Кућа Добрих Вести

Login

АДЛИГАТ: Принц индонежанског султаната Тернате у Београду

Оцените овај чланак
(2 гласова)

princ2Принц индонежанског султаната Тернате Фирман Мудафир Шах дошао је у Београд како би посетио музеје Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат, а затим је пред препуном свечаном салом Удружења 23. маја 2023. одржао предавање о свом султанату и одговарао на питања присутних, којима се у име града Београда обратио члан градског већа господин Вук Мирчетић.

 

„Овим се само потврђује да Адлигат доводи свет у Србију, да је Адлигат централно место српске културе, али и значајно међународно чвориште“, изјавио је Мирчетић.

 

„Вече острва Тернате“ у Адлигату су организовали Адлигат и Друштво српско-индонежанског пријатељства „Нусантара“, уз подршку амбасаде Индонезије из Београда. Принц је три дана путовао до Београда и прешао више од дванаест хиљада километара како би присуствовао отварању изложбе фотографија са овог острва о којем је одштампана и посебна публикација.

Султанат Тернате је мало вулканско острво лимунског облика на којем живи око триста хиљада људи. У средишту острва је вулкан Гамалама, а целокупно становништво живи на његовим обронцима и на уском појасу уз обалу. Удаљено 2.400 километара североисточно од Џакарте, малено је по површини, барем површини тла – 162.7 километара квадратних земље, и пет и по милиона квадратних километара мора.

                                            princ3

 

 

Тако малено и у Србији сасвим непознато острво има далеко већи значај него што се може претпоставити. То је дуго био један од главних снабдевача света зачином каранфилић, који је некада био вредан колико и данашња нафта. То је султанат обогатило о омогућило му славу и моћ, али је призвало и незване посетиоце из далека, ратове и сукобе који су трајали стојећима.

 

Султанат Тернате је једно од најстаријих муслиманских краљевстава у ИНдонезији, основано 1257. године од стране краљевске династије чији је принц Фирман Мудафир Шах потомак, четрдесет и девета генерација у непрекинутом низу владара. Тернате је био значајна регионална сила, јака независна држава између 15. и 17. века, а сада је у великом економском успону пре свега због новоотворених рудника злата и никла. На острву се налази пет тврђава, султанска палата стара два века, прастаре џамије, сведоци важних трговачких путева којима је пловио и славни Магелан, склопљени у невероватан мозаик који је исткала природа – вулкан који се уздиже над целим постојањем овог предела и прети да уништи све што су људске руке вековима стварале. Зато је главни задатак владарске породице да то спречи, а то чини тако што једном годишње пешке одлазе до вулканског гротла да његов дух уз молитве и посебан ритуал, умире.

 

Породица принца Фирмана Мудафира Шаха одавно нема политичку моћ, али има ауторитет и призната почасна права. „Држава нам се често обраћа да помогнемо у решавању локалних проблема, нарочито када државне институције то не могу“, изјавио је принц у свом излагању у Адлигату. Као једна од најстаријих владарских породица у читавом региону, са крвним сродством које сеже у већину других владарских породица региона, изданци лозе са Тернатеа уживају велико поверење и оштовање, како у свом народу, тако и у целој Индонезији, али и шире.

 

„Како сам дошао у Београд дочекало ме је топло време, али и топле душе људи. Све то ме подсећа на моју земљу и овде се осећам као код куће“, изјавио је принц Фирман Мудафир Шах. Присутнима је говорио о Магелановој експедицији на Тернате, о Дарвиновим проучавањима с обзиром на то да је теорија о постанку врста добрим делом била заснована на подацима прикупљеним на Тернатеу, о султанској круни из које стално израста коса и која сама бира наследника престола, о експедицијама на вулкан, сталном ширењу острва и повременом 'штуцању' вулкана који насеља затрпава пепелом сваких неколико година.

                                          princ1

„Принца сам упознао када сам посетио Тернате 2018. године. Имао сам част да будем гост у султанској палати старој 200 година, а затим и у принчевом дому и летњиковцу на обронцима вулкана. Договорили смо да успоставимо до тад непостојећи мост културе између Србије и егзотичног Тернатеа, везе које управо са овом изложбом и представљањем Тернатеа у Адлигату, а тиме и у Србији и региону, кренути да се развијају“, изјавио је Виктор Лазић, председник Адлигата.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 25 мај 2023 17:59

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија