Кућа Добрих Вести

Login

Дани европске баштине – индустријско наслеђе

Оцените овај чланак
(4 гласова)

UNUTRASNJOST-MLINA-U-SURCINUuuuБЕОГРАД - Овогодишња тема обележавања културно-туристичке манифестације Дани европске баштине је индустријско наслеђе – заштита и ревитализација, а централна прослава за Србију је одржана 21. септембра у Крагујевцу у Војно-техничком заводу.

 Манифестацију је отворио помоћник министра културе и информисања Миладин Лукић.
Крагујевац је изабран за домаћина манифестације јер је у овом граду Војно-технички завод – Кнежев арсенал из 19. века, јединствен пример индустријског наслеђа важан не само за град и Србију, већ и за Балкан, јер представља „родно“ место индустријске културе.
Реч је о индустријском наслеђу од почетка процеса индустријализације, привредног и друштвеног развоја Србије, а Војно-технички заоод је место одакле се Србија води у модерне токове.
Манифестација “Дани европске баштине “ се, иначе, одржава од 2002. године, а ове године одржава се од 20. до 30. септембра широм Србије.
Секретаријат за привреду, Туристичка организација Београда и Секретаријат за културу су организатори ове манифестације која је део велике европске манифестације Савета Европе и Европске Комисије.
Сваке године са другом темом и више десетина разноврсних програма на читавој територији Града, представља се разноликост култура, традиција, обичаја и богатство нашег наслеђа као део заједничке баштине европских народа.

Значај очувања индустријског наслеђа

Овогодишња тема манифестације настојаће да истакне значај и потребу очувања коју носи индустријско наслеђе, као специфичан вид културног наследја и обогаћивање туристичке понуде у области индустријског туризма.
Београд, као главни културни и привредни центар са великим бројем техничких музеја, архива и других установа имао је велику могућност за реализацију разноврсног програма на задату тему: изложбе, разгледања са водичима, предавања, презентације, радионице и тсл.
У складу са принципима манифестације, и ове године су организован Програм отворених градских здања, историјских кућа и легата: Народне скупштине Републике Србије, председника Републике Србије-Новог двора, Дворско комплекса, Владе Србије, Амбасада Републике Француске, Народне банке Србије, Старог двора и историјске куће-Дом Јеврема Грујића, кућа породице Вељковић, кућа краља Петра И Карађорђевића и легат композитора Јосипа Славенског.
Сви програми су бесплатни.
Комплетан Програм манифестације можете погледати ОВДЕ.

Како се производило пиво у Вајфертовој пивари?

У оквиру програма у Београду, публика ће моћи да види наслеђе о коме се старају технички музеји, да се подсети значаја дела Николе Тесле и других научника, упозна развој електропривреде; културну руту „Путевима Тесле и Станојевића”, историјат производње пива (Вајфертову и Бајлонијеву пивару и БИП), историјат рударства, рудник Црвени брег на Авали и збирку минерала Рударског факултета, копове Рударског басена „Колубара” у Лазаревцу, погон ТЕНТ-а у Обреновцу.
Ту су још могућности да се нешто више сазна о историјату фабрика: „Инса” са Телеоптиком, „Икарбус'' (''Икарбус”), Индустрије мотора у Раковици; штампарије„Космос”, да се током разгледања града са реке упознате са историјатом пловидбе на нашим рекама, чујете приче о београдским мостовима, Термоелектрани „Снага и светлост”, старим и потопљеним бродовима...
Моћи ћете да сазнате и како су се развијале радио, тв, емисионе и кино-технике, како је текао развој електронске, машинске, пољопривредне индустрије. Како се развијао саобраћај, да видите парне локомотиве, „лејланд” и друге аутобусе, старе трамваје, железничку станицу, ватрогасна возила, старе машине и погоне, млинове, црпне станице, авио и војну технику и друго индустријско наслеђе и стваралаштво, архивски материјал, али и нематеријалну баштину као сачувано сећање на градитеље, визионаре, проналазаче...
У оквиру обелезавања манифестације

Савез проналазача Србије одрзава предавање „Проналазаштво у Србији као део европске баштине“
Предавање се одрзава 25. септембра 2013.године, у Дому инжењера ""Никола Тесла“.

Јавно отворена историјска здања

Школама су упућени позиви да млади у што већем броју посете изложбене поставке и учествују у радионицама а сви организатори да воде рачуна о доступности програма за особе са инвалидитетом.
Традиционално, за посете су отвoрена здања Народне скупштине Републике Србије, председника Републике Србије – Новог двора, Дворског комплекса, Владе Србије, Амбасадефранцуске, Народне банке Србије, Старог двора, и историјске куће – Дом Јеврема Грујића, кућа породице Вељковић, кућа краља Петра Првог Карађорђевића и др. Ексклузивно, у оквиру програма авност ће имати прилику да се упозна и са легатом композитора Јосипа Славенског. 

Први пут за јавност је отворен депо у Влади Србије, на четвртом спрату, са поклонима које су функционери, почев од времена власти Војислава Коштунице, добијали, а које нису смели да задрже пошто прелазе законом прописану вредност од 1.700 динара.

Грађани, који су одлучили да суботу проведу у обиласку Председништва, Владе и Скупштине Србије, сазнали су и да бивши италијански премијер Силвио Берлускони воли да поклања кравате, Грци иконе, да је бивши председник Србије Борис Тадић добијао скупље поклоне, као и да је највише представника медија било у згради када су ту боравили Карла дел Понте, Иво Санадер, Џо Бајден.

Иста тура биће у оквиру Дана европске баштине организована и данас као и следећег викенда.
Пријављивање за понуђене програме врши ће се у туристичко информативном центру Туристичке организације Београда, у Кнез Михаиловој улици бр. 5. од четвртка 19 септембра 2013.
Пријављивање мора бити у самом туристичко информативном центру и то лично.

Дани европске баштине у ПТТ музеју

Посетиоци ПТТ музеја, који се налази у улици Мајке Јевросиме 13, имаће прилику да обиђу нову изложбену поставку "Тачка спајања", у оквиру манифестације "Дани европске баштине", која почиње данас.
У оквиру манифестације чија је тема "Индустријско наслеђе - заштита и ревитализација", и која траје до 30. септембра, посетиоци ће такође имати прилику да присуствују презентацијама и предавањима.
Тако ће предавања "Допринос Поште Србије индустријском наслеђу” на којима ће се говорити о Телефонској централи бити одржана 24. и 26. септембра од 18.00 сати, а предавања о поштанској Ауто-гаражи 23. и 25. септембра, такође са почетком у 18.00 сати.
Посетиоци ће такође на поклон добити разгледницу са поштанском марком са својим ликом.
За 30. септембар у 19.00 сати, у Библиотеци града Београда, у читаоници фонда уметности, заказано је предавање, видео презентација и ближе упознавање присутних са оснивањем, историјатом, збиркама и радом ПТТ музеја.

                                                                                                           Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 22 септембар 2013 14:35
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија