Кућа Добрих Вести

Login

Tесла дани 2016

Оцените овај чланак
(2 гласова)

tesladani34343БЕОГРАД - Овогодишњи велики јубилеј - 160 година од Теслиног рођења, биће, у оквиру културно туристичке руте Путевима Тесле, обележен једномесечном манифестацијом Тесла дани 2016.


Током читавог јула 2016. године, бројним занимљивим изложбама, експериментима, предавањима, необичним турама и обиласцима, као и разним другим дешавања инспирисаним Николом Теслом и његовим животом, временом електрификације и индустријализације, биће широм Србије прослављен Теслин рођендан.


Манифестација Тесла дани је део руте Путевима Тесле кроз Србију, која обухвата сам Музеј Николе Тесле, Београд из угла Николе Тесле – све оно што је Тесла видео и обишао када је 1892. године посетио Београд, Неготин као родни град Ђорђа Станојевића, и десет малих старих хидроелектрана Електропривреде Србије, које су прави мали живи музеји, а настале су махом захваљујући великом пријатељству и сарадњи Тесле и Станојевића.


Оволиким бројем потпуно очуваних старих хидроелектрана може се похвалити ретко која земља у Европи. Стога ће на предстојећој конференцији за медије Кластер путева културе доделити специјално признање Елекропривреди Србије за велики допринос у очувању старих хидроелектрана, изузетно вредне индустријске баштине Србије.


На Путевима Тесле је још и Музеј Јована Јовановића Змаја у Сремској Каменици, Теслиног омиљеног песника, затим манастир Шишатовац одакле потиче Теслина љубав према голубовима, као и Завичајни комплекс Михајла Идворског Пупина, Теслиног савременика, пријатеља и донекле ривала.


Ко стоји иза Тесла дана?


Тесла дане организује Кластер путева културе, који умрежава преко 40 институција културе, туристичких организација и агенције, привредника и чак шест факултета. Специјална дешавања Тесли у част припремају разне чланице Кластера: Музеј Николе Тесле, Аеродром Никола Тесла, Универзитетска библиотека “Светозар Марковић”, Туристичка организација Србије, Млади за туризам, Адреналин есцапе роомс, Завод за проучавање културног развитка, Туристичка организација Ниша, Народни музеј Шабац, Балкан магнет сувенири, Глоб метрополитен, Центар за културу и информисање "Киссароо"…


Покровитељи Тесла дана су Министарство трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије, Електропривреда Србије и Тризма, а пријатељи пројекта Град Београд, Општина Неготин, Историјски архив Неготин, Народни музеј Крагујевац, Универитетска библиотека „Никола Тесла“ из Ниша, Српска академија наука и уметности, Народни музеј Лесковца и Удружење Теслин торањ из Лесковцаца, Народни музеј Ужице, Спортско туристички центар Бајина Башта, Пупинов завичајни комплекс у Идвору, село Велебит код Суботице, и бројни други.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 26 јун 2016 22:09
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија