Кућа Добрих Вести

Login

Трибина: Највећи митови и заблуде српске историје

Оцените овај чланак
(4 гласова)

istorijakartaaaaaaКоји су највећи митови и заблуде српске историје имаћете прилику да сазнате 20. септембра ако посетите Галерију 73.

 

Много смо пута чули да се на двору Немањића јело златним виљушкама…Али да ли је то мит или или историјска истина? Где су главе кнеза Лазара и Карађорђа; да ли је Марко Краљевић јунак или турски вазал; да ли је Вук Бранковић издајник; да ли је краљица Драга у тренутку убиства била трудна; да ли је Гаврило Принцип написао чувене стихове о „бечким сјенама“, да ли је мајор Гавриловић изговорио чувени борбени поклич; зашто на Титовом гробу нема петокраке?

 

Ово је тек врх леденог брега највећих митова и заблуда српске повести, који ће у живој, а финој расправи, научно, а популарно раскринкавати наш знаменити историчар Дејан Ристић, писац актуелне књиге “Митови српске историје”, која још није имала београдску промоцију.

 

Канцеларија култне ТВ емисије “БЕОГРАД ЗА ПОЧЕТНИКЕ” после летњег распуста, поново почиње да ради са грађанима. Отуда, заузмите место у Галерији 73, јер се очекује бурно историјско путешествије.

 

Трагајући прецизно, историјским и научним чињеницама, гост Дејан Ристић откриће присутнима шта је мит, а шта се заиста догодило у бројним митологизираним цртицама националне историје.

 

Сазнаћемо како су народни приповедачи, гуслари, путописци, песници, бројним преломним догађајима додали своје визије, домишљали их, домаштавали, заоденули у ново рухо. Како се то улило у „измишљену традицију“, у једну широку реку митова, која вековима или деценијама запљускује српски народ, буди његову радозналост, води га ка странпутици, али и у опојне пределе веровања и задовољства.

 

Улаз је слободан.  Dа је Смиљана Попов, ауторка и уредница емисије “Београд за почетнике”, прве тв емисије у Србији која је ушла у просветни систем, а њен врли гост, који ће научно сецирати највеће митове и заблуде националне повести је историчар Дејан Ристић.

 

Биће ово вече за учтиве расправе и учење на истинитим темељима, баш као и нова књига Дејана Ристића “Митови српске историје”.

 

Догађај почиње у 19 часова, а Галерија 73 налази се у Пожешкој 83а.

 

Извор: Кућа добрих вести


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија