Кућа Добрих Вести

Login

"Опленачка берба грожђа" у данима викенда

Оцените овај чланак
(3 гласова)

oplenackaberbaТОПОЛА – Манифестација „Опленачка берба грожђа“ одржаће се овог викенда у Тополи, па ето прилике за љубитеље грожђа и вина да лепо проведу предстојећи викенд.


Постоји још једна могућност да се открије традиција Тополе, дух народа и његов начин живота. Ову манифестацију Шумадинци једноставно зову Вашар у Тополи.


У оквиру традиционалне привредно туристичке манифестације Опленачка берба организује се Међународно оцењивање вина и ракија.


У ова два дана трајања Сајма вина и домаће радиности бирају се добитници награда и признања у неколико категорија: најаутентичнији стари занат, препознатљив сувенир, сталност у појављивању и најкомплетније представљање.

 

Ова привредно туристичка манифестација сврстана је међу пет најзначајнијих и најпосећенијих манифестација у Србији, објављено је на званичној интернет презентацији овог туристичког догађаја.


На Опленачкој берби представи се преко 200 излагача у категоријама индивидуалних произвођача грожђа, вина и ракија, старих заната, сувенира, винарија, прода се преко 20.000 литара белих и црвених вина, као и шире, исто толико килограма грожђа и воћа, као и око 1000 литара домаће ракије.


Најављено је да ће манифестацију отворити Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић данас у 14 часова, на позорници у Карађорђевом граду у Тополи.

 

smederevskasen-m

 

Манифестацији ће присуствовти још један државни званичник - министар пољопривреде и заштите животне средине Бранислав Недимовић који ће отворити Сабор изворног народног стваралаштва у Тополи (Позорница на отвореном у Карађорђевом граду). Сабор изворног народног стваралаштва Србије предстаља централну манифестацију „Опленачке бербе“.


Грожђе и вино – извор снаге уморног сељака


Одржавање вашара (панађура) у Тополи датира још из времена кнеза Александра Карађорђевића. Сама Од далеке 1962. године, у Тополи се сваког октобра одржава привредно-туристичка манифестација Опленчка берба. Истовремено са овом светковином траје и Сабор изворног народног стваралаштва, а све у част вина и грожђа. Покровитељи ове манифестације су Општина Топола и Туристичка организација „Опленац" из Тополе.
Реч вашар синоним је богате народне светковине. О тополском вашару певао је песник Добрица Ерић (Вашар у Тополи), док су, пре њега народни певачи сведочили да у том догађају уживају - Обраше се виногради, доле крај Тополе (песма је постала обележје Опленачке бербе). Грожђе и вино крепили су здравље, били извор снаге уморном сељаку који је често бивао ратник, будећи успавано весеље, подстичући разоноду и забаву. Тих октобарских дана, Топола постаје место на којем се окупља велики број људи. Они три дана славе бербу грожђа, дегустирају вина и проводе се уз музику коју воле. Организатори су се постарали да вашарску атмосферу употпуне и културним дешавањима: организују се изложбе, концерти, представљају се и продају производи домаће радиности и старих заната, сувенири, све са намером да сваки посетилац оде задовољан.


Организатори манифестације су Општина Топола и Туристичка организација “Опленац” Топола.

 vino43434

 

Бројне винске манифестације


Од септембра до краја прве половине октобра наступа период када се широм Србије у винским градовима обележавају дани бербе кроз различите манифестације које имају и туристички карактер. У војвођанском селу Баноштор дани грожђа одржани су од 2. до 4. септембра, затим је од 15. до 18. Септембра одржана манифестација „Грожђебал“ у Вршцу, а Смедеревска јесен, манифестација на којој су промовисана локална вина као и вински подруми од 9. до 11. септембра. Жупска берба одржана је од 21. до 25. септембра а Карловачка од 23. до 25. септембра.


Ако сте пропустили ове године све ове „грожђијаде“ , ево вам својеврсног календара, имате прилику да их  „утефтеришете“ у свој календар. Једно сигурно можемо да вам кажемо - ко год је отишао на ове догађаје – причао нам је да није се покајао и да је њега је то било једно незаборавно искуство!

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 07 октобар 2016 21:19
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија