Кућа Добрих Вести

Login

Светски дан избеглица

Оцените овај чланак
(2 гласова)

refuguedayyyyyyСветски дан избеглица обележава се 20 јуна. Он нас подсећа на људе који су остали без дома, без својих најближих, без имовине.

 

Овај међународни празник прилика је да се подсетимо на то да је више од 600.000 људи из бивших југословенских република током ратова деведесетих избегло у Србију, као и на готово 200.000 интерно расељених са Косова и Метохије.

 

Према подацима Високог комесаријата за избеглице Уједињених нација, данас је расељено један одсто човечанства, или сваки деведесет седми човек на планети.

 

„Ове године обележавамо Светски дан избеглица усред драматичне глобалне кризе. Не само да је рекордан број људи у свету присиљен да побегне из својих домова, већ се свет бори и са вирусом КОВИД-19 - заразом која још увек умногоме утиче на све нас. Оно што је почело као здравствена криза, у међувремену се проширило и данас се велики број најугроженијих – избеглице и расељени међу њима – суочава са пандемијом сиромаштва“, изјавио је поводом Светског дана избеглица, Филип Гранди, Високи комесар за избеглице.

 

Ипак, наставља он, у овим временима пуним изазова, видели смо и повезаност која превазилази границе. Обични људи су помагали. Примајуће заједнице – посебно оне у земљама са ниским и средњим примањима у којима живи близу 90 одсто избеглица у свету – наставиле су да показују изузетно гостопримство.

 

„Саме избеглице такође дају значајан допринос упркос томе што често живе у екстремно тешким условима. На пример, волонтирају као здравствени радници у првим редовима у Колумбији и Уједињеном Краљевству; праве сапун који се дели у Либану и Нигеру; шију маске и заштитну опрему у Ирану; помажу у изградњи центара за изолацију у Бангладешу; и на другим местима у свету, користе своје време да помогну онима којима је помоћ потребна у примајућим заједницама“, додао је.

„Док се боримо са КОВИДОМ-19, инспирисан сам отпорношћу коју су избеглице показале у превазилажењу сопствених криза расељености и обесправљености; одвајања од дома и породице, и њиховом одлучношћу да побољшају своје и животе других, упркос овим и другим потешкоћама“, истакао је Гранди.

 

Истакао је и да одаје признање и изражава поштовање избеглицама и расељенима широм света за њихову храброст.

 

„Такође одајем почаст заједницама које су их примиле и показале универзалне заједничке вредности, самилост и човечност.Оне понекад пружају дом и штите избеглице годинама, чак генерацијама. Чињеница да се држе ових вредности и у дома пандемије представља снажну поруку наде и солидарности. Изазови нису непознаница за УНХЦР. Више од 70 година налазимо се у првим редовима криза без броја. Па ипак, ова глобална пандемија је потпуно нове снаге. Наш приоритет је био и биће да останемо уз избеглице, интерно расљене и апатриде које имамо задатак да штитимо и да им пружимо помоћ. Али то не можемо сами“, каже Гранди.

 

„Претходних месеци, организовање помоћи и подршке за припрему и реаговање на пандемију било је од пресудног значаја. И видели смо како државе и заједнице широм света укључују избеглице у сопствене националне здравствене службе. Сада је једнако важно да осигурамо укључивање избеглица и расељених у преко потребан друштвено економски одговор на пандемију КОВИД-19“.

 

„Глобални договор за избеглице поставио је чврст темељ за овај одговор. Већ смо видели како он функционише, док билатерални донатори, међународне финансијске институције и приватни сектор одговарају на ову кризу помажући избеглицама преко влада земаља пријема. Такву помоћ је потребно наставити и удвостручити тако да земље добију потребне ресурсе за укључивање избеглица и расељених и да би обезбедиле да економске и социјалне неједнакости не резултирају неслогом унутар и између заједница. Да би повратак избеглица постао изводљива опција, потребно је више улагања у земље порекла. На данашњи Светски дан избеглица, позивам на већу глобалну солидарност и акцију да се избеглице, интерно расељени и апатриди као и њихови домаћини укључе и подрже. Ко год да сте. Без обзира одакле сте. Свако од нас може да допринесе“, закључио је Гранди.

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија