Кућа Добрих Вести

Login

Подељена срећа два пута је већа – Србија у знаку Дечије недеље

Оцените овај чланак
(2 гласова)

decanedeljadfdfdfdfdТрадиционална манифестација ”Дечија недеља” биће обележена у читавој Републици Србији наредне недеље, од 5. до 11. октобра 2020. године, под слоганом ”подељена срећа два пута је већа”. Организациони покровитељ Дечије недеље је хуманитарна организација Дечије срце, уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

 

У понедељак је планирано свечано отварање Дечије недеље у Палати Србија, а сваки наредни дан посвећен је једној теми у складу са којом ће бити организоване и одређене активности за децу. Уторак је посвећен деци и спорту, среда је дан за упознавање деце са заштитом животне средине, четвртак је резервисан за образовање док је петак дан када ће се наши најмлађи суграђани упознати са значајем инклузије, солидарности и толеранције. У суботу ће бити објављени и награђени победници литерарног конкурса на посебном пријему, док је у недељу заказана свечана церемонија затварања дечије недеље у Скупштини града у Београду.

 

Влада Републике Србије прогласила је 2020. годину Годином солидарности и сарадње, желећи да нагласи значај тих вредности за стабилност и напредак друштва, посебно у време пандемије вируса COVID – 19. Дечија недеља ће ове године такође бити организована на другачији начин него иначе, водећи рачуна о здрављу и безбедности на првом месту деце, а потом и свих осталих учесника манифестације. У складу са тиме се организује овогодишња Солидарност, сарадња и инклузија су у фокусу активности које ће се спроводити наредне недеље. Дечија недеља слави право деце да уживају у детињству и младости и то је такође прилика а деца покажу своје таленте, вештине и способности.

 

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић истиче да су дечија права у фокусу рада министарства и Владе Србије и да су овакве манифестације значајне како за децу, тако и за целокупну популацију. ”Поносан сам што смо и у време пандемије нашли начин да ову манифестацију потпуно безбедно организујемо и останемо потпуно посвећени промоцији права деце и борбе за њихово срећније одрастање. Ова манифестација траје 7 дана, али је циљ да сви ми 365 дана у години будемо свесни важности ове теме и да дамо свој допринос бољем, здравијем и срећнијем одрастању све деце у Србији” каже Ђорђевић.

 

Основни документ за планирање и спровођење активности током Дечије недеље је Конвенција Уједињених нација о правима детета, усвојена 1989. године, а програмски циљеви пројекта се из године у годину прилагођавају потребама и проблемима деце. Дечија недеља представља успешан модел сарадње државе, разних цивилних и професионалних организација, који повезује све важне актере у области заштите дечјих права.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 04 октобар 2020 17:50

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија