Кућа Добрих Вести

Login

Владети Јеротићу награда за животно дело

Оцените овај чланак
(5 гласова)

portrettttБЕОГРАД - Академик Владета Јеротић добитник је награде за животно дело "Доситеј Обрадовић", објавила је Задужбина која носи име српског просветитеља.

У образложењу је навадено да је академик Јеротић, својим животом, делом и деловањем, по свему на трагу мисије коју је у српском народу остварио Доситеј Обрадовић.
"Његово просветитељско, филозофско-религијско и књижевно стваралаштво, прожето изразитом хуманистичком цртом његове личности, превазилази и наткриљује све посебности и искључивости својствене нашем времену", оценио је жири у саставу: Војислав Јелић (председник), Славко Гордић, Марко Недић, Драган Симеуновић и Мирко Васиљевић једногласно је одлучио на јучерашњој седници да награду "Доситеј Обрадовић", која се додељује први пут, додели Јеротићу.
Награду додељује Задужбина "Доситеј Обрадовић" уз подршку Министарства културе и информисања, а састоји се од плакете са ликом Доситеја Обрадовића и новчаног износа.
Добитнику ће награда бити уручена на посебној свечаности.

О Владети Јеротићу

Владета Јеротић, лекар, психијатар, књижевник, академик, рођен је 2. августа 1924. године у Београду где је завршио гимназију и Медицински факултет.
Специјализирао је неуропсихијатрију, а у Швајцарској, Немачкој и Француској психотерапију. Радио је више деценија као шеф Психотерапеутског одељења болнице „Др Драгиша Мишовић“. Од 1985. као професор по позиву предаје Пастирску психологију и медицину на Богословском факултету у Београду.
Јеротић је развио обимну и плодну публицистичку делатност из граничних области религије и психотерапије и филозофије и психијатрије. Такође је одржао предавања из психијатрије, религије и књижевности у готово свим већим градовима Југославије.
Од 1984. године Владета Јеротић је члан Удружења књижевника Србије, а редован је члан Медицинске академије и Српске академије наука и уметности.

 

                                                                             Извор: Кућа добрих вести/Задужбина "Доситеј Обрадовић"


Последњи пут измењено петак, 13 децембар 2013 23:26
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија