Кућа Добрих Вести

Login

СЕМПЛ конференција: Преломне идеје које мењају начин комуникациjе

Оцените овај чланак
(1 Глас)

sempl067ПОРТОРОЖ- Завршила се 18. конференција медијских трендова СЕМПЛ која је ове године у Порторож привукла 1000 учесника, десет одсто посто више у односу на прошлу годину.


Више од двадесет међународних говорника посветило се развоју преломних идеја, новим пословним моделима, стратешком казивању прича, улози вештачке интелигенције у маркетингу, виралним интернет садржајима и новим облицима медијског закупа, oбјавили су организатори.


Приче, осећања и подаци


Конференцију СЕМПЛ отворила је амерички стручњак за storyteling Kindra Hall која је личним причама уверљиво доказала колико је важно обраћати се емоцијама људи кроз приче. Уверена је да приче треба конципирати стратешки и дугорочно, ако робне марке желе да утичу на понашање потрошача и последично на саму продају.


Др. Sebastian Wernicke, научник за податке у немачком саветодавном предузећу Солон, упозорио је без обзира на то, што су велике базе података незаобилазне приликом доношења пословних одлука, сами подаци никада не дају свеобухватни одговор на комплексне проблеме. И медији се све више ослањању на бројке, када се ради о њиховим читаоцима, гледаоцима и слушаоцима. О томе су говорили Фредрик Андерссон, главни директор развоја производа у шведској медијској кући Bonnier Business to Business и Јуре Гостиша, директор дигиталног развоја у часопису Finance, који сматра да интернет оглашавање медијима никада неће донети довољне приходе, зато ће морати да развијају нове претплатничке моделе.


Иновативне идеје које свако може да оствари


Аплауз публике са највише одушевљења добио је Sheridan Shed Simove, британски предузетник, мотиватор и мајстор необичних идеја који је постао познат захваљујући својој књизи О чему размишља сваки мушкарац, кад не размишља о сексу, која садржи само 200 празних страна. Пажњу јавности је привукао и променом свог имена у Бог и својом валутом его, о чему је говорио и на СЕМПЛ-у и саветовао учесницима како да дођу до нових, необичних идеја, због којих ће се издвојити. Уверен је да је сваки човек креативан и да људе ништа не омета на њиховом путу до остваривања идеја.

 

Conor Mullen, комерцијални директор дигиталног одељења ирске националне радиотелевизије RТÉ, посветио се истинама и заблудама о програматичном оглашавању које обећава циљно усмерено оглашавање један-на-један и на телевизијским екранима, а George Bethell, главни стратег за комуникационе канале у медијског агенцији PHD из Велике Британије, публику је позвао на путовање у 2029. годину и најавио да ће вештачка интелигенција имати изузетно велики утицај и на маркетинг и робне марке.

 

Променљиво окружење мења односе

 

Други дан конференције је модератор Peter Hopwood, тренер јавних наступа, учесницима у уводу дао савете како да зачине свој наступ, а Rene Lamsfuss, главни директор истраживања у немачкој медијској агенцији Публицис Медиа, је наставио са прилогом о томе, како се у временима гомиле података мењају и тржишна истраживања.


Dorie Clark, ванредни професор у пословној школи америчког Универзитета Dukeи некадашња саветница за комуникације у америчкој председничкој кампањи, уверена је да превише надарених људи не уме да скрене пажњу на себе и на своје продорне идеје. На СЕМПЛ-у је говорила о томе како се издвојити из просека и постићи одговарајуће признање. Sumy Chumpuree-Reutjes, руководилац продаје за Средњу и Источну Европу у предузећу за технологију оглашавања Unrulu, сматра да је обраћање емоцијама људи важно и у интернет оглашавању. Показала је како робне марке могу да стварају привлачније огласе кроз одговарајуће поруке и дељиве видео садржаје.


Петра Чадеж, саветница за маркетинг робних марки, је на основу свог дугогодишњег искуства у маркетингу проговорила о томе, шта је стварно битно у маркетингу и како бити стварно успешан у свом раду. Конференција се завршила прилогом Victor Croitory, регионалног директора за развој нових послова и стратегију за Источну и Средњу Европу у медијској агенцији IPG Mediabrands из Румуније, који је говорио о томе како су се променили односи између наручилаца и агенција и како агенције могу успешно да раде у окружењу, које се непрестано мења.


На радионицама о новим приликама у оглашавању

 

Учесници СЕМПЛ-а могли су да учествују и на шест практичних радионица које су одржане паралелно са централним програмом. Симон Струна, руководилац пројеката у интернет медијској агенцији iPROM, на радионици је представио предности програматичног закупа огласног простора и интернета ствари, као и могућности оглашавања на уређајима, повезаним на интернет. Боштјан Кушњерек, директор маркетинга у AGB Nielsen Media Research, представио је мерење телевизијске гледаности у временском померају (“time-shifted viewing”), а Наташа Мохорч Кејжар, директорица Ипсоса Словенија, посветила се значају квалитетног планирања акција оглашавања и квалитетног мерења њихове ефикасности. Maja Michieli, руководилац NeuroLaba у Валицону, и др. Лука Зевник, суоснивач и продуктни руководилац предузећа BlackBoh, приказали су како неуронаука може да побољша ефикасност прича. Саша Станковић, управљач дигиталним медијима у хрватском предузећу Foreo, представио је како користити дигиталне канале комуникације за представљање новог производа, а Зоран Лебан Тројар се посветио друштвеној мрежи Инстаграм у маркетингу и дати савете, како да робне марке привуку праве пратиоце.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 29 новембар 2016 13:22
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија