Кућа Добрих Вести

Login

Данас се одржава Београдски маратон

Оцените овај чланак
(1 Глас)

toppppppБЕОГРАД - Данас се одржава најбројнији и организацијски најзахтевнији маратон у историји нашег града.

 

Очекује се учешће више од 4.000 тркача у маратону и полумаратону, чиме ће бити оборен рекорд.


Маратон, полумаратон и Трка задовољства стартују из Булевара краља Александра, код Главне поште тачно у 10 часова.


Београдски маратон је један од највећих спортских дешавања у Србији. Група ентузијаста дошла је на идеју 1988. године да оживи трку која је постојала 1910. године , Од Обреновца до Београда. Први модерни маратон одржан је 8. Маја 1988. Оригинална дужина стазе била је 32 километара. Дужина стазе маратона 1988 године била је 46.7 километара. Старт И циљ били су испред зграде Парламента. Од 1990. стандардна дужина Београдског маратона је 42.195 км дужине.


Нато бомбардовање 1999. године, није успело да прекине низ успешно одржаних Београдских маратона. Наиме, 17. априла трка је одржана без такмичарског значаја. Група од 40 тркача из 9 земаља је протрчала маратонску руту.


Очекује се учешће више од 4.000 тркача у маратону и полумаратону, чиме ће бити оборен рекорд. Међутим, у тренутку када бројка учесника буде премашила 5.000 , челници ће морати да обуставе пријављивање.


Развој туризма и промоција града


Градоначелник Београда Синиша Мали говорећи на конференцији за новинаре уочи маратона нагласио је да Београдски маратон и у материјалном смислу представља догађај који доноси велику корист граду Београду.


„Анализа која је испитивала колико Београдски маратон доприноси Београду показала да је преко 100 милиона евра вредности до сада ова манифестација донела у облику развоја туризма, промоције града и земље, и зато са правом можемо рећи да је Београдски маратон један од брендова града Београда и Србије. Због тога ће град стајати иза маратона, а то ћемо чинити и убудуће. Наше признање и захвалност иде свима који су учествовали у организацији овог догађаја и свим гостима који ће трчати. Између осталих, трчаћу и ја, трку од 5 километара, и користим прилику да позовем све грађане и госте Београда да нам се придруже у Трци задовољства, да покажемо да смо спортска нација, спортска метропола и да на прави начин презентујемо наш град“, рекао је градоначелник Синиша Мали.


Галина Чистјакова, светска рекордерка у скоку у даљ и промотерка овогодишњег маратона истакла је да је у Београду други пут и да је са задовољством прихватила позив да дође у Београд.


Затвoрeне улицe


Сутра од 9 до 11.30 затварају се и Таковска (од Светогорске до Кнеза Милоша) и Кнеза Милоша (од Таковске до Немањине). Улица кнеза Милоша, на делу од Булевара краља Александра до Адмирала Гепрата (смер ка Немањиној), остаје затворена за саобраћај до 16 часова, као и сви прилази траси. Од 10 до 16 сати ће бити затворена за моторни саобраћај и траса маратона: Булевар краља Александра - Улица Бранка Крсмановића - Цара Николаја ИИ - Макензијева - Трг Славија - Немањина - Балканска - Гаврила Принципа - Поп Лукина - Бранков мост - Булевар Михајла Пупина (од Бранковог моста до Булевара Н. Тесле) - Булевар Николе Тесле - Карађорђев трг - Улица 22. октобра - Вртларска - Ивићева - Тошин бунар - Земунска - Војвођанска - Нехруова - Јурија Гагарина (коловозна трака за смер ка Др Ивана Рибара, на делу од Милутина Миланковића (ИИИ булевара) до Улице Душана Вукасовића) - Милутина Миланковића (ИИИ булевар) - Милентија Поповића - Бранков мост - Краљице Наталије - Александра Дубчека - Булевар Михајла Пупина ( у делу од Улице Александра Дубчека до Булевара уметности) - Булевар уметности - Булевар Зорана Ђинђића (у делу од Омладинских бригада до Булевара уметности) - Милутина Миланковића (од Булевара уметности до Милентија Поповића), као и сви прилази траси, укључујући и делове трасе који су раније затворени из организационих разлога. Затварање за саобраћај обављаће се у складу са динамиком проласка такмичара.


Од 6 до 16 сати забрањен је моторни саобраћај и биће уклоњена сва возила која нису у функцији одржавања маратона у Краљице Наталије, а од 10 до 16 за моторни саобраћај затворене су и рампе 6 и 4 на Мосту на Ади.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 17 април 2015 21:48
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија