Кућа Добрих Вести

Login

Дан Етнографског музеја у Београду

Оцените овај чланак
(2 гласова)

podrinjeПоштоваоци наше историје и културе имаће прилику да од 20. септембра у наредна три месеца у Етнографском музеју посете изложбу Свирале Етнографског музеја. Овом изложбом обележава се 119 година самосталног рада Етнографског музеја.

 

Поставком изложбе Свирале посетиоцима се пружа увид у део блага којим Музеј располаже и указује са на јединственост материјала који чувамо. Музички инструменти који се налазе у Збирци сакупљани су више од 150 година. У колекцији музичких инструмената има око 350 предмета, а овом изложбом Музеј представља најбројније инструменте ове своје збирке – свирале.

                                                   

У Збирци се налази око 280 свирала. Део тог материјала, допуњен јединственим старим фотографијама и видео и аудио снимцима, приказан је на начин да пружи свеобухватан приказ културног наслеђа које чувамо и које нас одређује. Приказани дувачки инструменти се деле на лабијалне свирале, свирале са језичком и свирале код којих се тон добија треперењем усана. Свирале су распоређене у неколико целина зависно од рода којем припадају, етнографским областима, а ту су и занимљиви и необични инструменти попут свирале од орлове кости, дечје трубице „борије“ израђене од младе коре, рикала, свирала од трна, од гране, затим дудуци, шупељке, цеваре, кавали, зурле, гајде итд. Порекло инструмената у Збирци је различито, тако да можемо говорити о инструментима који су овде донесени путем многих миграција или онима за које можемо рећи да су самоникли.

 

gajde

 

У току трајања изложбе биће организовани концерти свирања на народним музичким инструментима. Концерти посвећени неким од познатијих народних свирача као што су Крстивој Суботић из села Осеченица код Мионице и Иван Томић из влашког села Осаница код Жагубице. Вечери посвећене инструментима из динарске зоне дипле, гајде, мјешнице. Затим концерти традиционалних народних свирача и савремених уметника везаних за саборе фрулаша. Концерти ће бити одржани у амбијенту изложбеног простора Етнографског музеја.

 

Изложбу Свирале Етнографског музеја отвориће професор др Димитрије Големовић.

 

Приликом обележавања Дана Музеја и отварања изложбе биће додељена и Награда Боривоје Дробњаковић за животно дело која ће ове године припасти музејској саветници Душици Живковић.

 

Дан Етнографског музеја ће бити обележен у недељу 20. септембра у 12 сати уз стриктну примену епидемиолошких мера.

 

Етнографски музеј у Београду основан је 1901. године као издвојено Етнографско одељење Народног музеја. Од тада до данас Музеј прикупља и проучава музејске предмете, традиционалну материјалну културу, друштвене односе и породични живот, обичаје, веровања и народно стваралаштво. Тумаче се обележја српске културе, али и обележја других етничких заједница које живе у суседству.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 18 септембар 2020 21:26

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија