Кућа Добрих Вести

Login

Четири године рада Програма јачања породица у Нишу

Оцените овај чланак
(1 Глас)

sosdddddНИШ – Центар за подршку породици „Путоказ“, Ниш један је од програма хуманитарне организације СОС Дечија села Србија, који пружа помоћ и подршку маргинализованим и социјално и економски најугроженијим породицама у Нишу.

 

Програм јачања породица у Нишу “Путоказ” је дао допринос да велики број деце не буде издвојен из својих породица.

 

Важна је и подршка коју је Центар “Путоказ” пружио професионалцима из система социјалне заштите, преузевши део обавеза за које ми некада немамо капацитета, као и подршка за сродничке породице.

 

Не треба зборавити ни обуке за стручне раднике из социјалне заштите и хранитеље, које нам је “Путоказ” омогућио”, рекла је Виолета Благојевић, директорка Центра за породични смештај и усвојење, на обележавању четврте године рада Центра за подршку породици “Путоказ”, одржаној данас у Официрском дому у Нишу.

 

Активности “Путоказа” усмерене су на превентивни рад како би се избегло издвајање деце из породица и повећао квалитет живота и поштовање дечијих права у породицама које су препознате као ризичне. Поред тога, Центар „Путоказ“ је место где се деци, младима и породицама пружа психосоцијална, образовна и други видови подршке, кроз различите услуге. Чланови стручног тима раде и на терену, посећујући породице у њиховим домовима.

 

„У нашем фокусу је теренски рад, сарадња са институцијама и организацијама у заједници и партиципација породице, како би могла да се осамостали и одговори на потребе детета на најбољи могући начин. Важне активности су и подршка у образовању и групно саветовање, нагласила је Милица Митровић, менаџерка Програма јачања породица у Нишу.

 

Услуге користило више од 2000 деце

 

У протекле четири године различите услуге „Путоказа“ користило је више од 2000 деце и више од 500 породица.

 

„Подршка, разумевање и помоћ коју сам овде добила ми много значи. Ви сте „Путоказ“ ка нечему лепом“, истакла је млада жена, која неко време користи услуге Центра „Путоказ“.

 

Весна Мраковић Јокановић, директорка Фондације СОС Дечија села Србија у свом излагању нагласила је значај подршке коју „Путоказ“ добија од партнера у локалној заједници и осврнула се на рад СОС Дечијих села у Србији.

 

Након званичног дела одржаног у Официрском дому, у парку испред одржана је радионица за децу, коју је овом приликом организовао „Супер аутобус“, мобилни едукативни тим СОС Дечијих села Србија.

 

СОС Дечија села Србија су хуманитарна, невладина организација, посвећена добробити деце – бризи о деци без родитељског старања, и јачању снага породица и заједница у бризи о својој деци и очувању њихове безбедности, као превентивној мери против напуштања и занемаривања деце. У Србији смо присутни од 2004. године, кроз бригу о деци без родитељског старања у СОС Дечијем селу Краљево, Центре за подршку породици у Нишу, Обреновцу и Београду, Програм подршке хранитељским породицама, Програм за подршку запошљавању младих у Београду, програм хитне помоћи реализован после земљотреса у Краљеву, поплава у Обреновцу и Лазаревцу и програм хитне помоћи избеглицама у транзиту кроз Србију.

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено среда, 04 април 2018 15:36

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија