A+ A A-

Добра књига на Сајму књига

Оцените овај чланак
(10 гласова)

VELIKAБЕОГРАД – На овогодишњем 58. Међународном сајму књига,  издавачка кућа „Добра књига“ из Београда, у оквиру своје библиотеке „Историјски романи”, представила је читаоцима и роман “Обретеније Новаково” Александра Живковића, који је, према оцени критике, једно од квалитетнијих дела наше новије књижевности.


Радња романа смештена је у XVII век и оно што га посебно краси су вешто осликан амбијент турских махала, атмосфера и ауторов истанчани осећај за народни језик, а синергија ових елемената чини да читалац заиста осети живи елемент ове књиге. Овај роман био је предложен за књижевну награду "Меша Селимовић", за коју је гласајући, проф. др Шефкет Крцић, филозоф и књижевник, рекао да "посебну димензију књиге чини оригинална структура и веома свеж језик".

Промоција књиге Обретеније Новаково, Александра Живковића

На сајамском штанду "Добре књиге", Александар Живковић се у суботу сусрео са својим читаоцима, а ми наше подсећамо на прву промоцију романа „Обретеније Новаково“, који је после његовог објављивања, одржано у Установи културе “Вук” у Београду. Тада су добри домаћини из ове издавачке куће, организовали традиционални пријем гостију уз погачу, со и ракију.

 

OBRETENJETRISO
                                                                                                                                                     

Осим самог аутора, о књизи су том пригодом говорили и Момчило Селић, књижевник, публицист и уредник електронског часописа Српски лист, и Звездана Стојкановић, ПР Добре књиге. Разговор о књизи пратио је филм о српској средњовековној моћи и српским владарима, али и низ фотографија са мотивима из свакодневног живота у турским махалама, које су се приказивале на видео биму.
"Кажу да време лечи све ране. Кажу и лажу, а лажу јер не знају, и нека да Бог да никада не сазнају. Нема времена које може неке ране да зацели. Време је исто и стално тече, али ране нису све исте. Неке ране само смрт може да зацели. Многе ране и када зарасту, за собом оставе ожиљак који опомиње на оно што се некада доживело и преживело“, цитат је из романа "Обретеније Новаково", али само они који га прочитају могу схватити ове толико снажне и у исто време потресне речи.
Писац је дугогодишњим истраживањем успео да употпуни слику амбијента турских махала, атмосферу и народни језик тог времена, и све то прикаже и дочара кроз лик и живот јунака чије име носи роман.
Радња романа смештена је у 17. век и прати живот српског домаћина Новака, који живи повучено, мирним животом заједно са својом женом и сином. Међутим, његов мир нестаје оног тренутка када у планини спаси живот рањеном Турчину! Толико добра је учинио, али му се ништа добро није вратило, те он сам постаје заробљеник свога доброг дела. Зашто роман носи назив Обретеније Новаково, сазнаћете читајући овај истинити, узбудљиви и потресан роман, чија радња ће вас данима „прогањати“.

О Александру Живковићу

Александар Живковић рођен је у Крагујевцу 1971. Основно и средњошколско образовање стиче у родном граду, а потом дипломира на ВТШ у Чачку. Ради као инжењер елекротехнике у фирми Енергетика доо у Крагујевцу. Ожењен је и отац двоје деце.
Велику љубав ка историји исказао је у својим књижевним делима. Живковићев први роман „Небо боје крви“ представља потресну сагу о Србији за време Другог светског рата, као и у годинама које су уследиле по његовом окончању. У „Обретенију Новаковом“ Живковић не одступа од жеље да се кроз литературу бави потресним тренуцима српске историје.

 

                                                                                             OBRETENJEDVA

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 27 октобар 2013 18:58
Мирјана Бачкоња

Мирјана Бачкоња је рођена 1992. године и студент је новинарства на Факултету политичких наука, у Београду. Поред факултета редовно похађа стручну праксу у САТ Медија групи (SAT Media Groop), а "Кући добрих вести" прикључила се ради ширења лепих и оптимистичних ствари.

Воли музику и плес, јер оне повезују људе и чине их срећним, а читање је испуњава јер књига је човеку увек најбоље друштво.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани