Кућа Добрих Вести

Login

Тимски рад изнад ега - београдски мастерклас за лидере

Оцените овај чланак
(9 гласова)

БЕОГРАД – 9. јула 2015. године је одржан инспиративан мастерклас под називом “Future Leadership - Collaborative Solutions to Wicked Problems”. Догађај је организоала др Наташа Чича, директорка консултантске фирме Kapacity.org која ради на глобалном нивоу да подржи организације и лидере у имплементирању ефективних и одрживих промена. Наташа је 2013. проглашена од стране Australian Financial Review-а и Westpac banking group за једну од сто најутицајнијих жена у Аустралији, добитница је Sidney Myer Creative стипендије, и ванредни је професор права на Аустралијском националном унверзитету. Наташа има и српско и аустралијско држављанство, и у последњих неколико година често долаз у Београд да би градила образовне и културне мостове између људи из Србије и Аустралије.

Др Наташа се веома љубазно одазвала позиву да свима нама каже нешто више о овом догађају, те је отуда и настао овај  чланак у Кући добрих вести.

„Мастерклас под називом “Future Leadership - Collaborative Solutions to Wicked Problems” је био организован у центру Београда, у згради Београђанке, што је одличан простор за друштвене догађаје. Главни говорник је био Алекс Камерон, британски стручњак из области колаборативног лидерства, директор лондонске консултантске фирме “Socia”. Socia ради са организацијама, управним одборима и појединцима и помаже им да што успешније сарађују. Алекс има пуно искуства у раду са индустријом нафте и гаса, као и у другим областима у којима људи знају да морају да сарађују да би постигли бољи резултат. Њихова мотивација да сарађују није само да би рекли да „чине праву ствар” - већ то даје боље пословање у смислу профита, запошљавања и одрживост улагања.”

natasa3

Предавач Алекс Камерон из Британије

„Била сам одушевљена што је Алекс Камерон могао да посети Србију и да учествује у овом мастеркласу, коме су присуствовали сјајни представници младих људи из локалне средине и искусни стручњаци из најразличитијих области. Мастерклас је био заснован на дијалогу. Био је интердисциплинаран и веома интензиван. Једино ми је жао што смо имали само неколико сати за размену свих идеја, а не неколико дана."

„Такође сам одушевљенa што сам овај догађај организовала заједно са предузимљивим младим Србима са којима сам сарађивала неколико година - укључујући и Наташу Глигоријевић који је основала Hови Дипломатски Центар овде у Београду, и Косту Живановића, који је председник Универзитетског УНЕСКО клуба. Манифестацију су свечано отворили Ив Лопез (гост из Француске) и Александар Протић (федерални саветник Француске УНЕСЦО Федерације, директор меморијалног пројекта Тесла на Универзитету Сорбона...), који су представљали Француску федерацију за УНЕСКО. Догађај је био уочи рођендана Николе Тесле , тако да је било савршено време да се прослави УНЕСКО-ова Међународна година светлости и светлоних технологија. То је била одлична демонстрација позитивне енергије у људима коју Теслина заоставштина доноси човечанству.”

natasa4

Уместо великог предавања са стотинама људи који само седе и слушају, овај мастеркас је био више фокусиран на разговор између специјалиста. Укључивао је око двадесет пет позваних учесника. „Мастерклас је био посвећен изазовним питањима са којима се суочавају сви лидери и која су пoприлично устаљена, како за ове просторе, тако и за цео свет. То су такозвани „опаки проблеми” (wicked problems), посебно у области економије, друштва и националне безбедности.”, објаснила је Наташа и додала да „Алекс Камерон истражује како се изграђују односи засновани на поверењу, како контролисати евентуалне несугласице и како организовати тимски рад. Након његовог предавања је уследила панел дискусија у којој су учествовали Милена Пераловић, млада српска књижевница, и Александар Плавшин, оснивач A Центра за Економску Дипломатију, јер сматрам да је веома важно укључити младе способне људе са интегритетом у дискусију о лидерству.”

„Мислим да је рад са младим људима овде изузетно захвалан и инспиративан јер многи млади људи са којима сам радила су необично мотивисани и ангажовани, како глобално, тако и у својим локалним заједницама. Многи млади у Србији ме питају како могу да буду успешани у каријери, а да и даље буду добри људи. Немам једноставне одговоре на то тешко питање, али сам уверена да ће сами наћи решења и путеве. Посебно сам уживала радећи са мноштвом талентованих младих људи који су посебно инспирисани личношћу и делом Николе Тесле и његовим хуманистичким и мирнодопским подухватима.”

natasa2

Алекс Камерон, Наташа Чича и Ив Лопез

Куриозитет у вези Алекса Камерона је да је започео своју каријеру као зоолог, те има научног искуства у тој области, и то је разлог што је за илустрацију свог мишљења о сарадњи при руковођењу користио пример слузаве буђи. Слузава буђ је иначе животиња направљена од појединачних ћелија које се обично крећу свака за себе, али када је нека опасност, оне се све окупе и све раде заједно. Зато је ову чудну животињу користио као пример добре праксе сарадње. Такође је рекао да је, за разлику од слузаве буђи, поверење и заједнички рад много теже остварити код људи због њиховог ега. Дакле, доста је причао о томе како да управљамо својим егом као лидери, а такође је говорио о разлици између самопоуздања и ароганције.

natasa1

Наташа Чича, Александар Протић, Ив Лопез и Коста Живановић

Судећи по реакцијама учесника и по њиховим дискусијама на ову тему, које су уследиле по завршетку мастеркласа, овај догађај је испунио свој циљ да представи неке нове начине размишљања о лидерству и решавању проблема.

Кућа добрих вести још једном захваљује проф. др Наташи Чича на њеном времену које је посветила да би нашим читаоцима пренела утиске о овом догађају. Радује нас што ће наставити свој рад и у Србији, а ми ћемо то свакако испратити и преносити вам све лепе ствари које и убудуће буде организовала.


Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 30 јул 2015 22:58
Јован Марков

Ученик је четвртог разреда Математичке гимназије. Аутор је и један од координатора Школског фестивала науке у својој бившој основној школи “Деспот Стефан Лазаревић” у Београду. Повремено сними и постави понеки видео на свој YouTube канал: youtube.com/user/jovanmjunior који је посвећен популаризацији науке. Аутор је блога: jovanmarkov.wordpress.com.

У седмом разреду се заљубио до ушију (и преко) у Петницу, за време Летње научне школе. Полазник је Зимског кампа физике у Сокобањи и семинара физике у Истраживачкој станици Петница. Сарађује са Центром за промоцију науке, Фестивалом науке у Београду, Институтом за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, Регионалним центром за таленте Београд2,... Добитник је стипендије “Млади таленат у области науке” у оквиру избора “Личност животног стила 2012.” у организацији Фабрике добре енергије. Воли да се дружи по републичким такмичењима из физике, математике и хемије. У слободно време излази са друштвом, вози бицикл, чита књиге, осмишљава и прави експонате за фестивале науке... (прича се да понекад и спава).

Приступио је пројекту “Кућа добрих вести” јер сматра да је то идеално место са кога може да шири позитивну енергију, идеје и ентузијазам, и утиче, пре свега на вршњаке, да узму свој живот у своје руке и учине максимум за своју будућност.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија