Кућа Добрих Вести

Login

Трезно и опрезно – изабери одговорно

Оцените овај чланак
(2 гласова)

rebekaboyovicБЕОГРАД - Удружење пивара Србије покреће кампању о одговорној конзумацији пива, као дугорочној иницијативи која има за циљ промоцију и едукацију концепта одговорног и умереног конзумирања пива, најавиле су чланице Удружења на дружењу са медијима у пријатној атмосфери ресторана Клуб књижевника.


 Кампања почиње симболично на Међународни дан пива, 4. августа и завршава се 16. септембра на Светски дан одговорне конзумације пива.

 

„Алкохол свакодневно пије 3,4% становништва, док штетно или проблематично пије 6,2% укупне популације, што с правом алкохолизам карактерише као најзначајнију социјално-медицинску болест. Посебан проблем представља пијење младих, а злоупотреба алкохола је водећи узрок смртности младих од 18–29 година. Према ЕСПАД истраживању 90% шеснаестогодишњака у Србији је пробало алкохол, док је 42,2% њих бар једном у животу имало опијање“, рекао је Прим. др Ивица Младеновић и додао „Сходно томе у Србији је у изради Национални програм превенције штетне употребе алкохола и алкохолом узрокованих поремећаја, а једна од значајних ставки је и смањење ризичне и штетне употребе алкохола кроз концепт друштвене одговорности и промовисање нискоризичног „одговорног“ пијења.“

Кампањом о одговорној конзумацији пива Удружење пивара Србије настоји да пиво добије место које му припада, а то је место освежавајућег напитка које се одговорно конзумира и у коме уживају само пунолетна лица.

 

„Удружење пивара Србије промовише одговорну конзумацију пива. Ове године покрећемо дугорочну кампању усмерену на промовисање умерене конзумације пива, искључивање малолетних особа као конзумената пива, неконзумирање пива када се вози. Желимо да у наредним годинама окупимо што већи број заинтересованих партнера из Владиног, невладиног и пословног сектора, како бисмо заједнички радили на томе да се јавност информише и едукује о значају одговорности и умерености у конзумацији пива“, изјавила је Ребека Божовић, извршна менаџерка Удружења пивара Србије.

                                         icamadelnoc

 
Примаријус др Ивица Младеновић, експерт за питања алкохолизма и болести зависности, координатор радне групе за борбу против алкохолизма министарства здравља изјавио је да су трошкови Европске уније на годишњем нивоу 155 милијарди евра.


Према његовим речима, ти трошкови су изазвани због проблема са алкохолом  и 3,3 милиона људи у свету годишње умре од последица злоупотребе алкохола, односно, штетне употребе алкохола.

На  дружењу са медијима, своја искуства и важност промоције одговорне конзумације пива међу младима пренели су и Галеб Никачевић, уредник културе и аутор емисије VICE, као и Невена Феликс, потпредседница за маркетинг студентске организације АISEC Србија.

 

Према „Европском истраживању о употреби алкохола“ (ЕSPAD) које су реализовали Министарство здравља РС и Институт за јавно здравље Србије ,,Др Милан Јовановић Батут”, које је обухватило младе узраста 15-16 година показује се да је 9 од 10 ученика бар једном уживоту попило једно или више алкохолних пића, а да једна четвртина деце узраста 16 година редовније конзумира алкохол. Према „Националном водичу за дијагностиковање и лечење алкохола“, највећи проценат људи који пију је у старосној групи 20-34 године.

                                    treyno

 

Удружење пивара Србије промовише одговорну конзумацију пива.


Произвођачи пива-чланови удружења, имају снажну саморегулативу, строге прописе и правила, чак и више одонога што је прописано Законом.


Ова правила чине Кодекс усвојен на нивоу индустријекоји пропагира законитост, искреност, поштење и добре пословне обичаје. Осим тога,чланице Удружења од 2015. године спроводе бројне иницијативе у вези са одговорним иумереним пијењем пива,како би допринеле друштвеном окружењу у ком послују.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 05 август 2017 11:24
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија