Кућа Добрих Вести

Login

Завршна свечаност поводом одржавања изложбе „Фројд и(ли) Јунг“

Оцените овај чланак
(0 гласова)

frojd213БЕОГРАД - У Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“ током јануара и фебруара 2016. године приређена је изложба Фројд и(ли) Јунг у част јубилеја родоначелника психоанализе Сигмунда Фројда и оснивача аналитичке психологије Карла Густава Јунга, који су својим делом уздрмали епоху.


На завршној свечаности која ће се одржати сутра у 13 часова у Универзитетској библиотеци о Фројду и Јунгу говориће професори Филозофског факултета у Београду проф. др Велимир Б. Поповић и проф. др Петар Јевремовић, најавила је Универзитетска библиотека.


Поздравне речи упутиће Њ. Е. Жан-Даниел Рух, амбасадор Швајцарске у Београду, господин Јоханес Иршик, аташе за културу амбасаде Аустрије у Београду и проф. др Александар Јерков, директор Универзитетске библиотеке.


Tоком 2015. обележено је 140 година од рођења Карла Густава Јунга, а 2016 – 160 година од рођења Сигмунда Фројда и 120 година психоанализе, за чији почетак се узима 1896. када је Фројд први пут употребио овај термин. Осим тога, ако се препустимо малој игри бројева, установићемо да се 2016. навршава 77 година од Фројдове и 55 година од Јунгове смрти, што може бити додатни повод за подсећање на два грандиозна духа – родоначелника психоанализе и оснивача аналитичке психологије, који су својим револуционарним теоријама извршили пресудан и далекосежан утицај како на науку, тако и на књижевност и уметност, филозофију, теологију, практично целокупну културу XX века. Ово је био повод да на прелазу 2015/2016. у Универзитетској библиотеци приредимо изложбу у част њихових јубилеја и она је током јануара и фебруара отворена за академску и ширу публику, као и за студенте који управо у време испитног рока проводе више времена у библиотеци.


Изложба Фројд и(ли) Јунг је друга по реду у оквиру заједничког пројекта Филозофског факултета у Београду и Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“, који је покренут 2014. године под називом Великани филозофских наука. У настојању да прикажемо рецепцију дела Сигмунда Фројда и Карла Густава Јунга на нашим просторима, изложена су њихова дела на немачком језику, затим преводи на наш језик, као и тумачења и студије наших аутора, из богатог фонда Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“.

 

Ове незаобилазне упутнице за проучавање дела Сигмунда Фројда и Карла Густава Јунга, корисне посебно за студенте психологије и сродних хуманистичких наука, отварају огромно поље могућности тумачења које, као и Фројдово и Јунгово изворно дело, надилази подручја психологије и психијатрије: од филозофског читања Фројда, преко односа психоанализе и политике, теологије и уметности, значајног утицаја у домену педагогије, до истраживања на пољу антропологије, етнологије и нарочито митологије…


Ауторке изложбе су Драгана Михаиловић и Вука Јеремић.


Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 22 фебруар 2016 21:03
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија