Кућа Добрих Вести

Login

Вирџинија Вулф: Орландо и интерпретације

Оцените овај чланак
(2 гласова)

ORLANDOСтваралаштво Вирџиније Вулф, роман ”Орландо” и могуће интерпретације овог комплексног дела, биће тема предавања које ће одржати професорка Биљана Дојчиновић, у четвртак 15. априла у 18 часова на сцени Народног позоришта „Раша Павловић“.

 

Представа ”Орландо”, у режији Бојана Ђорђева и адаптацији Тање Шљивар и Горана Ферчеца, која је недавно премијерно изведена, повод је за ово предавање. Тежња програмске целине ”Платформа” је да се отворе нова поља тумачења и дијалога са публиком и да се истражи контекст у коме, или упркос коме, представе настају.

 

Предавање ће бити преношено уживо на онлајн каналима Народног позоришта у Београду (YouTube, Facebook). Биљана Дојчиновић (1963), редовна професорка на Катедри за општу књижевност и теорију књижевности Филолошког факултета Универзитета у Београду. Једна је од оснивачица Центра за женске студије у Београду као и Индок центра Асоцијације за женску иницијативу.

Главна уредница Генера, часописа за феминистичку теорију, од 2002. до 2008. Од 2009. чланица управног одбора COST Action IS0901, Women Writers in History: Toward a New Understanding of European Literary Culture (2009–2013). Oд 2011. руководитељка истраживачког пројекта Књиженство – теорија и историја женске књижевности на српском језику до 1915. године. Објавила је књиге Гинокритика: Род и проучавање књижевности коју су писале жене (1993); Одабрана библиографија радова из феминистичке теорије/женских студија 1974–1996 (1997); Градови, собе, портрети (2006); GendeRingS: Gendered Readings in Serbian Women's Writing (CD) (2006); Картограф модерног света (2007); Сусрети у тами: увод у читање Вирџиније Вулф (2011) и Право сунца: Другачији модернизми (2015).

 

Издања која је уредила,самостално или у сарадњи, у оквиру пројекта Књиженство налазе се на ОВОМ линку.

 

Извор: Кућа добрих вести


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија