирајуће. Потребно је имати и мало времена за одмор као и за неочекиване ситуације.

 

Планирајте, остављајте приоритете и довршите задатке

 

Много људи не успева правилно да управља временом управо зато што нису планирали, постављали приоритете и довршавали задатке. Решење овог проблема лежи у стварању рутине. За почетак, то може бити креирање недељног распореда с најважнијим задацима. За њих поставите одговарајуће временске рокове, будите конзистентни и држите се истих оквира кроз целу недељу. На пример, ако проверавате ваше маилове у 8 сати ујутро и наредних дана то чините у исто време.

 

Избаците лоше навике

 

Један од потенцијалних разлога ваше неорганизованости неретко су и лоше навике које сте развили током времена, а које вас спречавају у доброј организацији. Како бисте научили боље да управљате својим временом неопходно је да се решите тих истих навика, попут преузимања више посла него што можете да извршите. У таквим ситуацијама научите да кажете не.

 

Немојте да се ослањате на своје памћење јер колико год оно добро било може да вас изневери. Са собом увек носите бележницу како би могли све да запишете, од ваших мисли и идеја до разних свакодневних белешки.

 

Мултитаскинг је, изненађујуће, такође једна од лоших навика. Радећи више ствари ођедном није ефикасно, јер теже довршавамо задатке пред нама, константним пребацивањем мисли с једног задатка на други. Зато је потребно да се фокусирате на довршавање једног по једног задатка.

 

Научите како да управљате стварима које одвраћају пажњу

 

Понекад ће бити тренутака када ће на ваше време да утичу бројни спољашњи фактори, попут неочекиваних гостију или састанка. Према томе, постоји неколико начина како да управљате тим стварима које одвраћају вашу пажњу. Један од њих је постављање тачног времена када одговарате на телефонске позиве или мејлове, па када сте на послу искључите све нотификације које могу да вас ометају. Други начин је да утврдите време када сте слободни за интеракцију.

 

Извор: Пословни пулс/Biz.life.rs


Последњи пут измењено петак, 28 јун 2019 13:18

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија