Кућа Добрих Вести

Login

Књижевни маратон обрадовао читалачке душе

Оцените овај чланак
(2 гласова)

maraton454545БЕОГРАД - Поводом Светског дана књиге, тим културолошког пројекта "Београдски читач" и ове године организовао је манифестацију - књижевни маратон, у непрекидном трајању од 24 сата.

 

Овај маратон обрадовао је све "читалачке душе" у Београду, и показао да стварно залагање за промоцију културе читања - има смисла и даје резултате.


Од суботе, 22. априла у 18 сати па све до недеље 23. априла у 18 часова у Чубурском парку, код скулптуре "Београдски читач", непрекидно су се смењивали афирмисани писци и поете - чланови бројних удружења и друштава књижевника, наши реномирани драмски уметници свих генерација, млади будући писци, странци који живе у Београду, рецитатори и чланови литерарних секција београдских основних школа и гимназија, стенд ап комичари, афористичари и дебитанти...


Сви они су читати или говорили своју поезију или прозу, цитирати омиљене песме или делове прозних текстова.


Други књижевни маратон је отворио Љубивоје Ршумовић. Он је том приликом истакао да песме треба да буду значајан део нашег живота.
„Задатак песника и приповедача је да скрећу пажњу народа са пута који трасира неокапитализам ка некој страни света која није ни исток, ни запад, ни свер, ни југ, већ песничка и поетска. Својим песмама у овом маратону наговараћу људе да купе неку књигу не би ли се обрадовали или разочарали јер су песници демократски сој популације. Песници некада не желе да се допадну људима јер и то је људски, рекао је Ршумовић на отварању маратона.

 

ljubvoe

 

На стотину песника у реду за читање


Након тога је током наредна 24 сата наступило на стотину учесника.
Осим аутора и поклоника писане речи, који су у овом програму учествовати лично, публика другог књижевног маратона "Београдски читач" могла је да чује и поезију и прозу Милоша Црњанског, Данила Киша, Исидоре Секулић и других чувених домаћих писаца, овековечених и у аудио формату, као део богате ризнице Звучног архива Радио Београда.


Међу књижевницима који су читали изводе из својих дела нашла се и Мирјана Булатовић (1958). Она је завршила основну школу у Ловћенцу, гимназију у Србобрану и књижевност на Филозофском факултету у Новом Саду. После тога више није хтела да учи за оцене.Радила је као новинар и лектор, али највише воли да буде слободни уметник, јер је то најподеснији начин да служи поезији. И прози. Објавила је више од двадесет књига поезије и прозе, за одрасле и децу. Њене песме и приче за децу нису за почетак, него за средину и за крај детињства. Зашто, не питајте је. Не воли да се меша у послове Више Силе од које је добила дар.


За малолетнике је објавила многе књиге међу којима су „Песме за дипломирану децу“, „Хеј, ванземаљци“, „Поправни дом за родитеље“, „Хитна књига“ и многе друге.


На догађају су емитоване и радио драме Драмског програма Радио Београда, а представили су се и студенти ФДУ/Драматургија. Премијерно је представљено и аудио издање књиге поезије "Амарант" - награђене песникиње Иванке Радмановић, чије песме читају глумци Жарко Лаушевић и Лора Орловић.


Глкас драмског уметника Лазара Ристовског поседио је на најлепше љубавне песаме.


Представљене су и аудио књиге за децу "Блиц бибиотеке" - од бајки Андерсена и браће Грим, преко прича Вука Стефановића Караџића, до руских бајки, а наратори су глумци Тамара Драгичевић, Иван Босиљчић, Милош Биковић и Нина Јанковић.


Најупечатљивије теме из српске историје, које је у форми бајки написала Гордана Влајић у књизи "Заистинска српска бајка", представили су глумци аматерског позоришта "Дадов" који током ове године, широм Србије играју истоимену представу за школарце.


У књизи, коју је посветио филозофији трчања ("О чему говорим када говорим о трчању"), писац Харуки Мураками, који је и маратонац, поручује да то није тек нека физичка активност већ много више- инспирација и могућност за спознају самог себе.


Као потврда ове тезе, али и због тога што су заказани истог дана, први пут ове године, срела су се и сарађивала два маратона - Београдски маратон и Књижевни маратон- атлетика и култура. Десеторо писаца, аутора-учесника маратона "Београдски читач" придружиће се учесницима "Трке задовољства", јубиларног 30. Београдског маратона, а сви учесници ове трке, чији је део трасе и улица Цара Николаја Другог, позвани су да, на стотинак метара скрену са трасе и прођу/протрче кроз Чубурски парк, поред скулптуре "Београдски читач", Том приликом ће добити на поклон беџ "Београдски читач" или књигу - поводом Светског дана књиге.


Програм књижевног маратона реализовале су иницијаторке пројекта "Београдски читач" - Гордана Пешаковић, Тања Шикић и Гордана Влајић, у сарадњи са бројним пријатељима пројекта ове културолошке иницијативе, која истрајава у афирмацији читања књига, указивању на значај и добробити књижевности и комуникације кроз културну размену, уз конкретну подршку стваралаштву младих.


Нове активности након Књижевног маратона


Иницијални тим "Београдског читача", након 2. Књижевног маратона најављује још неколико активности:


- у току је реализација иницијативе да се скулптура "Београдски читач", рад вајара Александра Шеровића, дарује Стокхолму, поводом 100 година од успостављања дипломатских односа између Србије и Шведске и поводом 40 година од оснивања Катедре за скандинавске језике на Филолошком факултету у Београду


- у току су завршне припреме на монографији која ће бити посвећена феномену "Београдски читач", почев од објашњења: Зашто је "Београдски читач" социолошки и културолошки феномен?


- у току су припреме за промоцију великог светског литерарног конкурса за децу


- и у току су преговори са светски познатим књижевником који би, како за сада ствари стоје, био свечани гост 3. Књижевног маратона и која би га отворио 2018. године, поводом Светског даан књиге, 23. априла - на падини подно скулптуре "Београдски читач", у Чукаричком парку на Врачару.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 27 април 2017 22:35
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија