A+ A A-

Музеј афричке уметности обележава 40 година рада

Оцените овај чланак
(3 гласова)

ksnssseererБЕОГРАД - Повoдoм обележавања четрдесет година рада Музеј афричке уметности, вечерас у 18 часова, отвара изложбу „Nyimpa kor ndzidzi – Човек не може опстати сам“.


У време отварања за публику, Музеј афричке уметности – збирка Веде и др Здравка Печара промовисан је као једини европски антиколонијални музеј. Међутим, осим имена колекционара основне збирке у називу музеја – Веде Загорац и Здравка Печара – у оригиналној поставци готово да ништа не упућује на историјске околности успостављања ове градске институције.


Назив Nyimpa kor ndzidzi је преузет из натписа на боку чамца, који је др Здравко Печар добио на поклон од шефа рибарског села Манкоадзе у Гани 1975. године. У преводу значи: за једног човека нема хране, а у преносном смислу упућује на заједништво: човек не може опстати сам. Изложба се у сегментима остварује као екстензија, интервенција, допуна на сталној поставци, настављајући се у малој сали Музеја кроз цитате, биографске податке, фотографију и покретну слику, у сегменту под називом Распакивање архива Веде Загорац и Здравка Печара.


Како би се истакао контекст настанка овог музеја и рад његових оснивача и иницијатора, изложба Nyimpa kor ndzidzi доводи у фокус мало познате музејске садржаје, попут докумената, записа, фотографија, филмова и периодике. Њиховим постављањем кроз тематске целине унутар оригиналне поставке (из 1977 гoдинe), преиспитује се могућност различитих интерпретација и потенцијала овог Музеја за утемељен говор о питањима људских права, једнакости и солидарности.


Кустоскиње изложбе су: др Ана Сладојевић и Емилиа Епштајн.


Изложба је отворена до фебруара 2018. године.

 

Извор: Кућа добрих вести


Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани