Кућа Добрих Вести

Login

Специјалне радионице у Музеју афричке уметности

Оцените овај чланак
(2 гласова)

radioniceeeeeБЕОГРАД - Тим Музеја афричке уметности осмислио је посебан програм креативних радионица које ће се одвијати током празника и зимског распуста на три атрактивне теме – музика, манкала и мурали.


Програм је намењен и прилагођен свим узрастима, а обухвата радионице и кустоска вођења кроз музејске изложбе у термину од 11 до 13 часова, најавио је тај музеј.


Радионице посвећене афричкој музици под називом „Слушај (на)Цртај” одржаће се 5. и 9. јануара. Пoсeтиoци ћe сe упoзнaти сa музичким инструмeнтимa нa Стaлнoj пoстaвци, а крoз рaдиoницу која укључује активно слушање различитих снимака, прoћи нeкe oд oснoвних пojмoвa и фeнoмeнa кojи чинe музички рeпeртoaр прe свeгa зaпaднe и централне Aфрикe. Такође, један од задатака учесника биће да се цртежом изразе лични утисци звучног записа. Радионица је намењена узрасту: 13-18 година.


Играње популарне мисаоне игре „Манкала” заказано је за 10. и 17. јануар. Правила су једноставна и брзо се уче, али оно што није лако јесте ПОБЕДИТИ. Манкала спада у ред мисаоних игара на табли, игра се у пару, а све што вам је потребно је табла са удубљењима и пиони. За ову игру се везују бројни обичаји и правила која су важила широм подсахарске Африке: манкала се није играла ноћу, могли су да је играју само одрасли мушкарци, у 16. веку је победник у манкали постајао краљ, и др. Данас је манкала веома популарна игра на свим континентима, независно од пола, узраста и социјалног статуса. Радионица је намењена деци старијој од шест година.

 

Радионице „Афрички мурали: разиграни зидови” прате нову изложбу Музеја афричке уметности која приказује традицију осликавања кућа широм Африке. Посетиоци ће упознати боје, цртеже, рељефе и мозаике који красе зидове кућа народа Игбо (Нигерија), Гурунси (Буркина Фасо и Гана), Басото и Ндебеле (Јужна Африка). Сваке недеље у јануару одржаваће се креативне радионице за децу од 3 до 13 година, а истовремено, за старије посетиоце кустоси ће приредити вођење кроз актуелну изложбу. Посебна, петодневна серија радионица „Слике које руше зидове” у трајању од 12. до 16. јануара, осмишљена је за тинејџере. Пет дана узастопно, тинејџери ће упознавати различите афричке регионе, народе, њихов начин живота, креативне изразе, ликовне технике, симболизам и значење мотива на муралима.


Цена појединачне радионице је 200 динара.


Посебна понуда: пет радионица или група од петоро деце - 800 динара (једна радионица гратис или једно дете бесплатан улаз).


За све додатне информације можете се обратити кустосима на телефон 011/2651-654 или путем мејла на: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.


Последњи пут измењено уторак, 06 јануар 2015 21:00
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија