Кућа Добрих Вести

Login

Шта је то урадила наша Универзитетска библиотека па је одушевила ЕУ?

Оцените овај чланак
(3 гласова)

bibliotekaaaaaБЕОГРАД - Европска комисија оценила је пројекат „Europeana newspapers“ у коме је учествовала Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ из Београда као један од најуспешнијих пројеката добре праксе у Европи.


Стручна тела Европске комисије су после детаљног разматрања резултата пројекта донеле одлуку да је пројекат „Europeana newspapers“ у коме је учествовала Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ један од најуспешнијих пројеката најбоље праксе у Европи. У оквиру пројекта је остварена дигитализација више од 18 милиона новинских страна из колекција 18 партнeрских институција, које су, поред Универзитетске библиотека из Београда, обухватиле и националне библиотеке Британије, Француске, Немачке и друге угледне библиотечке институције из Европе.

 

Десет милиона страна је обрађено тако да је омогућено коришћење пуне претраге текста што у значајној мери олакшава коришћење ових вредних материјала, а развијен је и низ другх пионирских унапређења процеса дигитализације новинских материјала, објавила је Универзитетска библиотека "Светозар Марковић".


Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ поводом успешног завршетка и највише оцене коју је пројекат добио кориснциима ставља на располагање унапређени портал за преглед дигитализоване колекције српске историјске штампе која је реализована у оквиру овог пројекта, а која обухвата 400.000 претраживих страница из 45 издања новина са краја 19. и прве половине 20. века. Унапређена верзија портала доступна је на адреси http://www.unilib.rs/istorijske-novine/pretraga и садржи нове функције претраге и приказа историјских новинских садржаја.


Библиотекари Универзитетске библиотеке премијерно су представили унапређену верзију портала на највећем библиотечком скупу у Европи – годишњој конференцији европског удуржења научних библиотека ЛИБЕР у Лондону од 23-27. јуна ове године. Технолошка решења развијена у Универзитетској библиотеци у Београду побудила су велику пажњу европских библиотекара из 48 земаља, јер представљају готово јединствено решење за овај сегмент библиотечке делатности који је у потпуности развијен на основу софтвера у слободном приступу и сопственим снагама.

 

Програмер Никола Смоленски који је дао одлучујући допринос развоју овог новог алата каже: „До сада доступна решења за преглед претраживих новина била су израђивана од стране великих компанија за велике библиотеке и нису била доступна за нас 'обичне смртнике'. Сада ће и наши корисници моћи да уживају све предности удобног и функционалног коришћења претраживих историјских новина. Позивам истраживаче и оне којима су историја и традиција хоби и интересовање да користе овај јединствени ресурс који омогућава богат увид у нашу прошлост и историју српских штампаних медија.“

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 26 јул 2015 21:46
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија