Кућа Добрих Вести

Login

Данас - филм изненађења на ФЕСТУ

Оцените овај чланак
(1 Глас)

trgputhabivБЕОГРАД – У Великој дворани Сава центра очекује вас данас од 16,30 часова филм изненађења, а организатори феста откривају да је у питању филм "На души и телу" ексцентрична драма мађарске редитељке Илдико Ењеди, која је освојила је Златног медведа за најбољи филм на недавно завршеном 67. Берлинском фестивалу.


Њен филм је освојио још три награде независних жирија: Удружења филмских критичара (FIPRESCI), Екуменског жирија и награду читалаца дневног листа "Berliner Morgenpost”.


“На души и телу” је необична љубавна прича о двоје усамљених радника у једној будимпештанској кланици - новој радници Марији (Александра Борбели) и њеном старијем шефу Ендреу (Геза Морћањи) - који схватају да су сродне душе.


Редитељка Илдико Ењеди, која је показала свој таленат још 1989. када је у Кану освојила Златну камеру за најбољи први филм ("Мој 20. век") открила је новинарима у Берлину да је сценарио за свој шести играни филм смислила за дан, а написала за само четири недеље. Оно што ју је водило да направи "На души и телу", како каже, је количина страсти која се у људима јавља када открију да имају исте снове.


Добитници „Оскара“ на ФЕСТУ


Филм “Ла Ла Ланд” – премијерно у Србији приказан као најава 45. ФЕСТ-а – сасвим је очекивано однео велики број награда: Ема Стоун проглашена је најбољом глумицом, Демијан Чазел овојио је награду за најбољег редитеља, а филм је такође награђен за најбољу фотографију, сценографију и оригиналну музику.

                                         mudlajt

 


Награду за најбољи филм однела је “Месечина” (који можете видети на ФЕСТу још данас у 13.30), филм Берија Џенкинса о одрастању једног тамнопутог младића, а који се налази у програмској селекцији ФЕСТ 45. “Месечина” је такође освојила награду за најбољи адаптирани сценарио, а Махершала Али проглашен је најбољим глумцем у споредној мушкој улози.
Најбољим филмом који долази ван енглеског говорног подручја проглашен је “Трговачки путник” Асгара Фархадија, који се налази у Главном такмичарском програму – ван конкуренције 45. ФЕСТ-а. Овом изузетно успешном иранском редитељу то је друга по реду награда Америчке филмске академије, а претходну је освојио за филм “Развод” снимљен 2011. године.

                                  monikaaa

 

Манчестер на мору – препорука за гледање


Кејси Афлек добио је Оскара за главну мушку улогу за своју изведбу у филму “Манчестер на мору”, док је ова несвакидашња драма заслужено однела награду и за најбољи оригинални сценарио.


“Манчестер на мору”, који је режирао Кенет Лонерган, налази се такође у селекцији ФЕСТ 45.

 

Реч је о драми која прати живот Лија, кога тумачи Кенси Афлек, након трагедије која је задесила његову породицу. У пожару , који је нехотично изазвао после провода са пријатељима уз пиће И наркотике , у кући захваћеној пламеном страдају његово троје мале деце. Ватрогасци успевају да спасу једино његову жену, а он наставља да живи повучено радећи као настојник у малом граду. Изненада, умире и његов старији брат и адвокат га позива да он преузме стратељство над малолетним братанцем. Ли се нерадо прихвата те улоге, али нема друге јер то значи И повратак у град у коме је изгубио породицу. Батанац не жели да се сели и напусти друштво и дотадашњи начин живота, али ли то не може да прихвати… Тамо среће и своју бившу супругу која успева да настави живот са другим мужем. На крају ипак успева да нађе решење које је добро за све… Уз све недаће и проблеме које је режирао живот у мало америчком граду живот се ипак наставља И то је, чини се порука овог филма где је Кенси одлично дочарао улогу несрећног Лија, за коју је номинован за Оскара за најбољег глумца.


Добитници награде Београдски победник


Овогодишњи добитник награде Београдски победник за изузетан допринос филмској уметности је глумац Љубиша Самарџић, а добитник награде Београдски победник за досадашње стваралаштво је познати шпански режисер Карлос Саура. Награде су додељене у оквиру церемоније свечаног отварања ФЕСТА. Након церемоније и проглашења фестивала отвореним од стране глумице Монике Белучи следила пројекција дуго очекиваног остварења редитеља и сценаристе Емира Кустурице, филма “На млечном путу”.

 

 

Моника Белучи - гост ФЕСТА


Моника Белучи стигла је у Београд на дан свечаног отварања највећег филмског фестивала у региону. Заједно са Емиром Кустурицом и Слободом Мићаловић била је гост у Скупштини града одакле су извештавали бројни новинари који су дошли да забележе овај велики културни догађај.
Присутне је прво позравио градоначелник Синиша Мали и изразио задовољство што ће филм нашег великог редитеља отворити овогодишњи 45. ФЕСТ.


Емир Кустурица је истако да је ФЕСТ велика културна манифестација која је имала златно доба седамдесетих година, али и данас, има велики углед и прилику да угости велике глумце и ствараоце филма. Открио нам је да је овај филм радио након дуже паузе. У међувремену је направио два града Дрвенгад и Каменград и свирао на око 50 концарата, што за њега претсавља велико задовиљство. “Удаљио сам се од филма да би му се поново вратио кроз овај филм.” Када се снима нови филм постоји велика опасност да те не поведе рутина. На млечном путу“ сам радио са истим ентузијазмом као и свој први филм “Сећаш ли се Доли Бел“ – као да све знам и као да ништа не знам о филму.“ Што је негде тајна његовог успеха. Ипак, иза филма На млечном путу стоји велико искуство, рекао је, али и велика зебња да се понови успех претходних филмова. Овај филм има и један трик о љубави у потери и мора бити занимљив.“ Искуство, радозналост и сумња заједно претварају филм у живот“, рекао је.
Слобода Мићаловић рекла је да наш град живи за ФЕСТ и да је пресрећна што филм на коме су радили отвара овај фестивал и доживљава га као ново поглавље у свом животу.


Моника Белучи је изјавила да је почаствована што је позвана на ФЕСТ и срећна је што је поново у Србији. “У Србији сам провела скоро три године, снимање је дуго трајало, али сам упознала дивне и занимљиве људе“ Срећна је што је поново овде И што фестивал који тако дуго траје, отвара овај велики филм. Веома је задовољна радом са нашим прослављеним редитељем, чији је досадашњи рад веома ценила и колико поштује жене и глумице. Кустурицин филм је стигао у посебном преиоду њеног живота када се управо развела од мужа Ванса Касела. Улога у овом филму за њу прави дар, улога храбре и сензуалне жене улива наду у већу дуговечност жена и глумица на филму. Снимање је дуго и и физички веома захтевно, али са Емиром никада није досадно. За Кустурицу је рекла и да он није само редитељ већ комплетан уметник у правом смислу речи.


Кустурица је нагласио и даМоника фацинира не само изгледом, већ и својом личношћу. Моника по први пут била од главе до пете у једном филму. Пливала је, ронила, скакала из авиона, била у блату, музла краве и крила се међу овцама...


И, рекли бисмо изнела једну сјајну улогу.

 

ФЕСТ и Глориа парти

 

Вече уочи доделе Оскара, 26. фебруара з Музеју Краља Петра, приређена је забава “And the Oskar goes on… “ за званице из света седме уметности. У заједничкој ораганизацији ФЕСТА, ЦЕБЕФ-а и магазина Глориа приређен је коктел у лепом здању на Сењаку.


Међу првима је стигао глумац Иван Бекјарев са супругом, а затим су пристизали и остали: уметнички директор ФЕСТ-а Југослав Пантелић, певачица Ивана Јордан, Мића Јакшић, уметник, Јелена Ступљанин, глумица, Милорад Миленковић, редитељ, глумац Ђорђе Живадиновић Гргур, Ксенија Маринковић глумица, књижњвница и глумица Нађа Родић ...


Званице су могле да учествују у наградној таблет - анкети и погађају победнике у трци за Оскара у шест најзначајнијих категорија: за најбољи филм, за набољјег редитеља, сценарио, најбољу женску и мушку улогу и споредну улогу. Онај ко има највише погодака у анкети осваја седмодневни боравак на Копаонику за две особе.


Сви заједно провели су пријатно вече уз одличну филмску музику и звуке награђених Оскаром у протеклих десет година.

 

Aутор текста: Наташа Ускоковић

 

Извор текста: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 28 фебруар 2017 15:14

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија