Кућа Добрих Вести

Login

Како им успева - упознајте јунаке српских библиотека

Оцените овај чланак
(2 гласова)

bibliotkeaБЕОГРАД - Од популарних шабачких Књигождера преко мреже библиотека које су оживеле села у Јагодини до иновативне београдске Технотеке, удружење „Културис“ мапирало је изванредне библиотекарске приче из целе Србије и представило их кроз видео регистар добрих примера из праксе јавних библиотека под називом „Како им успева?“.

 

Пројекат „Како им успева?“ је онлајн видео регистар примера добре праксе из јавних библиотека на подручју Србије, у области рада са корисницима. На прегледан и атрактиван начин представљене су студије случаја које се истичу својим иновативним, инспиративним, успешним и примењивим моделима рада са корисницима јавних библиотека.

 

„Овај пројекат настао је природно из пређашњег искуства Културиса, пре свега из жеље да са колегама поделимо наша сазнања о сјајним примерима из праксе јавних библиотека широм Србије који би могли бити примењени и ван оригиналног места настанка, без улагања већих средстава и на радост корисника. Идеја нам је била да у форми видео туторијала прикажемо како успешни пројекти изгледају на лицу места, из угла аутора, библиотекара, управа библиотека, али и из угла самих корисника. Тек сагледавањем мишљења свих укључених у један програм, пројекат или радионицу могуће је закључити где лежи кључ његовог успеха“, објашњава Ивана Јовановић Арсић, ауторка пројекта и једна од оснивачица Културиса.

 

Узорни модели рада са корисницима

 

Прва фаза овог пројекта обухватила је шест примера добре праксе, а намера нам је да се база у наредном периоду допуни са низом узорних модела рада са корисницима. Селекција примера урађена је на основу жеље да се прикаже разноврсност врста библиотечких услуга, разноврсност сегмената публике којој су пројекти намењени, као и формата ових примера (практичне радионице, сусрети, онлине портали, итд). Овом приликом Културис се водио следећим критеријумима: оригиналност идеје, успешност реализације, интересовање и одзив корисника, утицај на локалну заједницу и могућност примене у другим јавним библиотекама.

Тако је своје место под окриљем „Како им успева?“ слогана нашла прича о Месној библиотеци „Мирослав Антић“ из Мокрина као пример библиотеке која је успела да буде важан чинилац у културном и друштвеном животу своје невелике локалне средине. Синоним за ову библиотеку свакако је књижничарка Даринка Маљугић, познатија у Мокрину као „Даца библиотекарка“, једина запослена у овој изузетној библиотеци, која је за свој труд награђена признањем „Најбољи библиотекар 2012. године“ које додељује Библиотекрско друштво Србије. Њене колеге из Библиотеке шабачке привукле су Културисову пажњу са чак два пројекта необичних назива: Књигождери и Рођени за читање. „Књигождери“ су портал Библиотеке шабачке намењен младима, једном од колектива чију је пажњу тешко задобити и привући их понуди институција културе. Пројекат „Рођени за читање“ настао је по угледу на међународна искуства у раду библиотека са бебама и децом узраста до три године. Пројекат настоји да код родитеља јача сазнање о способностима њихових малишана да позитивно реагују на чулна искуства створена читањем и причањем прича.

                                  bibliomesna

 

Јагодина и сеоске библиотеке

 

Управа јагодинске Народне библиотеке „Радислав Никчевић“ донела је 2010. године одлуку да оживи своју мрежу сеоских библиотека које су биле пред затварањем. Осам година касније сведоци смо „Агролиба“, једног од најиновативнијих пројеката на српској библиотечкој сцени: успешна, функционална, одржива и заједници окренута мрежа од 16 пољопривредних библиотека довела је до развоја локалне заједнице, предузетништва међу пољопривредницима, едукације о гајењу нових сорти и могућности електронске продаје пољопривредних производа преко онлајн пијаце у оквиру сајта библиотеке. Радионице приповедања прича применом тзв. сторyтеллинг методе, која подразумева примену различитих визуелних и звучних реквизита како би се оживели ликови и призори из прича, одржавају се уз изузетан успех у Дечјем одељењу Библиотеке града Београда већ шест година. Осмишљене у складу са потребама малих и захтевних корисника библиотеке, ове радионице настале су на основу веома позитивног искуства пројекта „Време је за причу“ ауторке Вере Вечански. Библиотека града Београда отворила је крајем 2016. у Дечјем одељењу „Невен“ макерспаце зону намењену учењу и креативном ангажману основношколског и тинејџерског узраста. Макерспаце је савремени библиотечки концепт, присутан већ неколико година у библиотекама широм света, и представља посебно осмишљен и дизајниран простор, опремљен дигиталним алатима и училима, у којем корисници кроз игру и рад, а уз помоћ савремених технологија, стичу нова знања и вештине, експериментишу и израђују различите производе. Овим концептом долази до промене у парадигми корисника библиотеке, који од пасивног примаоца информација/знања/услуга добија активну улогу у оквиру развоја и осмишљања библиотечких услуга. Поред 3Д штампача, Технотека Библиотеке града Београда опремљена је и 3Д скенером и 3Д оловком, као и Lego Education роботима WeDo2 и EV3.

 

Промоција добре праксе

 

Циљ пројекта „Како им успева?“ јесте креирање стручно селектованог, целовитог и свима доступног едукативног материјала. Овај пројекат намењен је како колегама из библиотечке струке, тако и запосленима у сектору културе уопште – свима који желе да унапреде свој однос са корисницима, а нису у прилици да се физички, на лицу места, упознају са овим примерима, инспиришу истима и примене научено.

„Мислим да ће за све колеге који нису из библиотечког окружења највеће изненађење бити пројекат “Агролиб” јагодинске библиотеке “Радислав Никчевић” који је применио модел оживљавања мреже сеоских библиотека на изузетно успешан и својој локалној заједници прилагођен начин“, додаје Јовановић Арсић. Овај пројекат и јесте настао с намером да промовише успешне и иновативне моделе рада наших библиотека, да их мапира, представи кроз призму библиотекара али и публике и демистификује њихов успех на врло једноставан начин: показавши који су то чиниоци заслужни да у наизглед сличним или идентичним условима рада једна библиотека значајно одскаче од других у свом раду са корисницима.

Пројектом „Како им успева?“ Културис наставља досадашње деловање удружења усмерено на јавне библиотеке и њихов однос са корисницима. Уз претходно објављивање публикације „Планета Читалац“, која представља детаљан приручник са примерима добре праксе европских јавних библиотека у раду са својим корисницима, пре неколико година организован је и стручни скуп за више од 100 библиотекара из целе Србије на ком се водио дијалог између домаћих и иностраних стручњака на две круцијалне теме: „Да ли смо покуцали на сва врата? - улога јавне библиотеке у локалној заједници“ и „Библиотекар 2.0 - улога библиотеке у дигиталном добу“.

 

Видео туторијали и пратећи материјали из пројекта „Како им успева?“ у целости се налазе на сајту Културиса као и на You Tube сајту и доступни су свима за гледање, консултовање и преузимање.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 20 март 2018 17:56

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија