Кућа Добрих Вести

Login

Конкурс за младе музичаре

Оцените овај чланак
(2 гласова)

otkucajjajajОтворен је позив за учешће у програму „OneBeat Balkans 2020“, намењен младим музичарима и музичаркама, од 19 до 35 година, који су држављани Албаније, Црне Горе, Хрватске, Косова, Северне Македоније, Србије и Америке.

 

Они ће од 31. марта до 23. априла 2020. године заједно свирати, стварати нову музику и путовати Балканом како би промовисали сарадњу, заједништво и једнакост.

 

Линк за пријаву је ОВДЕ а рок за пријаве је 10. фебруар 2020. године.

 

OneBeat Balkans 2020 ће окупити 10 музичара и музичарки који су у свом раду друштвено ангажовани, који ће заједно стварати нову музику и мултидисциплинарна дела, водити јавне радионице и користити уметност за поновно успостављање поверења и економског развоја на подељеном подручју Балкана.

 

Програм траје 24 дана, од 31. марта до 23. априла 2020, и обухвата две недеље музичке резиденције у Малом Иђошу, након чега ће уследити отварање десетодневне турнеје концертом у Новом Саду, затим се турнеја наставља наступима у Херцег Новом и Приштини. Концерт у Новом Саду је подржан од стране Града Новог Сада.

 

OneBeat Balkans 2020део је већег глобалног пројекта ОneBeat, који је настао у Америци, на инцијативу Државне канцеларије за образовање и културу америчког Стејт департмента, а који спроводи организација Bang on a Can’s Found Sound Nation.

 

OneBeat је музички инкубатор, где музичари из целог света покрећу колаборативне пројекте, осмишљене да позитивно утичу на локалне и глобалне заједнице.

 

Са све већим бројем алумниста широм света, отворен је простор за креирање ОнеБеат програма и ван граница Америке, те је тако 2019. настао, и први пут се одржао, OneBeat Balkans који реализује организација Балкан Арт Зоне, чији је уметнички директор Бајрам Кафу Киноли такође и алумниста ОнеБеат програма.

 

OneBeat Balkans 2020 почеће двонедељним боравком музичара у Малом Иђошу, где ће учесници стварати оригиналну музику, развијати нове музичке идеје, али и пројекте намењене локалној заједници. Након тога кренуће на десетодневну турнеју по градовима у региону: Нови Сад, Херцег Нови и Приштина, где ће одржати концерте, сарађивати и свирати са локалним музичарима и водити радионице намењене младима.

 

Током ова 24 дана, сваки учесник имаће могућност да развија идеје и пројекте које ће касније спроводити у својој матичној држави/територији, и који ће бити део постојећег ОнеБеат друштвеног покрета, инспирисаног музиком.

 

Конкурс је намењем музичарима и музичаркама од 19 до 35 година, држављанима Албаније, Црне Горе, Хрватске, Косова, Северне Македоније, Србије и Америке.

 

Важно је напоменути да музичари и музичарке не морају да имају формално музичко образовање. Такође, нема ни жанровских ограничења. Конкурс је намењен свим музичарима, било да свирају традиционалну или народну музику, хип хоп, џез или експерименталну, електронску или класичну музику, а добродошли су и они који се баве дизајном звука и мултимедијалном уметношћу.

                                             artčzona

Шта би требало да знате о OneBeat Balkans

 

Сарадња је кључна. ОнеБеат Балканс пружа прилику музичарима и музичаркама да сарађују на новим пројектима и да истражују нове музичке традиције. Фокус није на истицању појединачних талената већ је идеја да учесници програма ОнеБеат Балканс заједно превазилазе стилске и културне поделе у потрази за новим музичким могућностима.

 

OneBeat Balkans је друштвено ангажован пројекат. Тражимо музичаре који су посвећени својим заједницама и који траже нове начине да се укључе и ангажују у домену развоја омладине, у музичкој едукацији и терапији музиком, у решавању конфликата и глобалном дијалогу кроз музику, као и у друге начине уз помоћ којих се постиже већа демократичност друштва и друштвена једнакост.

 

OneBeat Balkans је бесплатан програм, а трошкови путовања, смештаја и хране су покривени пројектом. Учесници неће добити новчане надокнаде за појединачне концерте, али је предвиђена стипендија за комплетно учешће. Учешће на OneBeat Balkans програму ће им пружити могућност да стварају нову музику, развију доживотна музичка партнерства и пријатељства, буду на турнеји по Балкану и успостваљају пофесионалне везе.

 

Аудио/Видео материјали за пријаву:

 

Поред основних личних података, пријавни формулар садржи и део у ком кандидати треба да поставе три до пет примера њиховог самосталног рада или рада у сарадњи с неким (аудио и видео записи ће бити прихваћени). Поред тога, потребно је да објасне свој музички контекст, представе своја интересовања и будуће пројекте и циљеве.

 

Ктитеријуми одабира:

 

Музичка изузетност – висок квалитет музицирања, компоновања, импровизације, продукције. Идеално, OneBeat Balkans музичари бавиће се стилским, текстуалним или технолошким иновацијама у њиховом музичком свету.

Кооперација – отвореност и жеља учесника да превазиђу културолошке и музичке поделе у стварању оригиналне музике или интерпретацији традиционалне народне музике, поштујући суштину сваке традиције. Кандидати би требало да буду отворени и спремни да пробају нове музичке изразе.

Друштвени ангажман – музичари који су кроз своју музику на неки начин служили својим друштвима или заједницама, било да се ради о подучавању младих, било да се ради о ангажованим текстовима који се баве друштвеним и политичким темама или о оживљавању музичке традиције.

 

Године - кандидати треба да имају од 19 до 35 година.

 

Познавање енглеског језика – потребно је да кандидати могу да се споразумевају на енглеском језику јер је то званични језик OneBeat Balkans програма.

 

Земља порекла и боравишта – кандидати треба да буду држављани једне од следећих земаља: Албанија, Црна Гора, Хрватска, Косово, Северна Македонија, Србија и Америка и да у тим земљама живе.

 

Програм OneBeat Balkans је иницијатива Државне канцеларије за образовање и културу америчког Стејт департмента, који спроводи организација Балкан Арт Зоне, уз додатну подршку организације Found Sound Nation, амбасада Сједињених Америчких Држава у Србији, Црној Гори и на Косову и Града Новог Сада.

 

Више информација о програму налази се на ОВОМ линку.

За додатна питања обратите се на овај мејл:

Балкан Арт Зоне ФБ страница је ОВДЕ.

OneBalkans Instagram

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 06 фебруар 2020 11:14

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија