Кућа Добрих Вести

Login

Успешно одржана конференција “Pioneers of the Balkans”

Оцените овај чланак
(3 гласова)

celavkoЗАГРЕБ - Дводневна конференција и финале такмичења “Pioneers of the Balkans” била је место сусрета идеја и капитала.


Одржавање догађаја иницирала је Група Светске Банке, а финансира га Европска комисија.


Током два интензивна дана пред захтевном публиком од око 100 инвеститора, три најпознатија светска ventura capital fonda - Speedinvest, J&T Ventures i Startlabs, топ 50 стартaп тимова тражило је прилику за пословни узлет.


У топ 50 тимова нашли су се представници земаља региона: Србије, Хрватске, Македоније Црне Горе и Косова који су се такмичили у категоријама”, “Бизнис и продуктивност“, „Lifestyle и забава», «Life Science и Eнергија“, „Окружење“, „Мобилност и Транспорт“.


Након презентација одржаних током првог дана, стручни жири готово једногласном одлуком издвојио је три тима који имају снажан тржишни потенцијал. У категорији „Lifestyle и забава», најбољим је проглашен тим из Србије – EuroPATC, апликација која родитељима деце са аутизмом пружа могућност праћења и старања за дете.


У следећој категорији, «Life Science и Eнергија“, жири је освојио хрватски стартAп којем је потребно од 100 до 300 хиљада евра за истраживање и развој коштаних пуњача за употребу у денталној медицини и осталим гранама медицине где је потребна регенерација костију, названу Dental BioSciences.


Хрватски тим IndiKnow, осим овог признања изборио је и додатну прилику за даље преговоре са фондом како би обезбедили капитал за даљи развој пословне платформе која повезује пословне субјекте у туризму.

 

vatraparrtttt

 

Иновативни гел који штити од ватре


Други дан конференције био је резервисан за даља представљања тимова и још неколико занимљивих стручних панела као и велика изненађења. У категорији “Окружење” издвојен је сценски најатрактивнији тим са производом Contra Ignis Gel из Србије – иновативним гелом који од ватре штити било који материјал, што потенцијално може да спречи шумске пожаре. У категорији “Мобилност и Транспорт” славио је тим SailRouter – апликација која власницима бродова омогућава рационализацију потрошње горива.


У категорији „Lifestyle и забава”, издвојен је стартap тим BOYA crayons - иновативни алат за цртање који пружа слободнији и сигурнији покрет у ликовном изражавању. Supracontrol тим из Хрватске вишеструки је добитник данашњег дана. Осим победе у категорији “Бизнис и Продуктивнос“, остварио је и могућност даљих преговора за износ од 100.000 евра према избору SpeedInvest.


Платформа за лакше и брже дељење садржаја


Такође, фонд СтартЛабс одабрао је два тима са којима ће да преговара око износа од 50.000 евра: DataMaid – платформа за лакше и брже дељење садржаја на друштвеним медијима и AlphaStack – платформа за ефикасније, лакше и брже покретање девелоперских пројеката.


Изненађење за све окупљене, а посебно за два стартуп тима - већ двоструко награђени Supracontrol te Trilleniumm, био је долазак Yoshihira Hirate, представника јапанске медијске куће.

 
Nikkei, који им је уручио позивнице за учешће на азијском издању ове конференције “Pioneers of Asia” што им осигурава могућност представљања пред још већим бројем инвеститора.


Добре идеје и добри људи


Ова конференција показала је да све док има добрих идеја и људи који иза њих стоје новац не представља проблем. Основни предуслов успеха стартуп компанија у регионалним и глобалним размерама је подршка инвеститора, ментора и људи који имају контакте широм света. Прилика за представљање, нетwоркинг и управо стицање контаката највећа је вредност ове конференције те изврсно пословно искуство за све укључене.


“Изузетно смо задовољни изведбом стартапова и њиховим презентацијама те разноликошћу категорија у којима су се тимови такмичили. Већина тимова показала је напредак од почетка такмичења током којег су научили најбоље начине како да инвеститоре заинтересују за своје идеје и пројекте. Жеља организатора је да виде да се представљени пројекти, од којих су многи у врло раним фазама развоја, кроз идућих неколико година развију до компанија које остварују приходе. Оно што је битно јесте да су тимови на овом евенту имали прилику да буду препознати од стране потенцијалних инвеститора”, rekao je Marius Starcke, директор за Специјалне пројекте у Pioneers.


“За Светску банку ово је врло важан пројект јер смо убеђени да је иновација један од најважнијих извора конкурентности. Стога желимо да помогнемо иновативним стартаповима, и малим и средњим предузећима да добију приступ финансирању кроз деонице. Ова врста програма која омогућава предузетницима да постану занимљиви инвеститорима, игра велику улогу у помагању земљама да изграде иновативну предузетничку заједницу”, истакла је Ana Paula Cusolito, Senior Economist Trade & Competitiveness Global Practice, World Bank.


“Након одржане конференције, сведочили смо како је стартап сцена у региону врло активна. Бројни јапански инвеститори и велике компаније активно прате европску стартап сцену. Позивнице које смо уручили хрватским тимовима за конференцију „Pioneers of Asia“ представљају значајну улазницу за представљање великом и потенцијалном источњачком тржишту”, истакао је Yoshihiro Hirata, Managing Executive Officer, Nikkei Inc.


“Значајно је унапређен квалитет стартапова те њихових презентација у региону те сматрам да неколико тимова које смо видели на конференцији имају потенцијала за глобални успех. Нарочито они који су се фокусирали на подручја заштите окружења и унапређења медицинске технологије. Мој фонд активно инвестира у овај регион, а након конференције наставићемо да пратимо виђене тимове и проценимо могућа улагања”, рекао је Erik Bovie, Founder and General Partner of SpeedInvest.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 08 децембар 2015 00:14
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија