Кућа Добрих Вести

Login

БИЈЕНАЛЕ МЛАДИХ: Међународна изложба савремене уметности

Оцените овај чланак
(2 гласова)

bijenaleeleleeМеђународна изложба савремене уметности младих које се ове године први пут представља београдској публици отворена је данас на више локација у Београду.

 

То су: Уметнички павиљон Цвијета Зузорић, Галерија УЛУС, Римски бунар, Војни бункер, Велики барутни магацин (Барутана), Амам (Планетаријум), Сахат кула, Кула Небојша, КЦ Фоотноте, КЦ Магацин и низ јавних простора) са фокусом на простор Београдске тврђаве.

 

Церемонија отварања обављена је данас у Уметничком павиљону Цвијета Зузорић на Малом Калемегдану а у истом моменту отворена су сва остала изложбена места. Пикник поводом отварања трајаће од 17-24 часа на Доњем Калемегдану, платоу испред Планетаријума, уз подршку Кишобрана.

 

Бијенале младих – ЗАЈЕДНИЧКИ ЈЕЗИК 2021 реализује Организациони тим Бијенала младих у сарадњи са Уметничким саветом УЛУС-а (Удружење ликовних уметника Србије) а новост пројекта је продукција 40-ак нових радова младих уметника.

 

Иницијатива за поновно покретање Бијенала, као културног оквира у којем су визуелни уметници удруживали свој рад, ослања се на баштину Фонда младих (1972-1990) која је поверена УЛУС-у на чување, а проистекла из Фонда младих „Моше Пијаде“. Такође, шири оквир овог подухвата је традиција организовања Бијенала младих на нашим просторима, изложбе која се пуне три деценије одржавала у Ријеци (1960-1991), а потом у Вршцу (1994-2004).

 

Организациони тим Бијенала је састављен од 35 младих протагониста на пољу културе, а само Бијенале увелико превазилази строго изложбену форму и замишљено је као платформа за хоризонталну сарадњу и размену нових и афирмисаних актера у пољу уметности, самоорганизацију у погледу продукције, а отворена је за нове учеснике и партнерства и предвиђа могућност континуираног или повременог ангажовања.

 

Кустоски тим Бијенала, ангажован по конкурсу, чине Сенка Латиновић, Теодора Јеремић и Јована Трифуљеско. Оне су скупа са Организационим тимом младих радиле на развијању нових идеја младих уметника које су се касније и (ко)продуцирале, а биће представљене на изложби. Кустоски тим је заслужан за изложбену концепцију која успоставља преклапања и проналази систем у ком се формирају различити кустоски концепти одражавајући Бијенале младих местом које одговара на заједничке потребе свих који учествују у његовом стварању – што укључује не само продукцију и извођење уметничких радова, већ и изградњу дискурса и дистрибуцију знања. У оквиру целокупне манифестације, уз кустоске радионице, биће организован и едукативни програм у сарадњи са Домом културе Студентски Град и многобројним актерима на локалној уметничкој и културној сцени.

 

Тема манифестације ЗАЈЕДНИЧКИ ЈЕЗИК представља резултат синергије различитих концепата свих укључених у овај пројекат (три засебна кустоска приступа настала су на основу увида у организациону структуру и мисију Бијенала младих коју су саставили млади актери у пољу уметности током припремног периода за организацију Бијенала (Јавне припреме И), а потом су сједињена у јединствену форму низом радионица за младе. Јединствено изложбено остварење комуницира кроз заједнички означитељ “ми”, а не говори у у име неког, већ успоставља тело које говори заједничким језиком. Такав језик је констелација симбола, хаштагова, неологизама, емоџија, али није само то. Он је и систем комуникације револуционарног колектива у настајању. Он је место сусрета нове генерације која се споразумева на другачији начин, помало криптовано за претходне, кроз нова правила, нове изазове, нове тенденције.

 

Извор: УЛУС

 

 


Последњи пут измењено четвртак, 29 јул 2021 20:06

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија