Кућа Добрих Вести

Login

Неолимпијским спортовима 9,55 прoцената буџета

Оцените овај чланак
(2 гласова)

 

1ssssostariudovicicБЕОГРАД - Спортски савез Србије апсолутно подржава одлуку о расподели средства за програме гранских спортских савеза у 2014. коју је потписао министар омладине и спорта Србије Вања Удовичић.


 Што се тиче искључења појединих спортских савеза из финансирања то је уређено Законом о спорту и савез који га  прекрши, две године неће бити финансиран из буџета, а због таквих прекршаја кривицу не сноси нити Министарство омладине и спорта Србије а нити Спортски савез Србије, већ руководство кажњеног савеза - истиче се у саопштењу које је медијима послао Спортски савез Србије а потписао Александар Шоштар.
У саопштењу наглашава и да  програме за олимпијске спортове подноси Олимпијски комитет Србија а за неолимпијске  Спортски савез Србије чије су две комисије, за врхунски спорт и програмска, до 31. маја 2014. прикупиле и разматрале програме неолимписких савеза и, потом, направиле анализу успешности грана спорта у 2013. На основу критеријума о категоризацији грана спорта и о категоризацији врхунских спортиста и правилника о расподели и потрошњи буџетских средстава, предложиле с програме за наредну годину. Предлози су упућени Министарству омладине и спорта. Током јула 2014. министар је формирао Комисију за избор програма, која је донела предлоге до 30. децембра 2014.  да би потом обавештени сви носиоци програма о износу средстава за 2015.
Ово је део законске процедуре које се министар, па и кровне невладине организације Спортски савез Србије и ОКС, морају да се придржавају.
Од целокупног буџета за 2015. који је одвојен за редовне програме спортским савезима, неолимпијским спортовима ићи ће 9,55 одсто. Већина савеза добија испод четири милиона динара за њихове потребе, највише на активности репрезентативних селекција, учешће на међународним такмичењима, хонорарима за тренере, изнајмљивање терена, куповину опреме, котизације и слично. Само пет савеза неолимпијских спортова добија десет и више милиона динара: ваздухопловни 15, карате 14, куглашки 14, кик бокс 12 и ауто и картинг савез 10 милиона динара.
Спорски савез Србије је Правилником о категоризацији грана спорта и Категоризацији врхунских спортиста, одвојио такмичарски врхунски спорт од аматерског и масовног рекреативног спорта. Имајући у виду Стратегију развоја спорта у Републици Србији (2014. - 2018.) где је посебан акценат дат на обезбеђење услова да се сваком грађанину пружи могућност да се бави спортом без обзира како се тај спорт зове, делити гране спорта на велике и мале можемо само када су у питању врхунски спортски резултати. Свака грана спорта која окупља децу, омладину и одрасле заслужује пажњу, без обзира колики је број учесника у питању.
Законом о спорту предвиђене су и казнене мере за гранске савезе, који се огреше о закон и Правилник о одобрењу и утрошку буџетских средстава, а то се десило пливању и риболову у овој години, а ранијих година теквандоу, боксу и Савезу инвалида Србије. Одлуку о обустави буџетских средстава не може донети ни министар ни министарство, већ њу диктира Закон о спорту – закључује се у саопштењу Спортског савеза Србије.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 22 јануар 2015 18:52
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија