Кућа Добрих Вести

Login

Награда УНИЦЕФ-а за извештавање о дечијим правима

Оцените овај чланак
(4 гласова)

decaunicefБЕОГРАД - Канцеларија УНИЦЕФ-а у Србији објавила је конкурс за годишњу награду за етичко и професионално медијско извештавање о дигиталном насиљу над и међу децом.

Награде се додељују за најбољи прилог објављен на телевизији, радију и у штампаним медијима,укључујући интернет портале медијских кућа, на територији Србије од 1. јануара до 31. октобра 2013. године.
Награде за најбоље радове се додељују у партнерству са Теленором 20. новембра 2013. године.
Рок за пријављивање радова је 1. новембар 2013. године.
Уколико се прилози шаљу поштом, у обзир ће се узимати датум поштанског жига. Материјал који стигне након овог датума неће бити разматран.
Право учешћа на конкурсу имају сви професионални новинари без обзира на њихов формални статус, уколико је текст или приказ којим конкуришу објављен или емитован у медијима од 1. јануара до 31. октобра 2013. године.
Жири ће одлуку донети на основу већине гласова.

Пропозиције конкурса

Тематска категорија за медијско извештавање је дигитално насиље над и међу децом.
Сваки учесник на конкурсу може да конкурише само са једним радом.
У случају да је кандидатура израз тимског рада, група аутора сматраће се једним кандидатом.
Битно правило је да радови треба да буду продукција одређене медијске куће без комерцијалног спонзорства.
Доња старосна граница учесника је 18 година.
Жири ће разматрати кандидатуре на основу промовисања дечијих права и придржавања општих новинарских критеријума и стандарда, укључујући етичност, сензитивност, истраживачки рад, стил писања, оригиналност, иновативност, креативност, јавну корист, као и да ли се материјал може сматрати иницијатором позитивних промена у друштву.
Начин пријаве и све друге неопходне додатне информације имате ОВДЕ.
Друштвено одговорно пословање са фокусом на децу

Дечија права треба да буду приоритет у остваривању друштвено одговорног пословања, а то се пре свега односи на стратешко ангажовање пословног сектора да преиспита и унапреди своје пословно понашање и праксе на радном месту, на тржишту и у заједници, које утичу на децу.
Ово је основни закључак консултација које је организовао УНИЦЕФ, а на којима су учествовали представници удружења и организација које су активне у промоцији друштвено одговорног пословања у Србији.
Том приликом представљена је УНИЦЕФ-ова стратегија за друштвено одговорно пословање са фокусом на децу, као и нови сет УНИЦЕФ-ових алата намењених интегрисању права детета у пословање.
На консултацијама је изнет предлог да се покрене и оснује национална алијанса или мрежа друштвено одговорних актера која би у фокусу имала ДОП праксе усмерене на децу.
Представници организација СМАРТ Колектив, Америчка привредна комора, Привредна комора Србије, Глобални договор УН, НАЛЕД, Удружења банака Србије, Унија послодаваца Србије, Друштво Србије за односе са јавношћу и Форум бизнис лидера и Бизнис инфо Групе су изразили спремност за сарадњу на промоцији друштвено одговорног пословања (ДОП) усмереног на децу.
На консултацијама је истакнуто да улога пословног сектора не треба да се сведе на филантропска давања, већ да се, кроз ангажовање свих ресурса постигне да у комплетном процесу производње и пословања, у односима са локалним и државним органима, као и у уговарању послова са партнерима, поштовање дечијих права буде приоритет.
Велику помоћ у успостављању друштвено одговорног пословања са фокусом на децу представљаће и нови сет УНИЦЕФ-ових алата, који су промовисани на глобалном нивоу 19. септембра у Њујорку.

Дечија права да се укључе у корпоративне стратегије

То су приручници, препоруке, смернице, стандарди и упутства који ће олакшати да се дечија права укључе у све коорпоративне стратегије, управљачке процесе и кодексе. Нови алати су објављени у оквиру дводневне радионице која је окупила водеће компаније, заговорнике дечијих права и националне стручњаке који су истраживали утицај који компаније имају на дечија права, као и одговорност глобалне пословне заједнице да подржи и поштује дечија права.
Уз већ постојеће „Принципе пословања и права детета“ и нове УНИЦЕФ-ове алате, као и уз новоформирано стратешко партнерство које ће укључивати и остале актере пословног и државног сектора, дечија права имају шансу да постану најважнији и незаобилазни део ДОП-а у Србији.

                                                                                                                  Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 03 октобар 2013 23:10
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија