Кућа Добрих Вести

Login

Међународни дан мушкараца

Оцените овај чланак
(1 Глас)

poklonmusko124ЕОГРАД - Међународни дан мушкараца обележава се широм света 19. новембра, а циљ је да се у фокус стави здравље припадника "јачег пола," да се промовише родна равноправност, али и да се истакну позитивни мушки узори.


Иако се овај дан обележава у више од 60 земаља широм света, то у Србији није заживело, мада вас то не спречава да прославите овај дан, своја достигнућа, своју улогу у породици, друштву.


Иако жене славе свој дан, Осми март, још од 1909. године, мушкарци су свој празник први пут обележили тек 19. новембра 1999. године, а све је почело у Тринидаду и Тобагу.


Дан мушкараца обележава се с циљем подизања свести о здрављу мушкараца, како старих тако и младих, будући да је њихов животни век у просеку седам година краћи од животног века жена.


За увођење овог дана у међународни календар заслужан је професот Џером Тилаксинг с “West Indies" универзитета, а овај дан се данас већ обележава у шездесетак земаља света.


„Схватио сам да не постоји дан за мушкарце. Неки ће рећи, па добро, постоје Дан очева и Патерице, али то није исто. Нису сви мушкарци тате. Шта је с млађим момцима, тинејџерима, нежењама…? – објаснио је доктор Тилаксинг.


Међународни дан мушкараца је прилика да се истакну достигнућа мушкараца и њихов допринос заједници, породици, браку и послу.


Улога мушкараца, као и свест о томе, битан је фактор за остварење родне равноправности. Уједно, треба превазићи стереотипне ставове, као што је став да је насиље одлика јаких мушкараца, а паралелно стим истицати значај бриге о телу и здрављу, коју мушкарци често занемарују.


Општина Звездара прикључила се честиткама


Комисија за родну равноправност председника Општине Звездара је поводом Међународног дана мушкараца, који се обележава 19. новембра, и ове године свим мушкарцима запосленим у Општини Звездара упутила честитку, а на поклон су добили скраћено радно време.


У укупном броју запослених у Управи ГО Звездара мушкарци су у мањини и чине 1/3. Зато је Комисија за родну равноправност председника ГО Звездара прошле године покренула иницијативу да се, осим Дана жена, обележава и Дан мушкараца.


Међународни дан мушкараца се сваке године обележава у више од 50 земаља света у циљу унапређења родне равноправности. УНЕСКО је 1999. године 19. новембар означио као Међународни дан мушкараца. Циљеви прославе Међународнога дана мушкараца укључују фокусирање на здравље мушкараца и дечака, побољшавање родних односа, истицање родне равноправности и истицање позитивних мушких узора.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 19 новембар 2015 22:07
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија