Кућа Добрих Вести

Login

Светски дан слободе медија

Оцените овај чланак
(2 гласова)

slobodaaaaaБЕОГРАД - Светски дан слободе штампе обележава се 3. маја сваке године, а ове године код нас у условима када су новинарство и новинари у Србији у тешком економском положају и када би требало значајно више да дигну свој глас за одбрану професије.


Одлука о обележавању Светског дана слободе штампе донета је на Генералној скупштини Уједињених нација како би се подигла свест о значају слободе штампе и подсетиле владе држава да је њихова дужност да поштују и подржавају право на слободу изражавања загарантовано чланом 19 Универзалне декларације о људским правима и како би се обележила годишњица Виндхушке декларације, изјаву о принципима слободне штампе коју су саставила група афричких новинара 1991. године.


УНЕСКО обележава Светски дан слободе штампе одоржавањем УНЕСКО/Гиљермо Кано награда за слободу штампе за заслужне појединце, организације или институције који су дали изузетан допринос одбрани и/или промоцији слободе штампе било где у свету. Додељује се од 1997, на предлог независног жирија од 14 новинара. Кандидатуре се достављају од стране регионалних и међународних невладиних организација који раде за слободу штампе, као и земаља чланица УНЕСКО-а.


Повереник – медији камен темељац демократског друштва


Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић је, у писмима упућеним председницима Удружења новинара Србије (УНС), Независног удружења новинара Србије (НУНС) и Независног друштва новинара Војводине (НДНВ), честитао свим новинарима у Србији 3.мај, Светски дан слободе медија.


Упућујући најбоље жеље за успех у раду новинара и медија и потврђујући спремност и обавезу да им помогне у остваривању њихове важне друштвене функције, повереник Родољуб Шабић је изјавио:


„Улога медија и новинара нужна је и незаменљива у сваком стварно демократском друштву и обавеза је државе, власти да константно обезбеђује и унапређује услове за остваривање те улоге. У том контексту, у актуелном тренутку, веома је важно да напредак који је држава начинила у нормативној сфери усвајањем пакета нових медијских закона, буде што пре валоризован и у стварном животу".


Тежак економски положај новинара


Слобода медија у Србији је угрожена јер новинарство није никада било у тежем економском положају. Пад Србије на светским ранг листама медијских слобода није само последица материјалног положаја новинара, него и настављања праксе власти и политичара да користе медије за политичке обрачуне, навело је Удружење новинара Србије у прогласу поводом обележавања Светског дана слободе медија.


„Зато и ове године, на Светски дан слободе медија, морамо поновити да нема слободног новинарства у условима беде, корупције и страха од власти. Година за нама, између два 3. маја, избацила је на медијску површину сурову чињеницу да слободи медија не прети опасност само од власти него и анонимних чувара приватног капитала. Тако је угашена култна политичка емисија „Утисак недеље“, без обзира на гледаност, апеле грађана, колега и угледних личности“, наводи се у прогласу.


Цео проглас Удружења новинара Србије поводом Светског дана слободе медија прочитајте ОВДЕ.


Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 02 мај 2015 13:06
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија