Кућа Добрих Вести

Login

Троје колега осмислили принцип један посто и тако младим талентима финансирају одлазак на такмичења

Оцените овај чланак
(2 гласова)

fondacijaaaaoouiuiuМа, то је немогућа мисија“. Овим речима вршњаци, а и старији искуснији људи „бодрили“ су Милоша Пешића (27), Милицу Зарић (29) и Богдана Дрешевића (27) након што су се окупили око идеје и почели са припремама за оснивање фондације.

 

Било је и одушевљених, али већина је понављала те стандардне фразе: „живимо у Србији где такве идеје не пролазе“, „превише сте млади и немате искуства“ и „фондације покрећу људи или компаније који имају пара и ресурса“.

 

Мада признају да их је у почетку то мало обесхрабрило, овај тројац није сумњао у идеју њихове Фондације 1 %.

 

Нису имали новца за улагање и искуства у вођењу организација, нити фирму која би стала иза њих, али су поседовали јасну идеју, вољу, дефинисане вредности и допринос који желе да пруже.

 

„Фондација 1 посто“ ради од септембра 2018. године, а кроз пројекте су до сада донирали микроскоп Регионалном центру за таленте Београд 2, финансирали учешће на семинару антропологије у Петници за ученицу Елену Мрђу, платили путне трошкове за учешће на Светској географској олимпијади у Хонг Конгу за ученика Луку Илинчића.

 

Финансирали су и трошкове котизације за учешће четворо младих научника средњошколаца, полазника Регионалног центра за таленте Београд 2 на Међународном такмичењу научно-истраживачких радова у Измиру, одакле су млади таленти донели две златне, једну сребрну и једну бронзану медаљу. Помогли су и уписнину за Ђурђу Михић на мастер студије у Француској.

 

На подужем списку су, између осталог и финансирање трошкова котизација за учешће тима средњошколаца на Међународном хемијском турниру у Москви, за младе научнике на Фестивалу науке у Москви, за Међународну конференцију о полимерним наукама и технологијама за студента Дуњу Арсенијевић, за ученике Прве крагујевачке гимназије на такмичењу из роботике у Словенији, за пројекат „Млади за чистију и зеленију средину”.

У оквиру Фонда Соња и Милош Васић реализован је и пројекат награђивања младих талената када је њих шесторо добило донације.

 

Милош, Милица и Богдан упознали су се у једној студентској организацији. Након тога, свако је наставио у свом професионалном смеру, а Милош је у једном тренутку, поред посла, пожелео да допринесе нешто и за друге, за друштво.

 

Тако је настала идеја под називом „1 посто“.

 

„Принцип 1% је оно што сигурно свако од нас може да одвоји и врати окружењу, а мисли се на 1% себе, свог знања, времена или новца. Ако довољно велики број људи то уради, онда сви заједно можемо да креирамо велику позитивну промену. Желео сам да формирам организацију чији ће примарни циљ бити подршка младим талентованим људима и да га пренесем на људе из мог окружења. Сетио сам се Богдана и Милице, колега са којима сам радио на организацији бесплатних предавања у току студија, јер смо делили исте вредности. Одмах смо се поистоветили и покренули „Фондацију 1%“, објаснио је Милош за Приче са душом.

 

Када би сваки стоти човек у Србији који зарађује, донирао само 300 динара месечно, то би било око 100.000 евра месечно.

 

Подршку су у први мах добијали од пријатеља који су разумели ову идеју, а затим и од организација и фирми. ИГТ Београд и Сербиан Тецх пружиле су им кључну подршку, као и бројни појединци и предузећа.

 

Милош је одрастао у Нишу, студирао је историју на Филозофском факултету у Београду, и има свој едукативни центар у области личног и професионалног развоја.

 

„Пронаћи донаторе је изазов, али увек постоје они који су спремни да разумеју идеју и аутентичност групе младих људи која не седи скрштених руку него ради да помогне младим талентованим људима.

 

Млади треба да развијају своје таленте и да ово друштво вуку напред у будућности, а не да буду приморани да оду из земље.

 

„Ми не чекамо да наше окружење унапреде држава, фирме или богати, већ сматрамо да свако од нас може дати свој мали допринос”, слажу се Милица, Богдан и Милош.

 

Питао сам ове активисте да ли људи данас имају поверења у фондације и како се изборити са негативним искуствима?

 

„Нажалост, у друштву често провејава скептицизам или неповерење због злоупотреба или претпоставке да се новчана средства злоупотребљавају на неки начин. Наша мисија је да кроз добре примере покренемо људе, оснажимо поверење у њима и да пробудимо проактивност људи. Медији би требало то да раде преносећи лепе и успешне приче, као што сада Приче са душом раде са нашом причом. Један од мојих мотива да се „Фондација 1%“ бави подршком младима била је реченица професора Миодрага Зеца, коју ћу парафразирати:

 

„Никуд ова земља неће све док наставничка већа заседају да расправљају шта да раде са 3 најгора ученика, а не шта са 3 најбоља ученика!“.

 

„Код нас је акценат на негативним примерима или на проблему и тако се наша подсвест и слика живота хране тиме, уместо да буде обрнуто, да наглашавамо позитивне примере и решења. Ми радимо потпуно транспарентно, на нашем сајту свако може погледати како је прикупљен сваки динар, где је отишао, као и колики је тренутни салдо на рачуну”, додао је Милош.

 

 

„Сви који су са нама јесу део нас, било да су то донатори или активни волонтери који учествују у осмишљавању пројеката. Мој одговор на ово питање је: „Немојте да нам верујете на реч, уверите се сами“, сигурна је Милица.

 

Сваки од троје оснивача фондације има своје разлоге за мотивацију и оно што га гура напред.

 

За Милоша је то осећај да сваког дана даје допринос томе да помогне некој младој особи да живи своје снове, таленте, идеје и потенцијале, али и осмеси или погледи тих младих људи након што добију подршку и остваре оно о чему су сањали.

 

Средства прикупљају и на хуманитарним акцијама, а до сада су организовали 12 хуманитарних паб квизова, 5 хуманитарних турнира у стоном тенису и 2 хуманитарна предавања / Фото: Душан Бојић

„Све је једноставно, само је потребна добра воља.”

 

„Криво ми је што већина изума феноменалне деце заврши у старим фиокама пуним прашине, и сигурна сам да је право време да их употребимо.”

 

„Ми смо “сигурна кућа” за младе таленте, место где знају да могу да рачунају на нашу помоћ”, објаснила је Милица за Приче са душом.

 

Могућност да нечији други живот учини бољим за макар 1% Богдану представља смисао и сврху живота.

 

Он жели да млади људи могу да успеју у својој земљи и да цела Србија чује колико има младих талената и какве успехе они остварују. „Непроцењиво је видети лица младих када чују да ће добити средства да оду на такмичење и када касније са тих такмичења донесу медаље и остваре успехе. Невероватно је колико тих наших младих талената остваре запажене резултате и заузму најбоља места у светској конкуренцији.“

 

У току 2019. уз „Фондацију 1%“ Србију је на међународним такмичењима научно-истраживачких радова представљало 15 младих научника, а чак 13 вратило се са медаљама.

 

Више о активностима овог вредног тима сазнајте на њиховом САЈТУ.

 

Извор: Приче са душом


Последњи пут измењено недеља, 31 мај 2020 18:52

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија