Кућа Добрих Вести

Login

Студирање у Немачкој

Оцените овај чланак
(2 гласова)

kompnemackaБЕОГРАД - Немачка је веома атрактивна за студенте из целог света и све је популарнија међу студентима са Балкана.

 

С друге стране, услед све већег недостатка стручне и високообразоване радне снаге Немачка служба за академску размену (ДААД) намерава да привуче још већи број страних студената. План је да се до 2020. њихов број повећа са садашњих 250.000 на 350.000.

 

Уколико и ви размишљате да упишете неку од преко 300 постојећих високошколских установа у овој земљи, ево неких основних информација о студирању у Немачкој.

 

Врсте високог образовања у Немачкој

 

Систем високошколског образовања у Немачкој је усклађен са болоњским системом. Звања након завршених студија су Бацхелор и Мастер.

 

Постоји неколико категорија високообразовних институција у Немачкој а у наставку прочитајте више о њима.

 

Универзитети

 

Преко 100 универзитета нуде широк спектар студијских програма и изборних предмета и претежно су оријентисани на природне науке. Универзитети су, за разлику од немачких виших школа, углавном усмерени на теорију и научно истраживачки рад. Дакле, најбољи су избор за оне који пре свега теже академској каријери. По завршетку основних студија се стиче титула Бацхелор, а највећи број студената наставља са Мастер студијама.

 

Списак универзитета у Немачкој можете видети ОВДЕ.

 

 

Више стручне школе (Hochschule i Dual Hochschule)

 

Стручне школе су више оријентисане ка практичној примени знања и предавања се комбинују са радом на конкретним пројектима и праксом у предузећима. То је такозвани дуални систем наставе. У Немачкој их тренутно има преко 150. Студенти који прођу кроз њих су много боље обучени и припремљени за рад у својој струци у односу на студенте са универзитета из сличних области, а након завршених студија такође стичу титулу Бацхелор.

Студирање у овим установама је између осталог одлична прилика да се ступи у контакт са потенцијалним будућим послодавцима, а велики број студената који заврше Дуал Хоцхсцхуле остану у фирми у којој су били на пракси током студирања.

Студенти који заврше вишу стручну школу могу исто као и студенти универзитета да наставе мастер студије ако то желе.

 

Уметничке и музичке више школе

 

Овде спадају више школе за студије сликарства, модног и индустријског дизајна, графике, певања, инструменталне музике итд, као и високе школе модерних медија за режисере, камермане, филмске и телевизијске раднике.

 

Приватне и теолошке више школе

 

Према немачком закону образовање треба да буде доступно свима, тако да постоји много више државних него приватних универзитета. Државне универзитете финансира влада, док школарине на приватним универзитетима плаћају студенти, односно у случају теолошких виших школа финансирају их католичка или протестантска црква.

 

Разлика у односу на студије у Србији је пре свега што у Немачкој (као и у већини земаља у свету) не постоје Факултети, него Универзитети а у оквиру њих студенти бирају одређене групе предмета које похађају. Када некога у Србији питате шта студира, добићете одговоре ‘Економски, ФОН, ЕТФ, Филолошки’, итд. С друге стране када питате некога у Немачкој шта студира добићете одговор ‘информационе системе, молекуларну биологију, софтверско инжињерство, рачуноводство’, итд, дакле одговор је смер, односно област.

 

Више школе такође нису исто што и наше више школе, а између осталог у Немачкој се дипломе наших виших школа не признају као Bachelor.

 

                                studiranjeeeeee

 

Признавање диплома за упис на универзитет

 

Ако желите да студирате у Немачкој, први корак је да проверите да ли је ваша школска диплома призната у овој држави као равноправна са немачком матуром или другим школским дипломама које су услов за упис на високообразовне установе. Ово можете проверити на следећем линку сајта Немачке службе академске размене (ДААД), или у Анабин бази. Тако можете сазнати да ли је ваша диплома довољна за упис на универзитете или одређене струковне студије у Немачкој. Држављани чланица Европске уније, Исланда, Лихтенштајна, Норвешке и Швајцарске, као и матуранти немачких школа у иностранству могу уписати немачке универзитете са дипломама средњих школа из својих земаља.

 

Поред поменутих он-лине база које могу послужити за прву информацију, најсигурније је да се распитате у Служби за стране студенте универзитета односно високе школе на којој конкуришете, јер на крају крајева, они су ти који одлучују о вашој пријави.

 

Уколико се испостави да диплома није призната као довољна за упис, имате опцију да похађате припремни курс за студије који траје приближно два семестра, по тридесетак сати недељно, и да полажете пријемни испит. За то ће вам бити потребан Б1 ниво знања немачког језика. Детаљније информације можете наћи ОВДЕ.

 

Треба напоменути и да се на уметничким вишим школама понекад изузетно талентованим кандидатима омогућава приступ и без испуњавања свих формалних услова.

 

Како конкурисати за упис?

Како би се страним студентима олакшала процедура конкурисања на немачке универзитете оформљена је јединствена платформа за упис студената из инострансва, уни-ассист.де, и на највећи број немачких универзитета можете конкурисати преко ње. На овој платформи можете претраживати универзитете и конкурисати, али и извршити проверу докумената, прерачунати оцене из своје земље у немачки систем оцењивања итд.

 

Уколико конкуришете преко Уни-ассист, потребно је да се региструјете тј. отворите налог, попуните тражене податке и уплоад-ујте потребна документа. Ако испуњавате услове, Уни-ассист прослеђује вашу пријаву универзитету на који желите да конкуришете.

Постоји ипак мали број универзитета који не сарађују са Уни ассист-ом и за њих се пријављивање врши на самом универзитету, преко њихових служби за странце, ‘Akademische Auslandsamt (ААА)’. Списак служби можете погледати ОВДЕ.

 

Најбоље је да се, у складу са вашим интересовањима, пријавите за више студијских програма на неколико различитих универзитета. Ово се посебно односи на такозване студије са ограниченим приступом – Numerus Clausus.

 

Постоје две врсте студија са ограниченим приступом. Прва врста, савезни Нумерус Цлаусус, се односи на студије медицине, фармације, стоматологије и ветерине. То значи да у целој држави постоји одређени број места за које студенти конкуришу централно и да може да им буде додељено место на неком од доступних универзитета и то у било којој покрајини.

 

Савезно ограничене студије се прво попуњавају најбољим гимназијалцима (20%), затим са кандидатима са листе чекања (20%) (који су на претходном конкурсу били при врху али нису добили место) и тек преосталих 60% места буде додељено кандидатима за које се универзитети одлуче. За савезно ограничене студије према редовним условима могу да конкуришу Немци, странци из земаља чланица ЕУ и странци који су завршили средњу школу Немачкој. Странци из земаља које нису чланице ЕУ морају да имају посебну дозволу за приступ савезним НЦ студијама и другачије конкуришу. На www.hochschulstart.de можете сазнати више о овим програмима и самом поступку пријављивања.

 

Друга врста Нумерус Цлаусус студија су локалне НЦ студије, код којих сам универзитет одређује број ограничених места по смеру као и додатне критеријуме по којима ће кандидати бити оцењивани.

 

Поред ове две групе, постоје студије које нису Нумерус Цлаусус и на које се примају сви студенти који испуњавају услове студирања у Немачкој. Треба напоменути да ово не значи да су у питању лоши универзитети, јер овакве студијске програме нуде и неки од најелитнијих универзитета.

 

Како бисте се лакше одлучили, студијске програме можете претражити и упоредити на https://www.hochschulkompass.de/home.html или на https://www.study-in.de/de/.

 

Рокови за конкурисање су углавном 15. јануар за летњи семестар и 15. јули за зимски семестар, међутим неки универзитети могу имати раније термине па ово проверите директно у њиховим службама за стране студенте.

 

Ако сте примљени на студије за које сте конкурисали, у року од неколико недеља добијате потврду о пријему на универзитет и понуду за коју имате рок (углавном од неколико недеља) да је прихватите и да потпишете одређене формурале, те да их пошаљете назад поштом. Такође, добићете и рок за уплату семестарске партиципације.

 

Студентска виза и дозвола боравка

 

Када добијете одговор од универзитета или више школе да сте примљени, можете аплицирати за студентску визу. Детаљне информације о документацији потребној за добијање студентске визе можете погледати на сајту Амбасаде СР Немачке.

 

Ова виза важи три месеца и у том року треба да у месту становања у Немачкој поднесете захтев за дозволу боравка. За то ће вам бити потребна пријава адресе, потврда о здравственом осигурању, потврда о студирању и пасош са визом. Понекад се траже и друга документа као што је на пример потврда о изнајмљеном стамбеном простору, потврда о здравственом стању итд, али то ћете се распитати на лицу места.

 

Дозвола боравка се издаје на две године а затим се продужава, зависно од трајања студија, на основу потврде која се добија на универзитету или вишој школи у којој студирате.

 

Део информација преузет са блога www.nemackikutak.com.

 

Извор: Кућа добрих вести

 


 


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија