Кућа Добрих Вести

Login

Грант за дигатализацију историјски вредне архиве у Универзитетској библиотеци

Оцените овај чланак
(2 гласова)

arhiva1БЕОГРАД - Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ у сарадњи са Удружењем грађана „Музеј књиге и путовања – Адлигат“ добила je грант Британске библиотеке, из програма Endangered Archives за пројекат „Safeguarding the Fragile Collection of the Private Archive of the Lazic Family“.


У оквиру пројекта биће дигитализована, обрађена и јавности представљена ексклузивна архива у власништву породице Лазић, која обухвата ретку периодику, ретке календаре, правну литературу, као и писма и разгледнице српских војника из периода Првог светског рата.


О драгоцености материјала најбоље сведочи чињеница да ће први пут јавности бити представљен званични тајни часопис српске владе у егзилу „Преглед листова“, необјављена лична преписка Живојина Мишића, као и календари којих нема у другим архивима, део крфске литературе, али и ређа издања Геце Кона.


Посебан значај пројекта је у томе што ће изузетно рањив и оштећен материјал, велике историјске вредности на овај начин бити трајно дигитално похрањен и тако сачуван. Дигитална презентација ове архивске грађе биће представљена у физичком простору – посредством најновије дигиталне технологије MagicBoh– као и у отвореном приступу у оквиру специјализованог сајта који ће креирати Универзитетска библиотека.

 

Истраживачи из области историје, социологије, филологије и других хуманистичких дисциплина ће тако бити у могућности да на један изузетно атрактиван начин дођу до грађе непроцењиве вредности. Материјал ће бити видљив у отвореном приступу и на сајту Британске библиотеке.


Пројекат траје од фебруара 2016. до фебруара. 2017. године.


Тим Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ заслужан за добијање овог престижног гранта чине, између осталих управник проф. др Александар Јерков, заменик управника др Адам Софронијевић, др Василије Милновић – координатор, докторанд Милена Костић – истраживач и Наташа Дакић – стручњак за метаподатке.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 09 фебруар 2016 21:56
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија