Кућа Добрих Вести

Login

Данас је Светски дан породице

Оцените овај чланак
(4 гласова)

proodica676767Колико је стабилна породица важна за свеокупни наш лични развој не треба посебно говорити. Окрените се иза себе и погледајте – колико вам је било важно шта Вам говоре родитељи и колико су у Вас усађена њихова веровања и обрасци. Са ким ћете се дружити, да ли ћете ићи у вртић, шта ћете учити, шта ћете гледати на телевизији, шта је добро а шта је лоше, шта је пожељно понашање а шта не....Све сте то научили од Ваше породице.


Вредности Ваше породице, па чак и Ваших предака – откуцавају и урезане су у сваком углу вашег срца, ока, свакој вени на длану ваше руке....


Ако та прва кућа није била оаза ваше слободе, поставке и ослонци нису ваљали – није искључено да сте имали проблема у будућности и са уклапањем у друштвену заједницу.


Зато данас, ако сте далеко од својих родитеља, ако их нисте давно чули, па чак и ако јесте, назовите их, уколико сте близу, посетите их. И ви родитељи позовите своју децу, прошетајте, попричајте, позовите их на ручак!


Значај породице приметила је и Генерална скупштина уједињених нација, која је одлучила да се од 1993. године Светски дан породице, обележава сваког 15. маја.


На тај начин је истакла важност породице као основне друштвене заједнице.


Циљ обележавања Светског дана породице јесте афирмација породице и породичних вредности, подстицање једнакости између полова у оквиру породице, заштита породице као основне јединице друштва и помоћ како би оне могле да испуне своју одговорност према заједници.


Према препорукама УН породица захтева посебну пажњу, посебно у ситуацији када је погођена сиромаштвом, инвалидности њених чланова и насиљем. У решавање ових проблема неопходно је укључивање свих надлежних институција .
На овај дан широм света организују се разне манифестације на локалном, националном и међународном нивоу чији је циљ да укажу на различита подручја значајна за породицу и социјалне, економске и демографске процесе који се тичу породице.


Каква породица треба да буде


Породица, треба да буде стабилна социјална заједница у којој су партнери равноправни, где постоји међусобна љубав, поштовање, разумевање и поверење између њених чланова. Према мишљењу истакнутог психолога (Екерман) идеално здраве породице нема, оне су или претежно здраве или претежно болесне.


Здрава породица се карактерише повезаношћу чланова породице и њиховом отвореном комуникацијом. У њој се поштују личне границе и аутономија сваког појединца, прихватају се и охрабрују испољавања како позитивних, тако и негативних осећања. Чланови породице осећају се као да живе са пријатељима у које имају поверења.

 

Добри међусобни односи, подршка и разумевање како унутар уже, тако и шире породице, време које проводимо заједно, ослањање на пријатеље су главне особености које карактеришу срећне породице у Србији.


Цитати о породици:


Породица је уточиште у бездушном свету. Christopher Lasch


“Породица је једно од ремек-дела природе. George Santayana


“Радујте се са својом породицом у прекрасној земљи живота! Albert Einstein


“Великодушан човек види читав свијет као своју породицу.” Непознати аутор


“Све сретне породице налик су једна на другу, свака несретна, несретна је на свој начин.” Лав Николајевич Толстој


“Само жена може створити породицу. Али и породица се може распасти због жене.” Мајка Тереза


“Ви не бирате своју породицу. Она је Божји дар вама, као што сте и ви њима.” Десмонд Туту

 

У ризику од сиромаштва породице са троје или више деце

 

Организација СОС Дечија села Србија, поводом данашњег Међународног дана породице, истакла је на неопходност стварања окруззења које ће подрззати развој породице и подршку најугроженијим породицама.


У саопштењу ове организације, наводе се подаци Републиццког завода за статистику, из априла ове године, према којима су највећем ризику од сиромасства у Србији излоззене породице са троје или више деце.


Забрињава податак да се 49,8 одсто вишечланих породица налази у ризику од сиромаштва, имајући у виду да сиромаштво у великој мери утиче на пораст ризика од развоја дисфункционалности у породици и неадекватних услова за раст, развој и образовање детета, указала је СОС Дечија села Србија.


Та организација ће Међродни дан породице обележити низом програма, међу којима је за данас планиранио да "Супер аутобус" посети Прихватни центар Дивљана и, кроз разлицците активности, проведе дан са децом избеглицама и њиховим породицама.


Центар за подршку породици "Путоказ" из Ниша биће део манифестације "Здрава тврђава", која се одиграва на Нишкој тврђави, док ће Центар за подршку породици Обреновац, од 11 до 13 часова, на градском тргу у Обреновцу за своје суграђане организовати музичке игре и дружење са аниматорима за децу.


У СОС Дечијем селу Краљево биће организовано друззење СОС породица, такмичење у караокама и извођење приредбе коју су деца о којој бринемо припремила за ову прилику.


Међународни дан породице обележићемо и у оквиру програма "Солидарност", кроз радионице и креативне актвности са децом избеглицама и њиховим породицама у Прихватним центрима у Прешеву, Бујановцу, Адашевцима и Принциповцу, наводи се у саопштењу.


Центар за подршку породици Београд на значај и важност породице подсетиће децу из ромског насељу Камендин, у коме ће данас, од 11 до 13 часова, организовати радионицу “Игром до осмеха", посвећену породици и породичним вредностима.


Радионицу ће пратити и пријатељско такмичење у различитим играма и дисциплинама.

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено понедељак, 15 мај 2017 20:44
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија