Кућа Добрих Вести

Login

Међународни дан борбе против насиља над женама

Оцените овај чланак
(4 гласова)

nasiljezeneБЕОГРАД - Поводом Међународног дана борбе против насиља над женама Сузана Пауновић, директорка Канцеларије за људска и мањинска права поручила је да жене не смеју да трпе и крију насиље коме су изложене, жене морају бити заштићене, а насилници најоштрије кажњени.

 

У српском друштву мора се јавно заговарати спречавање дискриминације и промовисати култура толеранције, нагласила је она а пренела Канцеларија за људска права.

 

О насиљу не смемо говорити само када се оно деси и на Међународни дан борбе против насиља над женама, то мора бити свакодневна тема у нашем друштву, а пре свега у нашим школама.

 

Према статистичким подацима свака друга жена у Србији преживи неки облик насиља, било физичког, сексуалног, психолошког или економског, а насиље често остаје „невидљиво“ све док се не деси трагичан исход, а податак да је 33 жена убијено због насиља у породици, махом оних које су годинама трпеле насиље у породици забрињвајући је и и захтева неодложну реакцију свих нас да заштитимо најугроженије.

 

Насиље у породици је најчешћи облик општијег проблема насиља над женама, чему говоре у прилог статистике да између 40 и 70 одсто убистава где су жртве биле жене, починиоци су били њихови мужеви или вереници. Насиље над женама које врше њихови сентиментални партнери најчешће остаје непријављено полицији, и карактерише се трајношћу, широком распрострањеношћу, присуством традиционалних механизама окривљавања жртве, присуством друштвених стереотипа који замагљују праву слику ове појаве и одговорност како учиниоца тако и институција, наводи Пауновић.

 

Како поручује Пауновић, недопустиво је да у времену када говоримо о великом цивилизацијском напретку, располажемо оваквом статистиком. Немамо право да не реагујемо на насиље и да пристанемо да се оно дешава и остане иза затворених врата. Насиље је наш заједнички проблем и због тога је потребно развити бољу координацију између кључних служби на националном новоу и локалним самоуправама, најпре у циљу превенције насиља над женама али и за потребе поступања када до насиља дође.

 

За сузбијање и ефикасну заштиту од насиља од пресудног је значаја међусекторска сарадња и у том смислу важно је напоменути да је у новембру 2011. године усвојен Општи протокол о поступању и сарадњи установа, органа и организација у ситуацијама насиља над женама у породици и у партнерским односима, који установљава сарадњу између надлежних министарстава.

 

Без обзира на чињеницу да је у претходним годинама доста учињено на превенцији насиља, и даље морамо деловати у правцу јачања едукација у школама. Неопходно је развијати обуке запослених у свим релевантним институцијама са циљем препознавања ризичног понашања и ситуација потенцијалног насиља. Важно је унапредити активности на локалу, с обзиром на то да су јединице локалне самоуправе кључни фактори непосредног деловања у превенцији и заштити, јер насиље више није приватна ствар једног стана или куће, држава има одговорност да заштити жртве насиља. Мора се радити на економском оснаживању породице јер је насиље учесталије у сиромашним, дисфункционалним породицама. Подршка локланим невладиним организацијама које пружају услуге жртвама насиља и које раде на превенцији су важна карика за сузбијање насиља над женама.

 

 

Морамо бити свесни чињенице да је у питању опасан друштвени проблем, јер се из породица у којима се догађа насиље генеришу нове генерације насилника, наводи Пауновић, напомињући да би се ригорознијим, максималним казнама, и брзим процесима смањио простор за насиље и послала порука насилницима да ће бити драстично кажњени, удаљени од породице и затворени.

 

Пауновић је оценила да би се превазишли стереотипи и табуи о овој теми, важно је добити и унапредити сазнања о правима и приступу тим правима и на страни жена, али и на страни институција. Многе жене остају у зачараним круговима насиља, додаје она, и наглашава да жене нису оснажене довољним ресурсима и знањем о томе како могу приступити својим правима и користити их. Пажњу скреће чињеница да је свест о проблемима везаним за родно засновано насиље једна од кључних компонента у заустављању насиља над женама.

 

Стручне организације цивилног друштва које се баве питањима насиља над женама имају велики значај у спровођењу превентивних активности у локалној заједници, са циљем спречавања насиља, али и као и подстицању жена да пријаве насиље у породици. Веома су важне едукације грађана о правима и начинима на које да их остваре, како да препознају насиље и одговоре на адекватан начин.

 

Канцеларија за људска и мањинска права пружа подршку организацијама цивилног друштва у спровођењу антидискриминационих политика на локалу у циљу унапређења положаја осетљивих друштвених група које се налазе у повећаном ризику од дискриминације, међу којим су и жене. Ове године Канцеларија је подржала пет иницијатива организација цивилног друштва, које су третирале проблем насиља над женама широм Србије, средствима из буџета Републике Србије у износу од 3, 5 милиона динара.

 

Она подсећа да је Канцеларија за људска и мањинска права припремила је извештај о спровођењу препорука број 17 и 23 CEDOW Комитета, као и да је припрема и израда овог извештаја подразумевала мултисекторски приступ у смислу достављања прилога и информација о постигнутим резултатима непосредно надлежних државних органа. Стратегија превенције и заштите од дискриминације, коју је Влада Републике Србије усвојила у јуну ове године, препознаје жене као осетљиву друштвену групу у високом ризику од дискриминације и додаје да се у складу са тим предузимају предвиђене мере.

 

Генерална скупштина Уједињених нација је 1999. године прогласила 25. новембар за Међународни дан борбе против насиља над женама, како би се подигла свест о чињеници да су жене широм света жртве сексуалног, психичког, физичког, породичног насиља, злостављања и многих других видова насиља. Овај датум је одабран као сећање на брутално убиство сестара Мирабал, политичких активисткиња, које се догодило 1960. године у Доминиканској Републици.

 maligrad123

 

Споразум о сарадњи на превенцији заштите жена од насиља

 

Споразум о међусекторској сарадњи у примени Општег протокола о поступању и сарадњи установа, органа и организација у ситуацијама насиља над женама у породици и партнерским односима на подручју града Београда потписан је данас у Старом двору, чиме је обележен Међународни дан борбе против насиља над женама.

 

 

Градоначелник Београда Синиша Мали је том приликом истакао да је данашњи дан повод да се укаже на проблем са којим се велики број жена суочава у 21. веку.

 

 

"Насиље је проблем о којем жене ретко и нерадо говоре, али подаци су забрињавајући. Од почетка ове године евидентиране су 2.263 жртве насиља у породици у Београду. Тај број је за нас обавезујући и због тога желимо да удружимо снаге и организовано приступимо решавању проблема. Овај споразум подразумева да све државне институције које се баве овим проблемом заједно, синхронизовано и организовано наступају и буду ефикасније и боље у његовом решавању. Ту се мисли на установе социјалне заштите, полицију, тужилаштво, судове, установе здравствене заштите, све институције које су веза за решавање тог проблема", рекао је градоначелник.

 

 

Према његовим речима, ово је први пут у Београду да се потписује овакав споразум, чиме се шаље јака порука „да смо вољни, способни да се бавимо овим проблемом и да га на крају системски решимо. Спремни смо да заштитимо жене у нашем друштву и да им обезбедимо право на достојанствен живот”.

 

 

Синиша Мали је додао да се Град Београд придружује стотини светских метропола које ће симболично обележити Међународни дан борбе против насиља, те ће тако Мост на Ади до 10. децембра бити осветљен наранџастом бојом.

 

 

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин истакао је да би у данашње време насиље у продици требало да буде „зло иза нас и нешто са чиме смо се изборили”.

 

"Нажалост, сви о томе говоримо као о нечему што се подразумева, што постоји, против чега се боримо, али никако да понудимо системски одговор на питање како се изборити против насиља над женама. Ово што данас радимо је начин да се са насиљем изборимо. У прошлој години смо имали 13.425 регистрованих жртава насиља у породици. Тај број је сигурно већи и он расте, већи је него 2013. и много већи него 2012. године", нагласио је Вулин и додао да ће данашњи споразум бити путоказ и за остале локалне самоуправе у Србији.

 

Бесплатни курс самоодбране

Бесплатни тренинзи за све заинтересоване жене и девојчице свих узраста одржаваће се од 25.новембра до Нове године у терминима тренинга за старију групу: понедељком, средом и петком од 20,30 до 21,30 сати у ОШ. „Стеван Синђелић“, Улица Милића Ракића 1, Коњарник, најавила је општина Звездара.

„Дефен До - Основни курс самоодбране за девојчице и жене обухвата одбрану од 10 најчешћих лаичких напада Ђу Ђуцу техникама које омогућавају да се на најлакши начин одбраните,ослободите напада и доведете себе у ситуацију да не будете повређене“ – поручују из Клуба.

Пријавите се.

Контакт за пријављивање:
Комисија за родну равноправност председника ГО Звездара
Тел. 011 3820 268, радним данима од 7,30 до 15,30 или
Сервисни центар
Тел. 011/7850 350 (радним данима од 7,30 до 15,30 сати),
Мејл: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 26 новембар 2015 22:38
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија