Кућа Добрих Вести

Login

Фоновци неприкосновени победници Case study такмичења компаније ЕY

Оцените овај чланак
(11 гласова)

pobednicieyБЕОГРАД – Шта је то што један пословни тим може да издвоји од осталих?Да ли је то вештина комуникације, вештина презентације, знање, тимски дух, бољи осећај реалности, потреба тржишта, потреба послодавца, клијената, добро лидерство?Одговоре на ова питања можда најбоље знају судије које су учествовале на управо завршеном такмичењу у решавању Case Study-ија у организацији компаније „Еrnst & Jung“.


Иако још увек студенти, млади, способни, пуни ентузијазма момци и девојке који су управо победили на овом такмичењу и освојили прво, друго и треће место, гаранција су да пословни свет, будућност после нас остајe у добрим рукама. Мултинационалне компаније које раде у Србији, могу само да буду срећне због тога што не морају да шаљу ловце на таленте широм света и траже добре кадрове, јер они су ту пред њиховим очима. Могу да бирају!

 

Сваке године нарочито се издвајају студенти Факултета организационих наука, који се традиционално нађу у ТОП 3 али не заостају и студенти других факултета као што је Електротехнички факултет у Београду.
То је случај и овога пута, на трећем по реду такмичењу. Прво и друго место су освојили ФОН-овци, а треће тим младих будућих електро-инжењера.


Али да кренемо редом.


Студија случаја је подразумевала да је Ернст банка недавно имала аквизицију страних банака – Young group. Tим је имао улогу младих консултаната  који су морали да узму у обзир неопходне промене како би се осигурало да Ернст банка осигура своју лидерску позицију на тржишту.
Након кратке анализе, била је неопходна промена у пословању банке, нарочито у области која је постала глобални тренд – Електронско банкарство (e-banking).


Укључивање електронског пословања у банкарском сектору, које је у тренду последњих година, довело је до наглог повећања конкурентности пословања, убрзавајући комуникације, смањујући време за обављање процеса, ширење тржишта а што је најважније до смањења потребних људских ресурса. Такође због све чешћег присуства смарт телефона М-банкарство је постао императив за банку у циљу опстанка на тржишту.


Требало је између осталог унапредити финансијску понуду банке, код клијената обезбедити веће коришћење платних картица, а при том немати значајне капиталне издатке, смањити маскимално трошкове пословања, и ако је икако могуће без последица по запослене. Решити ову енигму која је већ пратилац банкарског сектора од почетка финансијске кризе 2008. године био је задатак ових младих људи. А како су они видели овај изазов?


„Нас је од осталих екипа издвојило то учење које смо прошли у Case Study clubu на ФОН-у и зато што смо за ментора имали нашу професорку Весну која има неспорну енергију и преноси је на све нас. И стварно смо доста тога научили од ње и константно учимо сваки дан. Мислим да смо победили зато што смо били прави тим, свађали се када је требало, али то је оно што управо чини тим, да у мору сучељавања различитих мишљења дође до оног правог које ће решити пoсловни проблем. Имали смо месец дана да се припремимо, с тим што смо пред сваки термин када је требало да преда Cays отприлике пет дана уочи тог термина константно радили по десет до 12 дневно“, каже млади Филип, члан тима са ФОН-а који је однео победу. 

 

„Да ли су трпеле обавезе на факултету, јесу неке, али срећом изнели смо све. И некако је још слађе када се на све изађе и када се успе“, додаје Тања а на нашу констатацију и да је утисак, стајлинг, веровање у пројекат такође битан фактор одговара потврдно.

klinci1ey

 

„Мислим да то доприноси комплетној слици о вама и перцепцији онога ко вас посматра јер ви представљате једно решење испред тима треба да га презентујете, верујете у њега и да то тако изгледа. Требало је да само верујемо у то решење. Када имамо решење, гинемо један за другог и тиме побеђујемо“, каже Тања.


Ово двоје младих људи уверено је и да ће ово њихово решење, ако не у целости, онда бар један његов мањи део заживети у некој од пословних банака.


„Врло је могуће да се неке од ствари које смо осмислили али исто тако мислимо и да јеј било добрих идеја међу осталим решењима. Углавном је био акценат на томе да смањимо трошкове али ипак да бринемо о својим запосленима и о нашим клијентима. То је био неки циљ где смо кроз маркетинг стратегију успели да то имплементирамо. Намера нам је била и да применимо Е-banking али да испоштујемо наше тренутне корисник, раднике и да се уз то привуку и нови клијенти“, откривају ови млади скромни људи део свог решења које је однело победу.


Према њиховом речима акценат целе студије је био на смањењу трошкова, а требало је створити добар имиџ јер ће тако запослени веровати тој фирми, бити захвални јер им фирма није дала отказ.


Другопласирани тим је такође са ФОН-а. Никола, Ана и Милица сматрају да их је од других тимова издвојило то што је њихово решење било добро интегрисано, узели су у обзир доста услова који се траже на студији случаја, доста ризика су успели да превладају, да задрже циљне групе и сматрају да су им управо ти елементи довели до једно од прва два места.
„Мислим да је разлика првог и другог места та да је првопласирани тим успео да боље прода своју идеју и на томе им честитамо. Боље су урадили то од нас и зато су заслужено завршили на прво место“, каже Никола, члан тима.


Нисмо могли да не приметимо па и да не питамо– шта студенте са ФОН-а издваја као победнике, традиција, добри професори, пракса, добри студенти, нешто пето...?


„Генерално томе доприноси цела та пракса Case Studу-ија кроз цео целокупан едукативни систем на ФОН-у. Ово није нешто што није непознато нама. Ми пролазимо студирање тако што константно бранимо наше семинарске радове, наше пројекте. Знамо да се боље снађемо у односу на друге тимове. ФОН има организацију Case Study Klub која из године у годину избацује одличне тимове и појединце, имамо више искуства да препознамо неке ситуације и мислим дас мо боље пословно оријентисани“, каже Никола.


На питање да ли би волели да буду лидери у будућности, ови млади скромни људи кажу да је то свакако жеља, али они ипак акценат стављају на знање, на оно што су научили и прочитали радећи на овом случају.
„И сама израда студије случаја, презентовање и радионице које смо радили су биле занимљиве и корисне. Проширили смо знање и што је најважније учимо да размишљамо“, наводи Милица.


Треће место су освојили Никола, Филип и Јелена. Они су будући инжењери електротехнике.


„Драго нам је што смо били део овог -ија и што смо дошли до финала и задовољни смо трећим пласманом. Ово је мој први Case studу из ове области и мислим да имамо потенцијал и да можемо даље да напредујемо“, каже Филип.


Он сматра да електро-инжењери из мало другачијег угла гледају на пословне проблеме, из разлога што су инжењери. Драго им је што су међу економистима оставили јак утисак и импресију, колеге које су биле испред нас имају много више искуства од нас и управо је то направило разлику између нас и њих. Одлучивале су финесе.


Шта је изазовно у овом Case Study-ију. Шта вас је привиклу да се пријавите?Питали смо ове младе људе.


„Изазов је био веома велики јер је требало направити целу стратегију која треба да се имплементира на једну банку. Оно што смо ми издвојили као нешто што је најтеже је како привући и младе и старе клијенте у исто време и како направити неке финансијске пакете за клијенте који би одговарали свима. Да извршимо финансијску анализу и да на основу те финансијске анализе предложимо који би били кораци за побољшање рада банке“, рекао је Филип.


На крају смо питали: Да ли би волели да радите у ЕY?


„Свакако нека пракса у будућности би била добродошла као и запослење“, сложно одговарају ови млади људи а ми им на крају честитамо и желимо да остваре те своје жеље.

 

Шта су као награду добили ови млади момци и девојке? Прочитајте ОВДЕ.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 01 децембар 2015 19:24
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија