Кућа Добрих Вести

Login

Oбележен Дан особа са инвалидитетом

Оцените овај чланак
(3 гласова)

invalididna4545БЕОГРАД - Међународни дан особа са инвалидитетом обележен је у Србији а и широм света.


Тема овогодишњег Међународног дана особа са инвалидитетом, који се обележава сваког 3. децембра је "Достизање 17 циљева будућности какву желимо" произлази из 17 циљева одрживог развоја, међу којима су искорењивање глади и сиромаштва, обезбеђивање здравствене заштите и инклузивног образовања.


Основни циљ Међународног дана особа са инвалидитетом који се обележава од 1992. године је подсећање на проблеме са којима се суочавају особе са, а то је пре свега неприступачност, незапосленост и сиромаштво, што све доводи до искључености из дрштва. Према процени Светске зравствене организације, око 15 одсто популације живи са неким обликом инвалидитета.


Иако преко милијарду људи у свету има неку инвалидност, популација се сусреће са маргинализацијом, а највећи проценат је сиромашан. Важно је да људи раде, да се укључе у друштво, да се осете делом друштва.


Према званичним подацима, током 2016. године, посредством Националне службе за запошљавање, у Србији запослено 5.320 особа са инвалидитетом.


"Желимо будућност у којој ће деца са инвалидитетом имати исте могућности развоја као и друга деца, будућност у којој ће моћи самостално да се крећу, да живе без баријера, не само физичких", истакла је тим поводом, извршна директорка Националне организације особа са инвалидитетом Иванка Јовановић.


Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић навела је да према попису становништва из 2011. године, у Београду живи око 98.000 особа са инвалидитетом.


"Град Београд обезбедио је у протеклом периоду више од 300 личних пратилаца деце са сметњама у развоју, обновили смо ове године шест дневних боравака за децу са сметњама у развоју, а започели смо и програм информатичког образовања особа са инвалидитетом у циљу њиховог лакшег запошљавања", казала је Станисављевићева.


Повереница: Тежак положај жена инвалида


Поводом Међународног дана особа са инвалидитетом повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић указује да су жене са инвалидитетом изложене дискриминацији у свим областима живота, да наилазе на препреке у образовању, здравственој и социјалној заштити и да су сиромашније и мање запослене од мушкараца са инвалидитетом.


Повереница наводи да је кроз притужбе, релевантна истраживања и разговоре са организацијама цивилног друштва уочљиво да се о тој теми не говори довољно.


Због тога је у сарадњи са Агенцијом УН за родну равноправност и оснаживање жена (УН WОМЕН) и Високим комесаријатом УН за људска права у Србији организовала скуп посвећен сузбијању дискриминације жена и девојчица са инвалидитетом и унапређењу њиховог положаја у свим областима друштвеног живота.


Повереница је истакла да је дискриминација на основу инвалидитета трећи најчешћи основ за притужбе Поверенику за заштиту равноправности, али и да мушкарци са инвалидитетом знатно чешће обраћају овој институцији, због чега је неопходно охрабрити жене за инвалидитетом да траже заштиту од дискриминације.


У времену када држава и друштво очекивано стављају нагласак на привредни и економски опоравак, не треба заборавити да међу нама живи значајан број наших грађана и грађанки којима је потребна већа подршка и помоћ државе и друштва како би и сами били део инклузивних, социјалних и економских процеса, закључила је Јанковић.


Одржана манифестација "За живот без баријера"


Манифестација „За живот без баријера“ која је одржана у организацији Хенди центра Колосеум била је централна манифестација обележавања Дана особа са инвалидитетом.


Том приликом члан Градског већа Драгомир Петронијевић изјавио је да је „важно да сваки дан у години радимо на побољшавању услова живота особа са инвалидитетом“.


Петронијевић је оценио да је приметно да је ситуација боља него што је била пре три године, али да ипак стање и даље није идеално."Ипак, када видимо колико је ситуација боља него у прошлости, сигурни смо да смо на добром путу", рекао је Петронијевић додајући да град током читаве године активно сарађује са Хенди центром.


Он је истакао да су током рада на пројекту "Београд без баријера" имали директну комуникацију са удружењима особа са инвалидитетом и да су тада радили на изградњи приступних рампи."На тај начин рушимо баријере које људима са инвалидитетом дефинитивно стоје на путу", рекао је Петронијевић.


Председник Хенди центра Колосеум Дарко Ивић је истакао да је саардња са Градом Београдом добра додајући да мисли да особе са инвалидитетом заслужују пажњу током читаве године.


“Окупили смо се на Међународи дан особа са инвалидитетом како бисмо га обележили културним садржајем, а као и сваке године имаћемо представнике особа са инвалидитетом који се баве глумом, музиком или неком другом уметношћу. Мислим да особе са инвалидитетом заслужују пажњу током читаве године”, рекао је Ивић.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 05 децембар 2016 14:14
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија