Кућа Добрих Вести

Login

Песме које виде - Дан белог штапа

Оцените овај чланак
(18 гласова)

pesnikinjaБЕОГРАД - Поводом Светског дана “Белог штапа”, посвећеног слепим и слабовидим људима, у Дому Омладине Београда вечерас у 19 часова одржаће се промоција племенитог пројекта под називом “Песме које виде”, песникиње Иванке Радмановић.

У оквиру пројекта одржаће се промоција њене књиге љубавне поезије и ЦД-а под називом “Амарант или о бесмртној љубави”, а све ради прикупљања средстава за помоћ слепим и слабовидим.
Цео пројекат иницирала је сама песникиња Иванка Радмановић из Њујорка, као и Агенција All About из Београда, уз подршку Савеза слепих Србије. Захваљујући овом пројекту, Жарко Лаушевић се након двадесет година вратио глуми говорећи стихове песникиње, заједно са глумицом Лором Орловић, те су снимили ЦД који ће, такође, бити представљен, заједно са књигом.
Осим Лаушевића, Орловићеве и саме песникиње Иванке Радмановић, свој допринос даће и Матија Бећковић, Зоран Болдорац, Штампарија НО КАЧИ, Студио ТИМ Таленат, Студио Супер Бомбастик НY, Винарија ТЕМЕТ, као и издавачка кућа АРТЕ која је и објавила збирку поезије “Амарант или о бесмртној љубави”.

Пред саму промоцију, и овај велики дан, разговарали смо са песникињом Иванком, која је за „Кућу добрих вести“ срдачно и помало узбуђено давала одговоре.

Одакле идеје за оваквом књигом?
Бавим се писањем љубавне поезије још од гимназијских дана. Ово је збирка песама које су настале у различитим периодима, а сјединила их је у целину, а  као идеју, иситинита прича о мумији жене старе 4000 година, која је пронађена у Кини, у региону којим је, сматра се, некада давно пролазио Пут свиле. Лепотица из Тарима била је тако добро очувана, без обзира на миленијуме који су прошли, да се и даље видело да је у питању била изузетно лепа жена, дуге црвенкасто златне косе. Кинески археолог који је открио древну лепотицу изјавио је: "Када сам је узео у руке, схватио сам да држим најлепшу жену која је икада постојала. Да сам тада био жив - оженио бих је. Да је она сада жива, била би моја жена".....На ову истиниту, а по мало магичну причу, надовезано је такође наше, људско, уобичајено трагање за љубављу, која је неки пут на дохват руке, а коју ми, из неког разлога не примећујемо. Оно што је, такође,  специфично за ову књигу је да сам је писала махом у мушком роду.

"Песме које виде" је пројекат хуманитарног карактера. Због чега сте решили да збирку песама посветите слепима и слабовидима, а поводом Светског дана "Бели штап"?
Наш тим, под генијалним вођством Гордане Влајић, креативног директора овог пројекта, је још у фебруару одлучио да посвети сва средства од продаје CD-a, као и 20 процената од продаје књиге Савезу слепих Србије, тако да смо још тада почели нашу сарадњу са њима. Такође су и Жарко и Лора, још као млади глумци, имали редовну сарадњу са Савезом слепих и тога се сећају и дан данас са великим задовољством.
А онда се летос, као што знате, десила она тужна ситуација са укидањем фондова намењених Савезу и њиховој библиотеци, па је тако наш пројекат попримио још већи значај за нас који смо у њему учествовали и улио нам још више воље и жеље да га претворимо у једну трајну и друштвено свесну и племениту акцију, коју је осмислио маркетинг тим " All About" - Саша Грбовић и Вук Милетић, а под називом „Песме које виде“.
Наш тим се нада да ће се акција наставити и да ће следећи пројекат бити дело неког другог песника, писца, глумца , глумице.....Надамо се континуитету ове племените акције, коју су, за сада, великодушно подржали сви који су у њој учествовали, као и сви којима смо се у међувремену обратили.

Како је текао рад на пројекту "Песме које виде"?
Пројекат је трајао девет месеци. Није било неких већих проблема - ништа што није решиво добром вољом или трудом. Дивно је то што смо једни друге инспирисали , подржавали, помагали и што је сарадња на овом пројекту доказала шта све може да се учини ако се уједине добра воља и неоспорни таленти. 

Инспирисали сте и подстакли глумца Жарка  Лаусевића да се након 20 година врати глуми, и казује ваше стихове за ЦД. Колико вам такви тренуци значе у животу?
Жарко је, у ствари, својим гласом инспирисао све нас. Чути га како говори стихове био је један од оних драгоцених тренутака у животу, који Вас подстиче да дате све од себе да би пројекат био на нивоу који приличи једном таквом таленту. Ово је не само моје искуство, већ и искуство целог тима који је био укључен.
Како ви посматрате слепе и слабовиде особе, њихове таленте, амбиције, шансе?
Ако се било којој особи омогуће исправни услови,  њиховим потенцијалима нема краја. Дубоко ме је дотакла сарадња са господином Јоксимовићем, секретаром Савеза слепих и његовим тимом. То су људи који су пуни племенитости, разумевања, знања и који свет око нас можда не виде на исти начин, али га због тога дубоко осећају, на начине које ми не познајемо. Кад би ми, као свесно и савесно друштво, узвратили ту племенитост, омогућили услове за ефикаснији живот слепих и слабовидих, дубоко сам убеђена да би њихови таленти и амбиције били више него евидентни. 
Који је ваш циљ у животу?
Циљ? Пре бих то назвала жељама, јер "циљ" звучи некако коначно ... Жеља ми је да наставим да се бавим креативним пројектима, било да су везани за уметност, моду, или бизнис. Жеља ми је да сарађујем са нашим младим талентима, да помогнем и учествујем у племенитим пројектима сличним овоме, да радим на афирмацији Србије као земље у којој постоји свемогућ потенцијал и таленат.

 

ivankaradmanovic

Шта бисте препоручили младим и талентованим људима који желе да се баве поезијом?
Пишите, пишите, играјте се,пишите, смејте се, пишите, гледајте , слушајте -  и - пишите!
Зашто сте се определили баш за љубавну поезију?
Љубав - колико једноставна, толико и компликована, колико јасна, толико и тајанствена, колико срећна, толико и тужна... те, тако, има небројено начина да се о њој пише.

Хвала песникињи и Човеку Ивани Радмановић, уз жељу да се и Кућа добрих вести, бар на овај начин, укључи и подржи овај и све сличне пројекте који помажу ближњима.

Неопходна већа помоћ државе слепим и слабовидим грађанима

Овај пројекат је почетак континуиране акције којом планирамо да обележимо следећу годину, јер осим средстава за ревитализацију билиотеке за слепе и слабовиде „Др Милан Будимир“ у Београду, потребно је обезбедити и средства за опремање Центра за информатику и асистивне технологије, како би се слепим и слабовидим ученицима, студентима, научницима помогло у раду.
"На жалост, осим белог штапа, тамних наочара, механичке Брајеве писаће машине, софтверског синтетизатора гласа и дигиталног репродуктора (плејера), нашим слепим сународницима није омогућена субвенционисана или бесплатна набавка технолошки савременије помоћне опреме. Иако држава уредно издаје решења слепима да им се одобрава бесплатна набавка механичке Брајеве писаће машине и репродуктора за слушање звучних књига, већ скоро годину дана се ова помагала не испоручују слепим лицима.
Циљ нам је да покренемо јавно мњење и да правна лица, укључењем у ову акцију и куповином ЦД-а или књиге, покажу своје друштвено одговорно пословање и да на тај начин помогну слепој и слабовидој популацији. Србија не сме да буде на зачељу по својим социјалним програмима и по условима у којима живе особе са инвалидитетом", истиче Гордана Влајић, консултант за односе са јавношћу (ПР) Агенције All About.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 15 октобар 2013 21:45
Мирјана Бачкоња

Мирјана Бачкоња је рођена 1992. године и студент је новинарства на Факултету политичких наука, у Београду. Поред факултета редовно похађа стручну праксу у САТ Медија групи (SAT Media Groop), а "Кући добрих вести" прикључила се ради ширења лепих и оптимистичних ствари.

Воли музику и плес, јер оне повезују људе и чине их срећним, а читање је испуњава јер књига је човеку увек најбоље друштво.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија